Αλλάζουν όλα στις τροχαίες παραβάσεις – Ηλεκτρονικές κλήσεις

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των τροχαίων παραβάσεων αλλάζει το τοπίο, μετατρέποντας τις γνωστές σε όλους μας κλήσεις σε ψηφιακές, οι οποίες θα «βαραίνουν» τον ψηφιακό φάκελο του αυτοκινήτου.

Παραθυράκια τέλος για εκείνους που συνηθίζουν να παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναζητώντας στη συνέχεια τρόπους ώστε να διαγραφούν οι παραβάσεις και τα πρόστιμα τα οποία έχουν δεχθεί.

Στο άμεσο μέλλον, οι κλήσεις της τροχαίας θα είναι ψηφιακές και θα «βαραίνουν» το ψηφιακό μητρώο του αυτοκινήτου καθιστώντας ανέφικτη τη διαγραφή τους.

Με τις «ηλεκτρονικές» κλήσεις και μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος θα έχει άμεσα εικόνα για το αν έχει υποπέσει σε κάποια παράβαση η οποία έχει βεβαιωθεί από τις Αστυνομικές Αρχές ή αν πρέπει να καταβάλλει κάποιο πρόστιμο, η πληρωμή του οποίου θα γίνεται επίσης μέσω Διαδικτύου.

Ηλεκτρονικές κλήσεις
Η ψηφιοποιήσει της διαδικασίας βεβαίωσης τροχαίων παραβάσεων θα φέρει αλλαγές και στο point system, καθώς οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τους πόντους ποινής που έχουν συγκεντρώσει εξαιτίας των παραβάσεων στις οποίες έχουν υποπέσει κι αν κινδυνεύουν ή όχι να «χάσουν» το δίπλωμά τους.

Στοίχημα για την πολιτεία θα αποτελέσει όχι μόνον η ορθή λειτουργία του συστήματος αλλά και το αδιάβλητο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα βρεθεί και πάλι τρόπος ώστε κάποιες ψηφιακές κλήσεις να… χάνουν τον δρόμο τους και να μην καταλήγουν στον παραβάτη.

Ένα ακόμα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τις παραβάσεις που βεβαιώνει η δημοτική αστυνομία, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν την παράνομη στάθμευση καθώς μέχρι σήμερα δεν προσμετρούν στο point system και δεν εντάσσονται στη βάση δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής βεβαίωσης τροχαίων παραβάσεων πρόκειται να συσταθεί ένα Κέντρο Διαχείρισης, το οποίο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και συνδεδεμένο με όλες τις σχετικές βάσεις δεδομένων.