Εφικτή η διατήρηση της γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς με μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η πρόοδος της Ιατρικής, στον τομέα της Ογκολογίας, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και σε πολλές περιπτώσεις στην ίαση των ασθενών με νεοπλασματική νόσο. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς, επιθυμούν μελλοντικά να αποκτήσουν παιδιά. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον με την προστασία της αναπαραγωγικής τους ικανότητας, που μπορεί να μειωθεί ή να εξαλειφθεί λόγω της απαιτούμενης θεραπείας για την αντιμετώπιση της νεοπλασματικής νόσου. Η διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας σε ασθενείς με κακοήθεια μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που στοχεύουν στην κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, πρωταρχική σημασία, για τον σκοπό αυτό, έχει τόσο η ενημέρωση των ασθενών όσο και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων ιατρών. Για την υποστήριξη των ασθενών αυτών στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς στο μέλλον, απαιτείται η συντονισμένη δράση των ιατρών όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου όπως: γυναικολόγων, ουρολόγων, χειρουργών, ογκολόγων, αιματολόγων, ακτινοθεραπευτών, παιδιάτρων και ακτινοδιαγνωστών.

Τα παραπάνω επισημαίνουν με αφορμή την επιστημονική ημερίδα της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «FIVI» με θέμα: «Διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς με μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»,που θα διεξαχθεί υβριδικά το στις 28 Μαΐου (10:00-13:30)στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας & Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Μονάδας FIVI Βασίλης Ταρλατζής και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Φανή Αθανασιάδου – Πιπεροπούλου .

Η Ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των ιατρών σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι σύγχρονες μέθοδοι Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τη διατήρηση γονιμότητας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα στον σύνδεσμο https://www.livemedia.gr/fivi22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