Έρχεται το χάπι που θα μας κάνει fit

Ένα χάπι που θα βελτιώνει την σωματική μας κατάσταση, αφήνοντας σε δεύτερη όμως μοίρα τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης.

Είναι συχνό το φαινόμενο να αφιερώνει κάποιος ώρες ολόκληρες, καρφωμένος μπροστά σε μία οθόνη και να παρακολουθεί με μανία video γυμναστών να προπονούνται ή να προτείνουν μια σειρά ασκήσεων που υπόσχεται να μεταμορφώσει το σώμα μας. Όχι σε δευτερόλεπτα, ούτε μετά από την πρώτη προπόνηση, αλλά σύντομα. Και είναι κάτι που γίνεται τόσο συχνά, που αν αυτός ο χρόνος αφιερώνονταν σε μια πολύ πιο ελαφριά άσκηση από την προτεινόμενη, η όψη μας θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Είναι σημείο της εποχής. Θέλουμε τα πάντα, συχνά χωρίς προσπάθεια. Μάλλον, απαιτούμε τα πάντα και να είναι χωρίς κόπο. Να ξυπνάς το πρωί μετά από ένα δείπνο ‘’κτηνωδία’’ που την τελευταία στιγμή γλύτωσες το έμφραγμα, αλλά να θέλεις να δεις στον καθρέφτη six pack και γράμμωση. Ονειρεμένο; Εκεί η πραγματικότητα ρίχνει ένα χαστούκι και σε ξυπνάει για λίγο. Μέχρι να ξανακυλήσεις στα ‘’απαιτώ’’.

Τώρα λέει, οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά σε ένα χάπι που θα σου χαρίζει τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειαστεί να κυλήσει σταγόνα ιδρώτα στο μέτωπο. Και είναι πολύ κοντά. Πρόσφατα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια που έτρεχαν σε διάδρομο, έδειξαν την ύπαρξη σε μεγάλες ποσότητες μιας ουσίας από την οικογένεια των αμινοξέων, την Lec Phe. Όταν αυτή η ουσία δόθηκε σε υπέρβαρα ποντίκια, παρατηρήθηκε η μείωση της πείνας και λήψης τροφής για τις επόμενες 12 ώρες, και η άσκηση δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Ήταν αποτέλεσμα απλά της Lec Phe.

Ήταν λογικό και επόμενο η σκέψη που ακολούθησε τα ευρήματα να είναι το γιατί να μην μπει η Le Phe σε ένα χάπι και να φτάσει στον άνθρωπο, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του με την απώλεια λίπους και βάρους; Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να μη μπει, ενώ υπάρχουν δισεκατομμύρια λόγοι να επισπεφτεί η διαδικασία. Η παχυσαρκία είναι μια πραγματική μάστιγα με καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο ατομικά αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Κατεστραμμένη υγεία, αίσθηση αποκλεισμού, ψυχολογικά προβλήματα, δυσκολία στην εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα, νοσηλείες και η λίστα είναι ατελείωτη.

Την ίδια στιγμή, δίνοντας τόσο απλά τη δυνατότητα σε κάποιον να έχει αρκετά από τα οφέλη της άσκησης χωρίς να ασκείται πραγματικά, μένει έξω ένα τεράστιο κομμάτι που είναι η ψυχολογική ανάταση μέσα από την άσκηση. Αυτή η αίσθηση ότι πιάνεις ένα στόχο, ότι πετυχαίνεις κάτι έστω μικρό. Και είναι αυτή η διαδικασία που θα σε κάνει όχι μόνο να συνεχίσεις να προσπαθείς, αλλά και να επιδιώκεις να κατακτήσεις στόχους σε κάθε τομέα της ζωής σου. Ας μη μιλήσομε για τις ουσίες που εκκρίνονται κατά την άσκηση, που χαρίζουν ένα χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπο, όσο μεγάλη και αν είναι η κούραση.

Θα έχει κοινό ένα χάπι που θα μας κάνει fit; Θα είναι μια τεράστια επιτυχία. Θα γίνει ανάρπαστο. Εμπορική επιτυχία και ένα πραγματικό θαύμα της επιστήμης που θα σώσει εκατομμύρια ζωές. Μαζί όμως με όλους αυτούς που θα ήθελαν μια μεγάλη βοήθεια, μια ώθηση για να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους, απαλλαγμένοι από το περιττό βάρος και όλα αυτά που κουβαλάει μαζί του, είναι πολλοί εκείνοι που θα αφήσουν στην άκρη τα βάρη, το διάδρομο, τη yoga και θα κάνουν τις επισκέψεις στο φαρμακείο πολύ συχνότερες, ξεχνώντας ότι η άσκηση δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά και με το μυαλό.

Πηγή: klik.gr