Για πόσο καιρό θεωρούνται προστατευμένοι με ανοσία όσοι πέρασαν τον κορωνοϊό

Ο Καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σχολιάζει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σήμερα.

«Στα νοσοκομεία έχουμε πια μόνο υπερήλικες και ευάλωτους. Είναι επίσης άνθρωποι που τα επισκέπτονται για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται θετικοί. Δυστυχώς πεθαίνουν πολλοί 80άρηδες. Στην κοινότητα έξω έχουμε πολλούς ανθρώπους με κορωνοϊό 30ρηδες με ήπια συμπτώματα, αλλά στα νοσοκομεία ξέρουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι. Άρα μπορούμε να κάνουμε μια στρατηγική στα νοσοκομεία με τα φάρμακα και ακόμη με τα εμβόλια, καθώς η 4η δόση είναι απαραίτητη για τους 60 ετών και άνω. Οι υπόλοιποι να παίρνουν συμβουλές από τον γιατρό τους. Κάπως έτσι εξελίσσεται η πανδημία και είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα. Οι πανδημίες εκφυλίζονται σιγά σιγά και αυτό βλέπουμε από τον Φεβρουάριο και μετά».

Για πόσο καιρό θεωρούνται προστατευμένοι με ανοσία όσοι πέρασαν τον covid

«Δύο είναι τα δεδομένα από την βιβλιογραφία. Λένε ότι όσο πιο ήπια περάσει κανείς την νόσο τόσο μικρότερη διάρκεια ανοσίας έχει. Το είδαμε και σε δικές μας μελέτες αυτό. Τα εμβόλια είναι αυτά που δίνουν μακρά ανοσία και η βαριά νόσος, αλλά να μην το διακινδυνεύσει κανένας. Η ήπια νόσος αν μπορώ να δώσω μια απάντηση χωρίς βαθμό ασφάλειας, είναι περίπου τρεις μήνες».

Για τα εμβόλια από εδώ και πέρα

«Για τους νεότερους ανθρώπους δεν έδωσε σαφή ένδειξη ούτε η επιτροπή εμβολιασμού για το αν πρέπει να εμβολιαστούν ξανά. Για τους μεγαλύτερους ανθρώπους υπάρχει ένδειξη ότι τα εμβόλια προστατεύουν. Πάντως έχουμε να δούμε βαριά πνευμονία από τη νόσο από τα Χριστούγεννα. Η «όμικρον» δηλαδή κάνει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό, σαν μιαγριπη αλλά με λίγο πυρετό».

Πηγή: onlarissa.gr