Ασθένειες σε πεπόνια, αγγούρια, καρπούζια και ντομάτες στη Μαγνησία

Τι συμβουλεύει το Κέντρο Προστασία Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Ασθένειες εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες αγγουριών, πεπονιών, καρπουζιών και ντοματών στη Μαγνησία, όπως κάνει γνωστό το Κέντρο Προστασία Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου σε καλλιέργειες με αγγουριές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστήνεται οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ωϊδίο σε πεπονιές

Συνεχίζονται οι προσβολες από το ωιδίο, ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες:Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearu και Leveillula Taurica, στις καλλιέργειες με πεπονιές στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

Απαιτείται ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα(ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

Ακόμη, συνεχίζεται η εμφάνισή του τετράνυχου στις πρώιμες καλλιέργειες με υπαίθριες πεπονιές στους νομούς Μαγνησίας ,Τρικάλων, Καρδίτσας ,Λάρισας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστήνεται οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ασθένεια και σε καρπουζιές

Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστήνεται οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ακόμη εμφανίστηκε ωίδιο στις πρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων αναμένεται στις όψιμες. Για την καταπολέμησή του οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ασθένειες και σε ντομάτες θερμοκηπίου

Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας ,Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστήνεται οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Παράλληλα παρατηρήθηκε είσοδος του βοτρύτη στις πρώιμες(7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (5-7σταυρούς) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Για την καταπολέμηση του βοτρύτη χρειάζεται: α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες. β) Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση – καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. γ) Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμη, συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσβολή από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες υπαίθριας ντομάτας και στις όψιμες στους νομούς Καρδίτσας-Λάρισας- Μαγνησίας-Τρικάλων και Φθιώτιδας . Θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα. και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

Τέλος, συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας, στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.