Ο κόμβος που προκαλεί ζαλάδα στους οδηγούς – Δείτε πώς λειτουργεί

Σαστισμένοι μένουν όσοι διέρχονται για πρώτη φορά από τον Magic Roundabout, ο οποίος, παρά την δαιδαλώδη όψη του, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα λειτουργικός και ασφαλής.

Πολύπλευρα είναι τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η αντικατάσταση των προβληματικών διασταυρώσεων εντός του αστικού ιστού, όπου προκαλείται μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, με κυκλικούς κόμβους.

Ειδικότερα, μια συντεταγμένη τέτοια παρέμβαση θα συνέδραμε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων τουλάχιστον 50% και θα λειτουργούσε ως επιταχυντής για την αναβάθμιση τόσο της περιβαλλοντικής ποιότητας όσο και της αισθητικής του οδικού δικτύου.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, οι κυκλικοί κόμβοι αυξάνονται με εκθετικούς αριθμούς, χωρίς, ωστόσο, να φτάνουν τα επίπεδα άλλων χωρών και δη της Αγγλίας όπου συναντώνται ανά εκατοντάδες.

Στην Αγγλία, μάλιστα, βρίσκεται και ο πιο περίπλοκος κυκλικός κόμβος στον πλανήτη, που σε πρώτη όψη δείχνει ότι αφενός προκαλεί χάος στην κυκλοφορία και αφετέρου «πονοκεφάλους» σε όσους αποφασίσουν να εισέλθουν σε αυτόν.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κόμβου, στην πόλη Swindon, έγκειται στο γεγονός ότι οι Βρετανοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνολικά 7 (!) roundabouts.

Βίντεο που έχει καταγραφεί από drone δείχνει με κάθε λεπτομέρεια την κίνηση των αυτοκινήτων μέσα στον “Magic Roundabout” (μαγικός κόσμος) ο οποίος έχει αντλήσει την ονομασία του από το ομώνυμο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που είχε γνωρίσει τεράστια δημοφιλία τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70.

Ο κόμβος αποτελείται από έναν «κλασσικό» κόμβο στο κέντρο του, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται αριστερόστροφα και πέντε περιφερειακούς όπου τα αυτοκίνητα κινούνται με τη φορά του ρολογιού.

κυκλικός κόμβος αγγλία προκαλεί ζαλάδες

Χτισμένος στο σταυροδρόμι πέντε μεγάλων οδικών αρτηριών, ο Magic Roundabout ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1972, φέροντας την υπογραφή του μηχανικού Frank Blackmore, μέλος του βρετανικού Εργαστηρίου Μεταφορών και Οδικής Έρευνας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παρά την πολύπλοκη και δαιδαλώδη όψη του, ο κόμβος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλής, δεδομένου ότι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που έχει σημειωθεί στους κόλπους του είναι σημαντικά μικρός.

Πηγή: carandmotor.gr