Ξεσηκώθηκαν στον Αγ. Στέφανο για το LNG: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή Σκαραμαγκάς

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στη χωροθέτηση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Σωρό, είναι οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου που πραγματοποίησαν προχθές έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσουν το θέμα. Ομόθυμα οι κάτοικοι έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν, αναλύουν όλους τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, και καλούν τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους αιρετούς εκπροσώπους της Μαγνησίας να λάβουν άμεσα, δημόσια και υπεύθυνα θέση σχετικά με το προς υλοποίηση σχέδιο εγκατάστασης σταθμού LNG στον Παγασητικό, προειδοποιώντας μάλιστα για τη λήψη και άσκηση κάθε μέτρου με σκοπό τη διαφύλαξη και προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων τους.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Όπως έχει γίνει ήδη ευρέως γνωστό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου για τις επενδύσεις LNG, εκπρόσωποι της εταιρείας «MediterreanGas» παρουσίασαν σχέδιο για την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία, διαρρέοντας την πληροφορία περί ενδεχόμενης χωροθέτησής του στον οικισμό του Σωρός. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤV» στις 16 Ιουνίου. Η αλλαγή της χωροθέτησης του έργου ήλθε ως αποτέλεσμα των αντιρρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για κατασκευή σταθμού στο λιμάνι του Βόλου (καθώς δεν εντάσσεται στο masterplan του Οργανισμού), των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της πόλης και της ομόφωνης αντίθεσης δέκα επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων της Μαγνησίας στη σχεδιαζόμενη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού LNG. Οι εν λόγω φορείς εύλογα επεσήμαναν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠ.ΠΕ) καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο από την εταιρεία και δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η υλοποίηση του έργου φαίνεται να προχωρά χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή ενημέρωση για τις σοβαρές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη δραστηριότητα. Είναι ευρέως γνωστό ότι διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Και αυτό διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από τον σταθμό και τα πλοία που τον εφοδιάζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (αναψυχή, τουρισμός, αλιεία, καταδύσεις κ.ά.).

Επίσης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να διατηρείται στις πλωτές αποθήκες το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία -162οC, απαιτείται η χρήση εκατοντάδων τόνων ψυκτικού υλικού, το οποίο σε περίπτωση διαρροής του καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο (και όχι μόνο) οικοσύστημα της περιοχής. Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης. Ατυχήματα σε σταθμούς αποθήκευσης LNG, όπως ενδεικτικά στο λιμάνι Skikda της Αλγερίας το 2004 που στοίχισε τη ζωή σε 27 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 72, στην Ουάσιγκτον το 2014, στις εγκαταστάσεις του Hammerfestκαι του Tjeldergodden στη Νορβηγία στις 28 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα, καθώς και στην εγκατάσταση Freeport στο Τέξας των ΗΠΑ προ ολίγων ημερών (14.6.2022), αποδεικνύουν ότι τέτοιου τύπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη κι όταν υλοποιούνται βάσει των ισχυόντων κάθε φορά περιβαλλοντικών όρων και λειτουργούν με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας – ακόμη και σε πολύ προηγμένες τεχνολογικά χώρες με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση τέτοιων μονάδων – εξακολουθούν να ενέχουν κίνδυνο ενός καταστροφικού ατυχήματος.

Πέραν τούτου, οι συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες επιβαρύνουν ούτως ή άλλως και αλλοιώνουν την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος εξαιτίας της συχνής διέλευσης τεράστιων φορτηγών πλοίων (LNGcarriers) που τροφοδοτούν την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σοβαρή επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των τουριστικών δραστηριοτήτων των παρακείμενων περιοχών και καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, καθώς και η σημαντική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσω της καθημερινής χρήσης μεγάλης ποσότητας τοξικών ουσιών και της άντλησης μεγάλου όγκου θαλάσσιων υδάτων, αλλά και μέσω της έκλυσης μεθανίου κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου.

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή ο κίνδυνος ατυχήματος (ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Μαγνησία), η διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, η καταστροφή της αλιείας, η επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους λόγους που οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας και την ευρύτερη περιοχή στόχο (βλ. τις επιθέσεις τον Απρίλιο και Οκτώβριο 1987 στις ιρανικές πλωτές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Reshadat).

Όπως γνωρίζετε, ο Παγασητικός είναι κλειστός και αβαθής κόλπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και με παράκτια και θαλάσσια τουριστική ανάπτυξη που επιτρέπει την αειφορία του. Λόγω του στενού ανοίγματος του κόλπου προς το Αιγαίο Πέλαγος, τα νερά του Παγασητικού δεν ανανεώνονται τακτικά και συνεπώς η σοβαρή ρύπανσή του θα προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό (π.χ. αλιεία), στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και εν τέλει στην υγεία και την ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων των παρακείμενων του σταθμού περιοχών, αλλά ολόκληρης της Μαγνησίας.

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους αιρετούς εκπροσώπους της Μαγνησίας στη Βουλή των Ελλήνων να λάβουν άμεσα, δημόσια και υπεύθυνα θέση σχετικά με το προς υλοποίηση σχέδιο εγκατάστασης σταθμού LNG στον Παγασητικό, τον πλέον κλειστό κόλπο της χώρας, εντός της οικιστικής ζώνης και σε μια περιοχή που πληρώνει ήδη μεγάλο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό τίμημα από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων εντός ή πλησίον του αστικού ιστού και κατοικημένων περιοχών. Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Στεφάνου (Σωρού), αλλά και ως πολίτες της Μαγνησίας σας δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά. Αναμένουμε την απάντησή σας, σας καλούμε να σταθείτε στο πλάι μας και επιφυλασσόμαστε για τη λήψη και την άσκηση κάθε μέτρου για τη διαφύλαξη και προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας».