Παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα: Η σοκαριστική αλήθεια

Σοκάρουν τη χώρα μας οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που έρχονται στο προσκήνιο μόλις του τελευταίους δύο μήνες. Τον Ιούνιο συνελήφθη στη Δράμα 43χρονος άνδρας που κατείχε 2,5 εκατομμύρια αρχεία με παιδιά ηλικίας 2, 3, 5 έως 10 ετών και με τις αρχές να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ευρώπη. Τον Ιούλιο συνελήφθησαν ένας 41χρονος και ένας 15χρονος – για πορνογραφία ανηλίκων καθώς εντοπίστηκε πλήθος υλικού- ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους σε βάρος 37χρονου, του οποίου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για πορνογραφία ανηλίκων. Πριν λίγες μόλις ημέρες δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 39χρονο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παραγωγή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας μετά από καταγγελία της ίδια του της συντρόφου.

Η μεγαλύτερη έρευνα για την παιδική πορνογραφία πραγματοποιήθηκε από τη φινλανδική ΜΚΟ Protect The Children σε δείγμα 5.000 ατόμων που εμπλέκονται με την παιδική πορνογραφία με το 70% να απαντά ότι η ενασχόλησή του ξεκίνησε πριν από την ενηλικίωσή τους. Μάλιστα το 40% εκτέθηκε σε τέτοιου είδους εικόνες πριν από τα 13 του έτη. Οι μισοί από όσους παρακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας είπαν ότι αρχικά το εντόπισαν τυχαία. Το 45% απάντησε ότι ψάχνει στο Dark Web «πορνογραφικό υλικό με κορίτσια ηλικίας 4 έως 13 ετών» και το 18% με αγόρια. Ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι οι υπόλοιποι δήλωσαν πως αναζητούν «σαδιστικό και βίαιο υλικό» με νήπια κάτω των 2,5 ετών. Το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με το παιδί που κακοποιείτο.

Viara Mileva GettyImages
Viara Mileva – GettyImages

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης ως Ειδικός Ερευνητής και Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων με πολυετή εμπειρία στην διαλεύκανση 28.000 υποθέσεων, Επικεφαλής του Τμήματος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περισσότερα από 13 χρόνια, εκπαιδευτής σε σεμινάρια των INTERPOL, EUROPOL και άλλων διεθνών εκπαιδευτικών οργανισμών, ιδρυτής του CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς που έχει αφοσιωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και ιδίως ευαίσθητων ομάδων, όπως αυτή των παιδιών, μιλάει τη LiFO.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

— Πόσες καταγγελίες δεχόσασταν όσο βρισκόσασταν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας;

Μέχρι το 2017, οι καταγγελίες που δεχόμασταν ήτανε μονοψήφιος αριθμός. Στο σύνολο των 22 ετών που ήμουνα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν θα είχαμε διερευνήσει καταγγελίες από Ελλάδα που αφορούσαν ελληνόπουλα, που να ξεπερνάνε τις 10.

Το μόνο που αφορούσανε ήτανε δυστυχώς η συγγενοκατάσταση, δηλαδή ο συγγενής, ο ξάδερφος, η ανιψούλα, ο έτσι, ο αλλιώς, ο μπαμπάς – γιατί είχαμε και μπαμπάδες δυστυχώς οι οποίοι ήτανε στο κομμάτι αυτό – ασελγούσε στην κόρη και τη φίλη της… δηλαδή, οι περιπτώσεις οι σοβαρές στα 22 χρόνια είναι 10. Από το ’17 και μετά, επειδή παρακολουθώ την επικαιρότητα μέσα απ’ το CSI, είναι μονοψήφιος και πάλι ο αριθμός.

Θέλω να πω, για μένα το καλύτερο στατιστικό είναι ένα στο κομμάτι αυτό: ότι η χώρα μας δεν παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας πρωτογενώς. Το λέω κατηγορηματικά. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει αλλά ήθη και άλλα έθιμα. Εννοώ ότι ο κόσμος μας είναι διαφορετικός στο κομμάτι αυτό, δεν εμπλέκεται και δεν έχουμε ανθρώπους οι οποίοι να κάνουν αυτές τις πράξεις. Όμως ένα μικρό ποσοστό υποθέσεων, πιστεύω ότι αυτές ξεπερνάνε σε διαφορετικότητα τα 350 διαφορετικά περιστατικά, έχουν να κάνουν με ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν και θέλουν να βλέπουν. Τους αρέσει η θέαση.

