Καλός ο Μητσιάς, αρκεί να μην προκαλεί

1) Το κρεβάτι και η πρόκληση

Σε βλακώδη ερώτηση εκπομπής που τον ρώτησε «για τον πόλεμο που γίνεται με τους γκέι και τους μαύρους» (;;;), απάντησε:

«Όχι, όχι, δεν με πειράζει καθόλου. Αρκεί να μην προκαλείς. Κάνε ό,τι θες στη ζωή, μην προκαλείς όμως, τίποτε άλλο. Κανείς δεν πάει να εξετάσει το βράδυ το κρεβάτι του αλλουνού με ποιόν, τι κοιμάται ο άλλος. Δεν είναι… ο καθένας έχει τη δική του ζωή, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να μην προκαλείς».

Ήταν απογοητευτικό που μπήκε στη λίστα αυτών που κατά καιρούς έχουν πει «εγώ δεν έχω πρόβλημα, αρκεί αυτοί να μην προκαλούν» (και που νομίζει ότι γκέι είσαι μόνο στο κρεβάτι σου και οτιδήποτε άλλο συνιστά πρόκληση) και υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις.

Επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι τα λόγια του είχαν απομονωθεί ή διαστρεβλωθεί ή ό,τι άλλο, ξαναλέγοντας όμως ακριβώς τα ίδια λόγια περί πρόκλησης, προσθέτοντας ότι δεν θέλει κανείς να προκαλεί, ούτε ο πλούσιος, ούτε ο διάσημος, ούτε καν ο άνθρωπος που θέλει να απολαμβάνει ελεύθερος τη ζωή του…

Πολλοί τον στήριξαν, τονίζοντας ότι είναι άσχημο να βλέπουν γκέι στο δρόμο να βγάζουν τα μάτια τους, και πως το ίδιο πιστεύουν και για τους στρέιτ. Εντωμεταξύ πόσους γκέι έχετε δει να «προκαλούν» στους δρόμους ή να φασώνονται; Αφού οι περισσότεροι κρύβονται και φοβούνται να φερθούν ελεύθερα με το ταίρι τους.

Πάντως ποτέ κανείς δεν έχει πει για τους στρέιτ (που φέρονται 24/7 ελεύθερα με τα ταίρια τους) «δεν έχω πρόβλημα, αρκεί να μην προκαλούν ή να μη φιλιούνται/φασώνονται στο δρόμο». Στην πραγματικότητα δεν ενοχλούν και καλώς δεν ενοχλούν.

Πάντα όλοι ψευτοθυμούνται ότι τους ενοχλούνε *και* οι στρέιτ, μόνο όταν θα αναφερθούν στους γκέι.

2) Η στήριξη από διαφωνούντες

H Πάολα Ρεβενιώτη μετάνιωσε αυτά που έγραψε εναντίον του και τα έσβησε:

«Καλησπέρα το μετάνιωσα για αυτό που έγραψα για τον κύριο Μητσιά, το μετάνιωσα γιατί είναι ένας άνθρωπος πού και φυλακή πήγε για τα πιστεύω του δεν έχει κάνει κακό σε κανέναν και στην ηλικία που είναι δεν έχουμε την απαίτηση να βλέπει τα πράγματα όπως τα βλέπουμε σήμερα είπε αυτό που έλεγαν οι πιο παλιοί άνθρωποι, από ότι έμαθα η γυναίκα του είχε και φίλη μία τρανς, και ο Μητσιάς δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τι κάνει ο καθένας, Ε είπε μία βλακεία που λέγανε οι άνθρωποι της εποχής που ήταν πιο μικρός, όταν οι άλλοι έλεγαν τα χειρότερα για τα λοατ άτομα, μην είμαστε λοιπόν τόσο επιθετικοί».

Κι η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου έγραψε κάτι σχετικό, και ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοϊτης επίσης.

