Η Space Force των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ένα διαστρικό αντικείμενο έπεσε στον ωκεανό

Μελετώντας τα δεδομένα ενός αντικειμένου που έπεσε στον ωκεανό ανοιχτά της Παπούα Νέα Γουινέα, οι επιστήμονες κατάλαβαν πως δεν πρόκειται απλά για μετεωρίτη αλλά για ένα διαστρικό αντικείμενο. Αναλύοντας την τροχιά του βρήκαν πως έχει ασυνήθιστα υψηλή ηλιοκεντρική ταχύτητα, κινούταν δηλαδή με ταχύτητα που δεν μπορεί να προέρχεται από τη βαρύτητα του Ήλιου. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προήλθε εκτός Ηλιακού συστήματος.

 

Αν και το status του αντικειμένου CNEOS 2014-01-08 παραμένει μετέωρο για τώρα, οι δύο επιστήμονες που το εντόπισαν προτείνουν την ανάκτηση του αντικειμένου ψάχνοντας τον ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος του αντικειμένου προφανώς θα διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας μόνο μικρά κομμάτια τα οποία θα σκορπίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού. Με τα τωρινά δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα ρευμάτων, η περιοχή αναζήτησης περιορίζεται σε μία περιοχή 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ελπίδες δίνει το γεγονός πως τα κομμάτια μάλλον είναι μαγνητικά, οπότε ένα υποβρύχιο με μαγνήτη θα μπορούσε ίσως να τα μαζέψει από τον πυθμένα.

Την αναζήτηση φαίνεται πως θα αναλάβει το Galileo Project, ο επικεφαλής του οποίου δεν αποκλείει το γεγονός πως τα κομμάτια μπορεί να είναι τεχνητά και να δημιουργήθηκαν από κάποια εξωγήινη νοημοσύνη.

Το αποτέλεσμα δεν υπονοεί πως ο πρώτος διαστρικός μετεωρίτης κατασκευάστηκε από έναν τεχνολογικό πολιτισμό και δεν έχει φυσική προέλευση. Ωστόσο δε βλάπτει να βρούμε το αντικείμενο και να το διαπιστώσουμε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν είναι φυσικό, το κομμάτι βράχου θα μας αποκαλύψει πολλά για τη σύνθεση της βραχώδους ύλης πέρα από τα όρια του Ηλιακού μας συστήματος. Κάτι το οποίο από μόνο του έχει ανεκτίμητη αξία για την επιστήμη.