Εδώ όμως έχουμε ένα μεγάλο ερώτημα: ότι τους αρέσει να βλέπουν παιδιά ηλικίας 12 με 16, 17, 18. Εδώ πέρα λες η 16χρονη, 17χρονη, ή ο 17χρονος είναι παιδί; Σε χώρες όπως π.χ η Ολλανδία έχουν άλλα όρια, η 16χρονη δεν είναι παιδί, ανήκει στην κατηγορία γυναικών, κι εμείς εδώ το έχουμε παιδί μέχρι τα 18. Άρα, εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Τι είναι παιδί και μέχρι ποια ηλικία είναι το παιδί. Για αυτό το λόγο οφείλω να πω ότι αυτοί που αρέσκονται να βλέπουν κακοποιήσεις παιδιών στη χώρα μας, να βλέπουν και όχι πράξη, τα διαφορετικά περιστατικά που είχαμε καταγράψει μέχρι το ’17 ήτανε πάνω από 350 με 400 διαφορετικά περιστατικά που τους άρεσε η θέαση.

Από κει και μετά, οι καταγραφές που έχουν γίνει, επιχειρήσεις παιδικής πορνογραφίας αφορούν ανθρώπους οι οποίοι κατελήφθησαν να έχουν στο σκληρό δίσκο υλικό παιδικής πορνογραφίας. Και εδώ πέρα πάλι έχουμε ένα ερώτημα το οποίο έχει να κάνει με το υλικό αυτό. Βρέθηκαν, το υλικό αυτό το είχαν διαφυλάξει, το κατείχαν και σύμφωνα με το νόμο οποίος κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με φυλάκιση ως ορίζει ο νόμος. Άρα και αυτές οι περιπτώσεις είναι μέσα στην παιδική πορνογραφία σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας. Σε άλλες χώρες, τονίζω, δεν θα ήταν παιδική πορνογραφία η 15χρονη και η 16χρονη.

Έχει γίνει μεγάλη έρευνα, τα παιδιά αυτά τα οποία κακοποιούνται, ειδικότερα τα μωρά, έχει κάνει η Interpol μια μεγάλη έρευνα, είναι όλα εξαφανισμένα. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αυτών εξαφανίζονται. Είναι ελάχιστα τα παιδιά αυτά τα οποία είναι μέσα τη ζωή και επανέρχονται μετά από μία βιομηχανική κακοποίηση και παραγωγή.

 

— Πόσο κοστολογείται και πως ένα βίντεο πορνογραφικού υλικού με παιδιά;

Κάθε μέρα υπάρχει ένα εμπόριο παιδικής πορνογραφίας. Είναι μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά το τρίτο κατά σειρά εμπόριο, που αφορά παιδάκια, παιδική σάρκα, που δυστυχώς άνθρωποι επενδύουν στην παιδική σάρκα, στην κακοποίηση των παιδιών.

Έχουμε να κάνουμε με μια βιομηχανία υλικού παιδικής πορνογραφίας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σύμφωνα με την Interpol, Europol, μας έλεγαν σε σεμινάρια που κάναμε ότι υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι δεν είναι καν παιδόφιλοι, αλλά επενδύουν, δίνουν χρήματα για να χτιστούν αυτές οι βιομηχανίες, οι οποίες είναι σε υποανάπτυκτα μέρη και εκεί μέσα σε πραγματικό χρόνο γυρνάνε τα βίντεο αυτά. Τα βίντεο αυτά είτε τα πωλούν σε ζωντανό χρόνο, δηλαδή σου λένε: απόψε το βράδυ 12:18 θα έχουμε ζωντανό και όποιος θέλει να συμμετάσχει, να βλέπει δηλαδή από το σπίτι του, να βλέπει κανονικά σε ζωντανό χρόνο την κακοποίηση του παιδιού, είναι 5.000 ευρώ η συμμετοχή για μία ώρα. Αυτό που κάνει την τιμή να μεγαλώνει, όσο πιο πολύ μικραίνει το παιδί, και εδώ αρχίζει το ανησυχητικό, το επικίνδυνο και πάνω απ’ όλα αυτό που σε κάνει και τρελαίνεσαι, ότι όσο πιο πολύ μικραίνει η ηλικία τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το χρήμα.

