Χωρίς μάσκα στα σχολεία – Ο Κ. Γουργουλιάνης εξηγεί

Θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.

“Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κορονοϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κορονοϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.

Χωρίς μάσκα στα σχολεία»

Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται στο ethnos,gr καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.