Σκιάθος… “Ο Tempora, Ο Camores”

Ένας νέος άνθρωπος αυτοκτόνησε πνιγμένος στα χρέη και κατονομάζει με σημείωμα του γνωστό πρόσωπο της νύχτας του νησιού, ως τον τοκογλύφο που του «έπινε το αίμα». Στα κοινωνικά δίκτυα γνωστοί και άγνωστοι στο νησί δηλώνουν συγκλονισμένοι για τον θάνατό του και οι περισσότεροι προσποιούνται τους αδαείς για όσα συμβαίνουν στο Eldorado των τυχοδιωκτών.

Το ερώτημα είναι πόσο «αδαείς» είναι. Γιατί οι περισσότεροι και γνωρίζουν και δεν μιλούν φοβούμενοι «συνέπειες».

Στη Σκιάθο, όπου κάποιοι «επιχειρηματίες» με άγνωστης προέλευσης χρήμα στήνουν ξενοδοχεία αλλά και ακριβά μπιτσόμπαρα φιλοξενώντας πολιτικό και δικαστικό κόσμο που δεν πληρώνει ευρώ για διαμονή και έξοδα, όπου υπάλληλοι «ευαίσθητων» υπηρεσιών βρίσκονται με τεράστια ακίνητη περιουσία, όπου οι καταπατήσεις γης από «επιχειρηματίες» είναι καθεστώς και η διακίνηση ναρκωτικών είναι στην ημερήσια διάταξη… μόνο που το συγκεκριμένο «έργο» είναι εργολαβία αλλοδαπών…. για να υπάρχει και αποκέντρωση δραστηριοτήτων, κανείς δεν δικαιολογείται να δηλώνει ανυποψίαστος. Απλά οι «μαφίες» έχουν χωριστεί σε τομείς… και όλοι είναι ανέπαφοι και ανεπηρέαστοι από τις συνέπειες του Νόμου γιατί στο νησί κάποιοι έχουν επιβάλλει τους δικούς τους «Νόμους».

Η ανάδειξη της Σκιάθου σε διεθνή «τουριστικό προορισμό», την τελευταία 30ετία και πλέον, προσέλκυσε κατά κύριο λόγο φτηνό τουρισμό και στο νησί έγινε απόβαση από … «επιχειρηματίες» αλλά και τυχοδιώκτες από όλη την Ελλάδα.

Η άγρια τουριστική ανάπτυξη επέβαλε τους δικούς της όρους. Όρους υποκόσμου. Απίθανοι άνθρωποι με μόνο εφόδιο την απληστία και την έλλειψη συνείδησης, δημιούργησαν απ’ το μηδέν κολοσσιαίες περιουσίες, ή ξέπλυναν με επενδύσεις χρήμα από αλλότριες δουλειές.

Οι ανομίες κάποιας δήθεν επιχειρηματικής ελίτ είναι γνωστές στο πανελλήνιο.

Μια κοινωνία της στέρησης και της φτώχιας ήρθε απότομα σε επαφή με το χρήμα, και η Σκιάθος σε σημαντικό βαθμό αλλοιώθηκε , με λύσσα και με τις ευλογίες μεγάλου μέρους της πολιτικής τάξης και της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που παλεύουν μέρα νύχτα για τον πολιτισμό, για την επιβίωση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων που κάποιοι tour operators τα νοικιάζουν πιτ–παρά, άνθρωποι που θεωρούνται γραφικοί γιατί φωνάζουν για την προστασία του περιβάλλοντος και τις αυθαιρεσίες, αλλά δεν ακούγονται.

Όσο για την αστυνομία; Κινητοποιείται μόνο για να διώξει όσους ταράζουν τους τουρίστες από ηχορύπανση. Σωστά πράττουν, αλλά όμως εκεί εξαντλείται το έργο τους.

Και η κοινωνία; Ένα τμήμα της είναι «ωφελημένο», αλλά το μεγαλύτερο τμήμα, είναι το θύμα. Και οι πολιτικοί, οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες; Μεγαλειεύεσθε, αστειότατε…. Αρκούνται στο τζάμπα της αναξιοπρέπειας.

Η Σκιάθος έγινε Ελντοράντο κάθε αδίστακτου και δεν εξαιρείται από όσα συμβαίνουν στους … δημοφιλείς νησιώτικους τουριστικούς προορισμούς. Είναι όμως δίπλα μας, μια ανάσα και σε όσα συμβαίνουν δεν μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη και να συνεχίζουμε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