Δηλαδή ενώ μια ώρα θέασης σε ηλικίες 5- 10 ετών είχε πριν μήνες 2 με 2.500 ευρώ, κάτω από 5 ετών μπορείς να βρεις και με 15.000 και με 20.000 ευρώ στα στέκια των παιδόφιλων. Αυτά τα στέκια είναι στο σκοτεινό διαδίκτυο. Εκεί γίνεται το παζάρι και εκεί παίζουν τα διάφορα σενάρια. Άρα οι περισσότεροι οι οποίοι είναι μέσα στην παιδική πορνογραφία και έχουν εθιστεί με την παιδική σάρκα, οι περισσότεροι πηγαίνουν στο σκοτεινό διαδίκτυο και εκεί μέσα βρίσκουν, παζαρεύουν και κάνουν, δυστυχώς, τη φαντασίωση τους πράξη. Τα βλέπουν δηλαδή.

— Μπορεί ακόμη και ανήλικοι να συμμετέχουν στην παραγωγή και τη διακίνηση τέτοιου υλικού; Εσείς έχετε δει περιστατικά με ανήλικους και αν ναι, όταν μιλάμε για ανηλίκους για τι ηλικίες μιλάμε;

15, 16, 17 έχω δει να συμμετάσχουν σε όργια και σε κακοποιήσεις ανηλίκων. Ανήλικοι με ανήλικους. Έχουμε δει και υπάρχουν και πολλά βίντεο τέτοια και δυστυχώς είχαμε δει αρκετά βίντεο και με κακοποιήσεις πολύ μικρών παιδιών, μωρών. Είχαμε κακοποιήσεις βρεφών. Να ξέρετε ότι οι κακοποιήσεις στην παιδική πορνογραφία ξεκινάνε από ηλικίες τριών ως έξι μηνών. Εκεί είναι η μεγαλύτερη οικονομική απολαβή, όταν το παιδί είναι μηνών, κι οχι έτους.

Υπάρχουν πολλές μανάδες, να τις κάνει ο θεός, οι οποίες πληρώνονται για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί και στη συνέχεια το παραδίδουν στη βιομηχανία της παιδικής πορνογραφίας. Τονίζω, και θέλω να το ξέρουν όλοι από έναν άνθρωπο ο οποίος προσωπικά έχω δώσει τη ζωή μου όλη και δίνω καθημερινά στον αγώνα αυτό, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Έχουνε βρεθεί κάποια ερασιτεχνικά βίντεο τα οποία δεν αφορούν παραγωγή.

— Ένα παιδί τέτοιας ηλικίας, που κακοποιείται σεξουαλικά, επιβιώνει;

Όχι. Δυστυχώς, έχει γίνει μεγάλη έρευνα, τα παιδιά αυτά τα οποία κακοποιούνται, ειδικότερα τα μωρά, έχει κάνει η Interpol μια μεγάλη έρευνα, είναι όλα εξαφανισμένα. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αυτών εξαφανίζονται. Είναι ελάχιστα τα παιδιά αυτά τα οποία είναι μέσα τη ζωή και επανέρχονται μετά από μία βιομηχανική κακοποίηση και παραγωγή.

— Πώς μπορεί να προστατευτεί ένα παιδί και τι πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος θα εντοπίσει τέτοιου είδους υλικό;

Να ξέρετε κάτι. Οι γονείς είμαστε αφελείς. Οι περισσότεροι, μη πω όλοι. Αφήνεις το παιδάκι σου, είσαι στον 5ο όροφο και έχεις κάνει μια γνωριμία με τον 3ο όροφο, πας να πάρεις κάτι και αφήνεις το παιδάκι σου στον 3ο όροφο στον κύριο Γιώργο, στον κύριο Γιάννη ή στην κυρία Τούλα και δεν ξέρεις αυτός τι κρύβει πίσω του, τι έχει κάνει. Έχει κάνει φυλακή παιδοφιλίας;

Μητέρα, μιλάμε, είχε κάνει ο γείτονας της παιδική πορνογραφία, είχε συλληφθεί, είχε αποφυλακιστεί και ξαφνικά το παιδάκι της το άφηνε εκεί. Αυτός με τις ώρες το έπαιρνε, του αγόραζε πράγματα, δώρα, και τι καλός κύριος, τι καλός κύριος και απεδείχθη μετά από δυόμιση χρόνια ότι στο παιδάκι αυτό προσπαθούσε να ασελγήσει. «Μαμά μου κάνει έτσι, μου κάνει αλλιώς». Προσπαθούσε να ασελγήσει. Και απεδείχθη ότι ήταν ένας που είχε συλληφθεί στο παρελθόν και είχε κάνει φυλακή για παιδική πορνογραφία.

