Το «Κορίτσι της Ναπάλμ» έλαβε την τελευταία θεραπεία δέρματος 50 χρόνια μετά

Η Φαν Τι Κιμ Φουκ, που έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ, κατάφερε μετά από πενήντα χρόνια να ολοκληρώσει την τελευταία της θεραπεία για την αποκατάστασή του δέρματός της.

Η Φαν Τι Κιμ Φουκ γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1963 στο Νότιο Βιετνάμ και είναι γνωστή παγκοσμίως ως το «κορίτσι της Ναπάλμ» και ως το «κορίτσι της φωτογραφίας του Βιετνάμ». Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ήταν 9 χρονών στις 8 Ιουνίου του 1972. Ο φωτογράφος της Associated Press, Νικ Ουτ, βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ. Σύντομα η φωτογραφία έγινε σημαία για το αντιπολεμικό κίνημα της εποχής, καθώς αποτύπωνε τη βαρβαρότητα του πολέμου του Βιετνάμ.

50 χρόνια μετά δεν είναι πια θύμα πολέμου
Προχθές (30/6), 50 χρόνια αργότερα, η Φαν Τι Κιμ Φουκ έλαβε την τελευταία θεραπεία δέρματος μετά από δεκαετίες πόνου από τα εγκαύματα και τις πληγές που άφησαν στο κορμί της οι βόμβες ναπάλμ.

Οι επιπτώσεις του τραυματισμού της, την σημάδεψαν σε όλη της τη ζωή, περιορίζοντας την κίνησή της και αφήνοντας την σε μόνιμο πόνο.

Αφού ολοκλήρωσε μία από τις τελευταίες της μεγάλες θεραπείες αυτήν την εβδομάδα, μίλησε στο CBS για το ταξίδι της. «50 χρόνια αργότερα, δεν είμαι πλέον θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι της Ναπάλμ, τώρα είμαι μία φίλη, ένας βοηθός, μία γιαγια ένας άνθρωπος που επιβίωσε και καλεί για ειρήνη», ανέφερε η Φαν Τι, η οποία μετακόμισε στον Καναδά κατά τη δεκαετία του 1990.

Η ίδια θυμάται έντονα τον βομβαρδισμό, λέγοντας: «Φυσικά ως παιδιά μας επιτρεπόταν να παίξουμε κοντά στο καταφύγιο για βόμβες μέσα στην αυλή του ναού. Μετά, θυμάμαι μετά το μεσημεριανό γεύμα, οι στρατιώτες του Νοτίου Βιετνάμ φώναζαν στα παιδιά να τρέξουν. Και κοιτάω ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται έτσι. Ακόμα θυμάμαι τι σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Ω θεέ μου, είπα, κάηκα και θα είμαι άσχημη και τότε ο κόσμος θα με κοιτάζει με διαφορετικό τρόπο», είπε.

Η επαναστατική θεραπεία για την επούλωση των πληγών της
Η Dr Jill Waibel στο Ινστιτούτο Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι χειρουργεί τις ουλές της κυρίας Φαν τι εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιώντας μια νέα, επαναστατική θεραπεία.

«Το κύριο λέιζερ είναι ένα λέιζερ κλασματικής λεπίδας και εξατμίζει τον ουλώδη ιστό. Είναι σαν να βράζεις νερό στη σόμπα, το αχνίζει κυριολεκτικά, αλλά είναι οι πιο μικροσκοπικές τρύπες που έχει δει ποτέ το ανθρώπινο σώμα και το ανθρώπινο σώμα μπορεί να το θεραπεύσει».

Ο Δρ Waibel πραγματοποίησε τις θεραπείες χωρίς κάποιο αντίτιμο

Τα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία αναπτύχθηκαν για να εξομαλύνουν τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια των ανθρώπων. Η θεραπεία δημιουργεί μικροσκοπικές τρύπες στο δέρμα, οι οποίες επιτρέπουν την απορρόφηση τοπικών φαρμάκων που δημιουργούν κολλαγόνο βαθιά μέσα από τα στρώματα του ιστού.

Πηγή: news4health.gr