“Δεν ξέρω αν ο Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή” – Τι είπε για τον Ανδρουλάκη

Την οδύνη του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Περνώντας στα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε “βατερλό για τις ελληνικές θέσεις” τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά “η συνολική στήριξη”. “Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ”
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν “ψέματα”.

“Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκης και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Υποστήκαμε μία δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και είχαμε αυτά στη Μαδρίτη και παράλληλα το Turkaegean θα γύριζα με τα πόδια”. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα”. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο “έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας”.

“Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός”
Για το θέμα των εκλογών εξέφραζε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση και σημείωσε: “Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά”. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίας είπε: “Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση αξιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε το ποια κυβέρνηση θα απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η κρίση των πολιτών θα βαρύνει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί”.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: “Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Εμείς θα κουβεντιάζουμε καταθέτοντας τις προγραμματικές μας θέσεις”.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι “η καθημερινότητα των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψήφο τους, αλλά εγώ εστιάζω στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επουλωθεί το τραύμα των πολιτών” και προσέθεσε: “Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39% στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Έχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα”.

Στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών είπε ότι θεωρεί “ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές τον Σεπτέμβρη και γι αυτό του ζήτησα να ορίσει την ημερομηνία και ταυτόχρονα να κάνει τις θεσμικές κινήσεις και να ορίζει υπουργό Εσωτερικών”. Προσέθεσε ότι “το πιο κρίσιμο είναι να υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 15% κάλυψη στα ΜΜΕ και η ΝΔ έχει 75%. Είναι αυτό δημοκρατία; Εμείς λέμε να πάμε σε εκλογές με όρους ισοτιμίας”.

Κλείνοντας ανέφερε ότι “ο κ. Μητσοτάκης έστησε ειδικά δικαστήρια παραπέμποντας τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. “Την επόμενη μέρα των εκλογών θα τελειώσει το πάρτι και όποιος μετέχει στο πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος”, υπογράμμισε.

Πηγή: thetoc.gr