Όμως πιστεύω πως κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν αντί για τον «αγωνιστή της Αριστεράς» το είχε πει, ξερωγώ, ο Ζάχος Χατζηφωτίου -που επίσης έχει τη δικαιολογία της ηλικίας και της παλιάς νοοτροπίας, αποκλείεται να υπήρχαν τόσες αναδιπλώσεις, τόσες δικαιολογίες, τόση κατανόηση.

Αν αρχίσουμε τα «έλα μωρέ τους παππούληδες, έτσι έβλεπαν τα πράγματα οι περασμένες γενιές» θα έπρεπε να δείξουμε κατανόηση σε όλους – και στον Κούγια φυσικά

Όπως έγραψε ο George D. Zinon με σχόλιό του στην Πάολα Ρεβενιώτη:

«Ο Μητσιάς είναι 76 ετών. Η Μαρινέλλα, ας πούμε, είναι 84 και δεν έχει παρωχημένες αντιλήψεις.

Με το ίδιο σκεπτικό, κι ο Κουγιας είναι 72, ο οποίος κινείται σε έναν άκρως συντηρητικό χώρο (ναι, ο χώρος της δικαιοσύνης είναι συντηρητικός). Δεν τον δικαιολογούμε, όμως, λέγοντας «εντάξει, μεγάλος άνθρωπος είναι». Θέλω να πω πως δεν παίζει ρόλο η ηλικία για να είναι κανείς ομοφοβικός.

Επίσης, ο Μητσιάς δεν είναι ο παππούς του χωριού της Άνω Ραχούλας, αλλά ένας καλλιτέχνης με μακρά καριέρα, που έζησε και ζει σε ένα χώρο που σίγουρα έχει συναντήσει και συναναστραφεί πολλά ομοφυλόφιλα άτομα. Επομένως, θεωρώ πως δεν έχει εφαρμογή εδώ το άλλοθι της ηλικίας.»

Κι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς:

«Μεγάλης ηλικίας είναι και διάφοροι “μεγαλοδικηγοροι” που απενοχοποιουν την ομοφοβια τους και την αποδιδουν στην ηλικία και στον τρόποι που μεγάλωσαν. Δε ξέρω καν τι έκταση πήρε, ωστόσο δεν υπάρχει για μενα επιλεκτική αντίδραση λόγω πρότερου έντιμου βίου.

Όποιος προσβάλλει οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα κρίνεται ισάξια . Δεν μπορώ να δω κάποιον ως συμπαθητικό θειο και κάποιον ως κακοβουλο ομοφοβικο όταν αντλούν και οι δύο επιχειρήματα από την ίδια δεξαμενή. Έτσι δεν θα αλλάξει ποτέ η συζήτηση. Δεν αναιρείται το παρελθόν κάποιου από το ότι στο παρόν δεν έχει κάνει update. Αλλα σίγουρα όταν πονάει κάποιους συνανθρώπους αυτό, δεν χρειάζεται και τόση κατανόηση.

Φάουλ είναι.»

**

Φυσικά θα δείξουμε κατανόηση -η καταδίκη και οι υπερβολές είναι λάθος-, κατά τη γνώμη μου όμως λάθος είναι και η υπερβολική προσπάθεια αθώωσης, επειδή κάποτε είχε μια φίλη τρανς ή επειδή «είχε και φίλους γκέι». Το θέμα δεν είναι να έχεις φίλους γκέι, αλλά το πώς μιλάς δημόσια γι’ αυτούς.

Είπε κάτι κλισέ και ξεπερασμένο, και μετά το εξήγησε δήθεν ξαναλέγοντας ακριβώς το ίδιο. Η υποστήριξη -ειδικά από ανθρώπους που διαφωνούν μαζί του- τον κάνει μάλλον να θεωρεί ότι τελικά είχε δίκιο. Το θέμα θα ήταν να του πούμε ποιο ήταν το φάουλ, κι όχι να του κάνουμε μόνο πατ πάτ στον ώμο ή να πούμε «OK Boomer» (παρότι ταιριάζει απόλυτα).

3) Ο κ. Μητσιάς δεν είχε δίκιο

Στην πραγματικότητα ο καθένας μπορεί να φέρεται *όπως θέλει* μέσα στο πλαίσιο του νόμου, ακόμα κι αν αυτό για τον κ. Μητσιά είναι «προκλητικό».

