Cartwheel Galaxy – Απίθανες εικόνες που καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έχει στρέψει τους φακούς του προς τον Γαλαξία Cartwheel, ένα παράξενο και όμορφο στοιχείο του σύμπαντός μας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA συνεχίζει να κάνει επιστημονικά βήματα. Έχει στρέψει τους υπέροχους φακούς του προς τον Γαλαξία Cartwheel, ένα παράξενο και όμορφο στοιχείο του σύμπαντός μας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δείχνουν τους παράξενους σε σχήμα δακτυλίους αστεριών που προηγουμένως κρύβονταν σε μεγάλο βαθμό από αιωρούμενα σύννεφα σκόνης. Η μοναδική τεχνολογία κάμερας σχετικά με το τηλεσκόπιο επέτρεψε αυτό το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο στο διάστημα, το τηλεσκόπιο έχει ήδη στείλει εκπληκτικές εικόνες στη Γη για μια ποικιλία διαστημικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιότερου γαλαξία που ανακαλύφθηκε ποτέ, εικόνων που παρακολουθούν τις κινήσεις του Δία και εικόνων από άλλες απομακρυσμένες περιοχές του σύμπαντος. Οι υπέρυθρες κάμερες του τηλεσκοπίου εργάζονται υπερωρίες για να δημιουργήσουν εκπληκτικές εικόνες που μπορούν να καταγράψουν φως που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι ή παλαιότερα τηλεσκόπια.

Ο Γαλαξίας Cartwheel είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Sculptor. Δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό του σχήμα. Δύο ομόκεντροι δακτύλιοι διαστέλλονται, ο μικρότερος αποτελείται από φωτεινά νεαρά αστέρια και ο μεγαλύτερος από αστέρια σε σχηματισμό και σουπερνόβα. Η σκόνη στο κέντρο των δακτυλίων έκανε προηγουμένως την παρατήρηση του γαλαξία πιο δύσκολη.

Οι νέες εικόνες του Cartwheel Galaxy τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας τα συστήματα απεικόνισης NIRCam και MIRI. Η NIRCam ανιχνεύει το εύρος φωτός κοντά στο υπέρυθρο από 0,6 έως 5 μικρά. Αυτό βοηθά να κόψει μέρος της σκόνης που κρύβει το ορατό φως. Οι μπλε κουκκίδες είναι αστέρια στη διαδικασία σχηματισμού. Το εργαλείο MIRI ανιχνεύει το μεσαίο υπέρυθρο φως. Τα δεδομένα του εμφανίζονται κόκκινα στη σύνθετη εικόνα παρακάτω. Σύμφωνα με τη NASA, «αποκαλύπτει περιοχές εντός του Γαλαξία Cartwheel πλούσιες σε υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, καθώς και σε πυριτική σκόνη, όπως και μεγάλο μέρος της σκόνης στη Γη. Αυτές οι περιοχές σχηματίζουν μια σειρά από σπειροειδείς ακτίνες που ουσιαστικά σχηματίζουν τον σκελετό του γαλαξία».

Αν και αυτές οι εικόνες είναι καλύτερες από ποτέ, είναι μόνο ένα υπέροχο στιγμιότυπο ενός συνεχώς εξελισσόμενου και διευρυνόμενου γαλαξία που εξακολουθεί να παραμένει ένα συναρπαστικό θέαμα.

James Webb Space Telescope Zooms in on the Cartwheel Galaxy

Πηγή: klik.gr