Θέλω να πω, οι γονείς μόνοι μας αφήνουμε τα παιδιά μας σε μέρη τα οποία δεν τα έχουμε ελέγξει. Πρέπει ο γονιός να ελέγχει που αφήνει το παιδί του, πρέπει να μην εμπιστευόμαστε εύκολα και πρέπει να ξέρουμε ότι τα παιδιά μας είναι ευκολόπιστα, δεν έχουν αναστολές, όλους τους θεωρούν καλούς. Τα παγιδεύουν μέσα από το διαδίκτυο, μέσα απ’ το τσατ και κάποια στιγμή μπορεί να δούμε το παιδί μας να καθυστερεί ή να μην έρχεται στην ώρα του. Πρέπει να ψαχτούμε όταν βλέπουμε ένα παιδί να καθυστερεί και να μην έρχεται στην ώρα του και μας φαίνεται κάτι περίεργο, πρέπει να ψαχτούμε μήπως παίζει κάτι άλλο μέσα απ’ το διαδίκτυο και τα τσατ.

— Κάποιος ο οποίος εντοπίζει τέτοιου είδους υλικό, δηλαδή ένα υλικό με κακοποίηση παιδιών κτλ, πως πρέπει να δράσει;

Αν αυτός που εντοπίζει το υλικό και το κατεβάζει στον υπολογιστή του έχει πρόβλημα. Αυτός που βρίσκει το υλικό και το κατεβάζει μέσα στον υπολογιστή έχει πρόβλημα μεγάλο και σοβαρό για έναν και μόνο λόγο, γιατί υπάρχει ένα λογισμικό στην αστυνομία, που είχα φέρει επί των ημερών μου, το TLO, που σκανάρει ό, τι διακινείται στον παγκόσμιο ιστό. Αν αυτός που θα δει υλικό κάπου, το κατεβάσει, θα εντοπιστεί ότι αυτός διακινεί υλικό παιδικής πορνογραφίας. Άρα, δεν πρέπει να διακινούμε υλικό. Θα πρέπει να το δηλώνουμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στο αρμόδιο τμήμα. Εφόσον εντοπίζουμε υλικό θα πρέπει να το δηλώνουμε και όχι να το διακινούμε από δω κι από κει.

Ένα κακοποιημένο παιδί θα είναι μία ζωή κακοποιημένο σε όσους ψυχολόγους όσα χρήματα και να δώσουμε πάντοτε θα πετάγεται στον ύπνο του και πάντοτε, και παιδιά να κάνει, λέει μία έρευνα, ίσως μεταφέρει και στα παιδιά του αυτές τις φοβίες. Δυστυχώς είναι μεγάλο το χτύπημα.

 

— Τι θα προτείνατε στους γονείς των παιδιών;

Αυτό που οι γονείς ειδικότερα πρέπει να ακούσουν και να καταλάβουν είναι ένα και μοναδικό: ότι πρέπει τα παιδιά μας να μας εμπιστεύονται. Ότι πρέπει να σπάσουν οι πάγοι μεταξύ γονιών και παιδιών ώστε όταν το παιδί έχει πρόβλημα, όταν νιώσει άβολα μέσα από μία συνομιλία στο διαδίκτυο που κάτι σημαίνει αυτό, όταν το παιδί εκβιαστεί ή όταν το παιδί νιώσει απειλή ότι αν δεν έρθεις εδώ τώρα θα σου κάνω αυτό, να μιλήσει στους γονείς του, στον μπαμπά και στη μαμά. Αν το παιδί δεν εμπιστεύεται τους γονείς και σε μία απειλή, σε μια εκβίαση αντί να το πει στη μαμά και στον μπαμπά πηγαίνει στον εκβιαστή του – μέσα από το διαδίκτυο δυστυχώς λίγα παιδιά δεν θα έχουν απειληθεί η δεν θα έχουν τρομοκρατηθεί – τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι ό, τι χειρότερο.