Και δεν καταλαβαίνω τα «δέχομαι τους γκέι, αρκεί να μην…». Οι όροι που θα βάλει ο οποιοσδήποτε (όροι που δεν υπάρχουν στο νόμο) αφορούν στον ίδιο, κι όχι σ’ αυτούς που θεωρεί ότι προκαλούν.

Ακόμα κι αν «προκαλούν» όμως -είτε απλά υπάρχοντας ζώντας ανοιχτά τη ζωή τους είτε ακόμα πιο «προκλητικά» με το να φιληθούν με το σύντροφό τους- τι θα κάνει ο κ. Μητσιάς και όλοι όσοι λένε αυτό το περίφημο «τους δέχομαι αρκεί να μην…». Θα πάψουν να τους δέχονται; Θα άρουν την -έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη- υποστήριξη τους για τα γκέι δικαιώματα;

Για σκεφτείτε το: Θα ήταν ποτέ δυνατόν να πει κάποιος «Δεν έχω πρόβλημα με τους μαύρους αρκεί να μην προκαλούν» (και με το να προκαλούν να εννοεί να περπατάνε χέρι χέρι). «Δεν έχω πρόβλημα με τους Αλβανούς αρκεί να μην προκαλούν» (και να εννοεί να μη φιλιούνται δημοσίως);

Όταν υπάρχει το «αλλά», ακυρώνεται δυστυχώς ότι έχει ειπωθεί πριν. «Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…», «Δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αλλά…»

Προφανώς και έχεις πρόβλημα αν με το που θα ερωτηθείς γι’ αυτούς αυτό που κατευθείαν θα κάνεις είναι να βάλεις τους όρους σου για τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην έχεις πρόβλημα μαζί τους.

Αν όντως δεν έχεις πρόβλημα, λες «δεν έχω πρόβλημα, τελεία.» Χωρίς “αλλά” και αστερίσκους και απαιτήσεις.

Άνευ όρων. 

Γιατί ο περισσότερος κόσμος που όχι απλά είδε με κατανόηση τις δηλώσεις αλλά *συμφώνησε* μαζί τους, είναι σαν αυτόν εδώ τον κύριο.

FVMm9nxWIAAB5hj

Αυτή είναι η αλήθεια (τους).

Αυτό εννοούν σχεδόν όλοι όσοι μιλούν περί «πρόκλησης», κι αυτής της νοοτροπίας είναι όλοι όσοι κάνουν πρώτα ομοφοβικές δηλώσεις (έστω και χωρίς να το κατανοούν) και μετά λένε «μα εγώ έχω και φίλους γκέι».

Screenshot 1 4
Ευτυχώς δεν «προκαλούσαν»…

 

4) Κλείνοντας το θέμα

Η σύντροφος του σπουδαίου Νίκου Γκάτσου, η επίσης σπουδαία Αγαθή Δημητρούκα έγραψε χτες:

«Καλημέρα σας και είθε το Άγιο Πνεύμα να μας εμπνέει αγάπη και να μας εμφυσά έστω και λίγη ψυχραιμία.

Φίλε Μανώλη, αν είχες για την ομοφυλοφιλία την αντίληψη που σου αποδίδουν, θα είχες συνεργαστεί μόνο με στρέιτ δημιουργούς και καλλιτέχνες, και η πορεία σου δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό, μίλα λιγότερο και τραγούδα πιο πολύ.

Καλή επιτυχία στην αυριανή σου συναυλία και καλή συνέχεια!»

***

Ο κ. Μητσιάς παραμένει σημαντικότατος ερμηνευτής και, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, γλυκύτατος άνθρωπος. Ο δηκτικός τίτλος μου («Καλός ο Μητσιάς, αρκεί να μην προκαλεί») εννοείται πως δεν είναι κυριολεκτικός. Ας «προκαλεί» όσο θέλει και όπως θέλει, θα τον εκτιμούμε κι έτσι.