Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι: Εμβάθυνση οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

Να εμβαθύνουν την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας, τη στιγμή που η Μόσχα επιχειρεί να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, συμφώνησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συνομιλίες τους στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Το κοινό ανακοινωθέν της τετράωρης συνάντησης παραπέμπει σε πορεία σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αν και στερείται λεπτομερειών, ούτε και είναι σαφές τι πραγματικά ειπώθηκε για το ζήτημα της Συρίας.

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό.

Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν «την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να «πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε παράλληλα στον Τύπο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα «νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες».

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως προς τη στάση της Τουρκίας διατυπώνονται ερωτηματικά εάν μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, επισημαίνουν σχετικά οι Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη για να τους προειδοποιήσεις ακριβώς απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που, όπως ανέφερε, κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό» δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε ο Πούτιν.

Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να «πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα «νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες».

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ήλπιζε η συνάντησή του με τον Πούτιν να «ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει επίσης ότι ήθελε να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών ομάδων που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», γεγονός στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.

«Η συζήτηση με την ευκαιρία αυτή για τις εξελίξεις στη Συρία θα επιτρέψει να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης πως ήθελε να διασφαλίσει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου από τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom, στη νότια Τουρκία, θα τηρούσε το «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», καθώς μια αντιδικία είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε αυτό έργο.

Κρεμλίνο καλεί Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία
Το νέο «ραντεβού» Ερντογάν-Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ήλθε καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό για να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.

Στις προγενέστερες συνομιλίες με τον Πούτιν στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την αντίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, οι οποίοι υποστηρίζουν πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Πριν τις σημερινές συνομιλίες το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία με τη διεξαγωγή νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί εδώ και μήνες να διεξάγει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία εκτιμά πως η ασφάλειά της απειλείται από την παρουσία στα σύνορά της αυτών των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγή: cnn.gr