Ο εμπορικός κόσμος και οι καταναλωτές ματώνουν και οφείλει να γίνει κάτι άμεσα γιατί στο τέλος καλοκαιριού θα είναι πολύ αργά!

*Toυ Δημήτρη Κανελλή.

Τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα αλλά και πολύ ξεκάθαρα την περίοδο που διανύουμε:

1. Το καταναλωτικό κοινό βιώνει τις επιπτώσεις τις ακρίβειας (που δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία) και περιορίζει συνεχώς τις αγορές του.

2. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης είναι απολύτως βέβαιο ότι το Σεπτέμβρη θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανέχεια κι ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης.

3. Τα διάφορα δελτία επιδότησης (pass) που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αλλάζουν την κατάσταση απλά δίνουν κάποιες μικρές ανάσες που εξαντλούνται ακαριαία.

4. Το κόστος λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις εκτινάσσεται και πολύ έμποροι και επιχειρηματίες οδηγούνται σε αδιέξοδο.

4. Τα εμπορικά καταστήματα αλλά κι όλες οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές αφού πλέον κι αυτά αγοράζουν ακριβότερα. Αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων αφού οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν.

5. Η τεράστια πτώση του τζίρου έρχεται σε μια περίοδο που τα εμπορικά καταστήματα περίμεναν να δουλέψουν για να ρεφάρουν από τις απώλειες που είχαν την περίοδο της πανδημίας και του lock down, αλλά η δουλειά είναι μειωμένη.

6. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά καλούνται οι έμποροι την περίοδο αυτή να επιστρέψουν και τις όποιες ενισχύσεις είχαν δεχθεί την περίοδο του lock down.

Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση πρέπει κάτι να γίνει άμεσα. Διαφορετικά το φθινόπωρο η οικονομική δυστοκία για καταναλωτές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι τεράστια κι αυτό θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε πολλά λουκέτα κι αύξηση της ανεργίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης κι ελάφρυνσης από τα βάρη που καλούμαστε όλοι να σηκώσουμε.

  • Άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη ΦΠΑ 24%!!!

·         Κατάργηση του Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και γενικότερα την ενέργεια. Στην Ελλάδα πληρώνουμε από τα πιο ακριβά καύσιμα!

·         Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προφανώς αυτή να περάσει στην τιμή της κιλοβατόρας.

 Αυτά είναι κάποια από τα ελάχιστα που πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα και από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου & Ν.Ιωνίας άμεσα κι αποφασιστικά. Διαφορετικά η αγορά θα περιέλθει σε τόσο δύσκολη κατάσταση που δεν θα έχουμε ξαναδεί. Αυτές οι δυσκολίες προφανώς και δεν αντιμετωπίζονται με διοργανώσεις “Λευκής Νύκτας” που δείχνουν ότι όποιος τις προτείνει είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Θα πρέπει λοιπόν η Διοίκηση του ΕΣΒ να υπάρξει δραστήρια σε αυτή την κατεύθυνση κι όχι να μείνει αδρανής όπως έμεινε πέρυσι. Πέρυσι που ήταν επίσης μια  δύσκολη χρονιά η Διοίκηση του ΕΣΒ δεν έχει να επιδείξει και δεν έχει ανακοινώσει  κανέναν απολύτως απολογισμό. Ας μη γίνει  το ίδιο και φέτος που η χρόνια είναι ήδη ακόμα πιο δύσκολη.

Οι έμποροι και της πόλης μας έχουν ανάγκη από ένα ενεργό και διεκδικητικό Εμπορικό Σύλλογο. Όχι από ένα Σύλλογο απαξιωμένο.

Κανελλής Δημήτρης

Μέλος  του ΕΣΒ

Kentavros