Άρα εμείς λέμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να μας εμπιστεύονται, τα παιδιά μας πρέπει να είναι δίπλα μας. Και πάνω από όλα, όταν έρθει η κακιά η ώρα και ο τρίτος θα τα εκβιάσει και θα τα απειλήσει γιατί έχω φωτογραφίες και να του λέει ότι αν δεν έρθεις τώρα εδώ που είμαι εγώ κάτω και σε περιμένω στην πλατεία θα στείλω τη φωτογραφία στους γονείς σου και θα δεις τι θα σου κάνουνε. Αν δεχτεί την απειλή και τον εκβιασμό και πάει και κακοποιηθεί, προτιμήσει την κακοποίηση απ’ το να το πει στο μπαμπά και στη μαμά, καταλαβαίνετε ότι χάσαμε το παιχνίδι.

Γιατί ένα παιδί κακοποιημένο, θα είναι μια ζωή κακοποιημένο. Αυτά τα πράγματα δεν επουλώνονται. Και αυτό πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες του Lifo. Ένα κακοποιημένο παιδί θα είναι μία ζωή κακοποιημένο σε όσους ψυχολόγους όσα χρήματα και να δώσουμε πάντοτε θα πετάγεται στον ύπνο του και πάντοτε, και παιδιά να κάνει, λέει μία έρευνα, ίσως μεταφέρει και στα παιδιά του αυτές τις φοβίες. Δυστυχώς είναι μεγάλο το χτύπημα. Έτσι λοιπόν για να μην μας δώσουν χτυπήματα τέτοιου είδους από κακοποιημένα παιδιά, θα πρέπει οι γονείς να έχουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και τα παιδιά στους γονείς. Να σπάσουν οι πάγοι επικοινωνίας. Δηλαδή όχι να καλημεριζόμαστε στο σπίτι και να έχουμε μία τυπική επικοινωνία. Να υπάρχει πραγματική αγάπη, σεβασμός και στα δύσκολα το παιδί να μην υποκύπτει, αλλά να πηγαίνει στον μπαμπά και στη μαμά. Αυτοί είναι η ασπίδα του, γιατί αν ένα παιδί υποκύψει στον εκβιαστή και πάει μία φορά θα πάει και δεύτερη και τρίτη και στη συνέχεια θα του ζητάει κι άλλα πράγματα ο εκβιαστής. Μέχρι το παιδί να το καταλάβει θα έχει πάθει τόση μεγάλη ζημιά που δυστυχώς είναι ανεπανόρθωτη, δεν μπορεί να ορθοποδήσει ποτέ.

Είχα περιστατικό που το παιδί δεν πήγε στο μπαμπά και στη μαμά και μετά από τρεις μήνες κακοποιήθηκε από ένα, κακοποιήθηκε από δύο, κακοποιήθηκε από τρεις και στον τέταρτο δεν άντεξε άλλο, πήγε στη γιαγιά και η γιαγιά το έστειλε σε μένα και εμείς συλλάβαμε μία «συμμορία», μία παρέα πέντε παιδιών οι οποίοι έκαναν χαβαλέ τον έρωτα με τη μικρή Μαρία όλοι μαζί. Καταλαβαίνετε λοιπόν πού μπορεί να φτάσει ένας απλός εκβιασμός: «αν δεν έρθεις τώρα εδώ εγώ θα τα βγάλω όλα στον αέρα». Αυτό έγινε με την Μαρία στον Πειραιά. Κι έχω διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά παιδικής πορνογραφίας, πάνω από 1200, τα οποία είχανε πάντα να κάνουνε με παιδάκια της διπλανής πόρτας, δηλαδή περιστατικά στα οποία δεν είχαμε κακοποιήσεις και πορνογραφία, ήταν περιστατικά απειλώ, εκβιάζω, ασελγώ. Μέχρι εκεί πηγαίναν όλα.

