Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η Ξένια Καλογεροπούλου – «Δεν μου έχει ξανατύχει»

Exif_JPEG_420

Επίτιμη διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναγορεύθηκε σήμερα η Ξένια Καλογεροπούλου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος, στον Βόλο.

Η κ. Καλογεροπούλου δήλωσε συγκινημένη για την τιμή που της επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χαρακτήρισε απροσδόκητη την πρόταση. «Δεν μου έχει ξανατύχει. Έχω πάρει κάποια βραβεία, αλλά δεν με έχουν ξανακάνει καθηγήτρια. Μετά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ζήλεψαν και θα με κάνουν και στην Αθήνα», επισήμανε σε δηλώσεις της η κ. Καλογεροπούλου που ασχολείται 40 χρόνια με το θέατρο για παιδιά και το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση.

Η ίδια τόνισε ότι το θεατρικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση των παιδιών άμα γίνεται σωστά, και δήλωσε περήφανη για το Εργαστήρι που έχει δημιουργήσει από το 2004 με την Πέγκυ Στεφανίδου «Είναι συναρπαστικό αυτό που γίνεται. Οι απόφοιτοι του Εργαστηρίου, έχουν γίνει δάσκαλοι θεάτρου που βγάζουν άλλους δασκάλους», είπε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης τόνισε ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα για το ακαδημαϊκό ίδρυμα, καθώς η Ξένια Καλογεροπούλοτ αποτελεί μια τεράστια μορφή στο χώρο του θεάματος, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της παιδικής και εκπαιδευτικής λογοτεχνίας. «Με το έργο της διαπαιδαγώγησε μικρούς και μεγάλους, δίδαξε ήθος και την πραγματική έννοια του παιδαγωγού, δίνοντας την ευκαιρία στο πανελλήνιο να εκτιμήσει τις πτυχές ενός έργου που διαφορετικά θα το είχε χάσει», είπε ο κ. Μαμούρης και συνεχάρη την πρόεδρο του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Τασούλα Τσιλιμένη που πρότεινε την αναγόρευση.

Από την πλευρά της η κ. Τσιλιμένη σημείωσε ότι το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν από τα πρώτα τμήματα που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματα δραματουργίας, όπως θέατρο στην εκπαίδευση, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι. Γι’ αυτό και έγινε η πρόταση στην κ. Καλογεροπούλου, η οποία έχει κάνει μια τομή στο παιδικό θέατρο, με τις ποιοτικές παραστάσεις, τα κείμενα, τις μεταφράσεις κειμένων και το θέατρο για βρέφη. «Είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο η αναγόρευσή της, η οποία ανοίγει δρόμους συνεργασίας με το Εργαστήρι της και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ στο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα να ανεβάσουμε το θέατρο», τόνισε η κ. Τσιλιμένη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση της Ξένιας Καλογεροπούλου από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Ζήση Δ. Μαμούρη, ακολούθησε προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, αν. καθηγητή Παναγιώτη Κ. Πολίτη και από την πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, καθηγήτρια Τασούλα Δ. Τσιλιμένη.

Στη συνέχεια δόθηκε «έπαινος» στην Ξένια Καλογεροπούλου από την επίκουρη καθηγήτρια Μάρθα Ι. Κατσαρίδου, αναγνώστηκε η εισήγηση, το ψήφισμα και η αναγόρευση από την κ. Τσιλιμένη και αμέσως μετά έγινε από την ίδια η επίδοση των τίτλων και του διασήμου του Τμήματος.

Ακολούθησε ομιλία της Ξένιας Καλογεροπούλου με θέμα «Στο θέατρο, στο σχολείο και στο εργαστήρι», ενώ τέλος ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη φιλική συμμετοχή του Θόδωρου Κοτεπάνου (πιάνο), σε μουσική επιμέλεια, διδασκαλία Μαρίας Θωίδου, μέλους ΕΕΠ.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420