“Μήνυμα” Αγοραστού στους μελετητές για τις υπερβάσεις των έργων

Τις συμβάσεις για την κατασκευή τεσσάρων έργων στο Νομό Μαγνησία υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με τους αναδόχους των έργων στους δήμους Σκοπέλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Ειδικότερα, υπεγράφη η σύμβαση για ένα υδρευτικό έργο στον οικισμό Στάφυλος Σκοπέλου, ένα έργο διαμόρφωσης με άσφαλτο αγροτικής οδοποιΐας στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου μήκους 5.5 χλμ. και προϋπολογισμού 2.600.000 €. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου για το έργο επισημαίνοντας ότι από το 1992 δεν είχε δοθεί τόσο μεγάλο ποσό για αγροτική οδοποιϊα, ενώ κάποια ακόμη χιλιόμετρα που απαιτούνται για να αποκατασταθούν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι στο δήμο, γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Ο κ. Αγοραστός υπέγραψε επίσης συμβάσεις για την κατασκευή περιπατητικών διαδρομών στο επαρχιακό δίκτυο Σκοπέλου 300.000 € και τη κατασκευή πέτρινης γέφυρας, στη θέση παλιάς πεζούλας που θα καθαιρεθεί, στην είσοδο της Αργαλαστής, προϋπολογισμού 74.000 €.

Επίσης ο περιφερειάρχης υπέγραψε συμπληρωματική χρηματοδότηση για τις παρεμβάσεις στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Βόλου 124.000 € για στήριξη του τρούλου και άλλες παρεμβάσεις και επισκευής του εκπαιδευτικού κέντρου CERN στο Νεοχώρι Πηλίου.
Ο κ. Αγοραστός κάλεσε τις εργοληπτικές εταιρίες να εργαστούν με συνέπεια και να ολοκληρώσουν τα έργα στον προβλεπόμενο χρόνο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις αυξήσεις των υλικών. Παράλληλα εξήρε τη σοβαρή δουλειά που κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ τόνισε ότι γίνεται σοβαρός σχεδιασμός και γίνονται έργα που τονώνουν τις τοπικές οικονομίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις των υλικών παραμένει, για τα έργα που έγιναν εντός του 2021 δόθηκαν αναθεωρήσεις πιστώσεων, διότι οι εκπτώσεις που γινόταν τότε ήταν πολύ υψηλές και σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ αναμένονται από το υπουργείο οι αναθεωρήσεις για την τιμή της ασφάλτου και η χρηματοδότηση.

Να κάνουν σωστές μελέτες

Επιπλέον κάλεσε τους μελετητές να υποβάλλουν άρτιες μελέτες για να γίνονται σωστά τα έργα και να μην υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό, με αφορμή την υπέρβαση στον προϋπολογισμό και τα έργα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου στήριξης της σκεπής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον τόνισε ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο θα μπορέσει να καλυφθεί η ανάγκη επισκευής της κατακόμβης του Ιερού Ναού, όπως ζήτησε ο προϊστάμενος του ναού, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι οικονομικά δύσκολη. Κάλεσε δε τα ΤΕΕ να συμβάλλουν με ελέγχους ώστε οι μελέτες που κατατίθενται να είναι άρτιες.