ozgurcankaya GettyImages
ozgurcankaya – GettyImages

Οι κατηγορούμενοι, κι οι περιπτώσεις εκδικητικής αντίδρασης

Ο Βασίλης Τσιότσικας ειδικεύεται στο δίκαιο του διαδικτύου και έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και ως ποινικολόγος έχει ασχοληθεί εκτενώς με υποθέσεις που αφορούν την παιδική πορνογραφία.

tsiotsikasFoto1

Σχετικά με την νομική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος σχολιάζει ο κ. Τσιότσικας στη LiFO:

“Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας το ’90 η έννοια ηλεκτρονικό έγκλημα ήταν σχεδόν άγνωστη στην νομική ορολογία. Οι περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος περιορίζονταν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι «hackers» επιτύγχαναν πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα κυρίως με την μέθοδο της «κοινωνικής μηχανικής» (social engineering) όπου ο «hacker» με αρωγό την πειθώ και προφανώς την ευχέρεια στην χρήση των η/υ κατάφερνε με απατηλό τρόπο να αποσπάσει κωδικούς οπότε και την πρόσβαση σε κρατικούς κόμβους ή οργανωμένα πληροφοριακά συστήματα πχ τραπεζών ή οργανισμών.

Μετέπειτα με την διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων, ιδιαιτέρως από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και εφεξής και την ευρεία χρήση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων εμφανίσθηκαν και νέες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σε αυτά που σήμερα ονομάζουμε «γνήσιο ηλεκτρονικό έγκλημα». Τέτοιες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις πχ του 370 Ποινικού Κώδικα (παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα), 348Α ΠΚ (πορνογραφία ανηλίκων) κλπ.

Τα εγκλήματα αυτά τελούνται αποκλειστικώς με την χρήση του διαδικτύου – η/υ και οι σχετικές διατάξεις προστέθηκαν στον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ) σχετικώς πρόσφατα κατά την τελευταία εικοσαετία για να αντιμετωπιστούν οι νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας που ανέκυψαν με την χρήση των νέων τεχνολογιών”, σχολιάζει.

— Αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας: “Στο πλαίσιο αυτό ενεργούμε όλες τις σχετικές πράξεις υπεράσπισης κατηγοριών πορνογραφίας ανηλίκων (παιδική πορνογραφία) ως απόλυτα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο στο ηλεκτρονικό έγκλημα και το διαδίκτυο έχοντας μέχρι σήμερα να επιδείξουμε την μέγιστη δυνατή επιτυχία στον χειρισμό σχετικών υποθέσεων”. Τι σημαίνει αυτή η εξειδίκευση;

Ο δικηγόρος που εξειδικεύεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα είναι άριστος γνώστης τόσο των ποινικών διατάξεων που αφορούν τις διάφορες εκφάνσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως πχ την παιδική πορνογραφία όσο και των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την δικαστηριακή εμπειρία στον χειρισμό τους.

Το δίκαιο στον τομέα αυτό είναι συνεχώς εξελισσόμενο και απαιτεί την εις βάθος κατανόησή του για την σωστή απόδοση της δικαιοσύνης. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου τα ποινικά δικαστήρια δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα ευρήματα των πολύπλοκων τεχνικών εκθέσεων των διωκτικών αρχών δηλαδή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η απονομή της δικαιοσύνης. Ο εξειδικευμένος στο ηλεκτρονικό έγκλημα δικηγόρος, ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης, αναπτύσσει κάθε πτυχή της υπόθεσης σε «νομική γλώσσα» ώστε να αναδείξει στο ακροατήριο του δικαστηρίου τα ορθά όρια της ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς, εφόσον αυτή υφίσταται και αποδεικνύεται, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ό,τι δε αφορά το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, ο εξειδικευμένος δικηγόρος θα εντοπίσει τις περιστάσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά κατά τα οποία φέρεται ότι τελέστηκε η συγκεκριμένη πράξη και θα τα αναλύσει για να διαπιστώσει το επιλήψιμο ή μη της συμπεριφοράς. Με τη συνδρομή τεχνικών εμπειρογνωμόνων αναλύουμε τη δράση του φερόμενου ως δράστη προκειμένου να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ή μη πρόθεσης και των αντικειμενικών στοιχείων που περιορίζουν ή και που ακόμη εξαλείφουν το αξιόποινο της πράξης. Παρά την γενικώς εσφαλμένη εντύπωση ότι κάθε κατηγορούμενος είναι και ένοχος για την πράξη για την οποία κατηγορείται, στην δικαστηριακή πρακτική η απόδειξη της κατηγορίας είναι εξίσου δυσχερής και ο συνήγορος υπεράσπισης είναι επιφορτισμένος με την ανάδειξη των στοιχείων και την αναγωγή τους στον κανόνα δικαίου που καταδεικνύουν την αθωότητα ή έστω θα δημιουργήσουν αμφιβολίες για τον δόλο (πρόθεση) ή το επιλήψιμο της συμπεριφοράς του κατηγορουμένου.

Έχει παρατηρηθεί σε υποθέσεις μας το πρόσωπο του κατηγορουμένου να είναι διαφορετικό από αυτό του δράστη, η καταγγελία να αφορά εκδικητική αντίδραση σε μια προηγούμενη συμπεριφορά του κατηγορουμένου ακόμη και η απουσία του κατηγορουμένου από τον τόπο του εγκλήματος ή ακόμη και η επιμόλυνση του η/υ με κακόβουλο λογισμικό που ευθύνεται για την λήψη υλικού πορνογραφίας ανηλίκων (το οποίο αποτελεί και συνήθη πρακτική των οργανωμένων κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους). Κάθε υπόθεση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και αξιολογείται με βάση αυτά.

— Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για κατοχή παιδικής πορνογραφία, τι για διακίνηση και τι για παραγωγή αυτού του υλικού; Υπάρχει νομική διάκριση ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που εμφανίζονται στο πορνογραφικό υλικό.

Η απαξία της τέλεσης του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας (348Α ΠΚ) είναι συνεχώς αυξανόμενη. Λόγω της μεγάλης ευκολίας στην διάδοση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων μέσω του διαδικτύου καθίσταται αναγκαία η αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων για την παραγωγή, προμήθεια, διάθεση, διακίνηση και κατοχή τέτοιου υλικού. Κατά την εισαγωγή του σχετικού αδικήματος στην ελληνική έννομη τάξη, το 2002, για να θεωρηθεί παράνομη η συμπεριφορά απαιτούνταν ο σκοπός της κερδοσκοπία. Από το 2007 και εφεξής, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, έχει καταστεί επιλήψιμη η (με πρόθεση) προμήθεια, κατοχή, διακίνηση και παραγωγή μέσω πληροφοριακών συστημάτων. Όταν μάλιστα οι ανωτέρω πράξεις αφορούν ανήλικα κάτω των δεκαπέντε ετών πρόσωπα, η πράξη χαρακτηρίζεται κακουργηματική με πολύ αυστηρές στερητικές της ελευθερίας ποινές και εξαντλητικές χρηματικές ποινές. Δικαίως, φυσικά, καθώς σκοπός του νομοθέτη είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και εν γένει της ανηλικότητας.

Με τον νέο ποινικό κώδικα το 2019 και πιο πρόσφατα με τον ν.4855/2021 όταν οι ανωτέρω πράξεις αφορούν ανηλίκους κάτω των δώδεκα ετών επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις για πρώτη φορά καθιερώθηκε και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Κατά την άποψή μας, οι περιπτώσεις δραστών παραγωγής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, οι οποίες ευτυχώς στην χώρα μας είναι ελάχιστες, χρήζουν ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης ενώ τα ανήλικα θύματα τους βιώνουν ποικιλοτρόπως τις συνέπειες του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος οι οποίες μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη τους από την τρυφερή ηλικία.

— Εσείς παρατηρείτε αύξηση των υποθέσεων που φτάνουν στο γραφείο σας;

Με την ραγδαία εξάπλωση των νέων τεχνολογιών κατά την προηγούμενη δεκαετία παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και η γραμμική αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των υποθέσεων με ποιοτική όμως αναβάθμιση. Φρονούμε ότι η ποιοτική αυτή αναβάθμιση οφείλεται στην ικανότητα της ΔΗΕ (και των διεθνών οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται) να εντοπίζει και να εξιχνιάζει υποθέσεις οργανωμένων κυκλωμάτων με την χρήση σύγχρονου λογισμικού αλλά και στην εγρήγορση των πολιτών που αναφέρουν ύποπτες συμπεριφορές στις αρχές.

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr