SpaceX: Εξαλείφει τις «λευκές περιοχές» χάρη στους δορυφόρους, μαζί με την T-Mobile

Οι δορυφόροι της SpaceX θα συνδεθούν απευθείας με τηλέφωνα της T-Mobile για να παρέχουν σύνδεση δικτύου στα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, πέρα από την εμβέλεια των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη η εταιρεία του Ίλον Μασκ και ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.

Η νέα υπηρεσία — η οποία θα χρησιμοποιεί τους χιλιάδες δορυφόρους Starlink της SpaceX που βρίσκονται ήδη σε τροχιά και θα λειτουργεί στα τηλέφωνα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά — σε πρώτη φάση θα επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων από τα τέλη του 2023, ενώ θα ακολουθήσουν οι φωνητικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία «θα σώσει ζωές»
«Το σημαντικό είναι ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν «λευκές περιοχές» – οπουδήποτε στον κόσμο – για το τηλέφωνό σας», τόνισε ο Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο διαστημικό κέντρο της SpaceX στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπηρεσία «θα σώσει ζωές» είπε ο Μασκ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα πεζοπόρους που έχουν χαθεί και αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να καλέσουν βοήθεια.

Αν και η δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, οι χρήστες χρειάζονται επί του παρόντος εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως τερματικά Starlink.

Ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile Μάικ Σίβερτ θεωρεί ότι η υπηρεσία θα συμπεριληφθεί δωρεάν στις περισσότερες από τις υπάρχουσες συνδρομές, αλλά ενδέχεται να υπάρξει κάποια επιβάρυνση στα φθηνότερα πακέτα.

Η υπηρεσία θα προσφερθεί αρχικά σε πελάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η T-Mobile σκοπεύει να την επεκτείνει και σε άλλες αγορές στο μέλλον, δήλωσε ο Σίβερτ. «Είναι σαν να βάζεις μια κεραία κινητής τηλεφωνίας στον ουρανό, αλλά πολύ πιο περίπλοκο», εξήγησε.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά της δορυφορικής πρόσβασης στο διαδίκτυο εντείνεται με ταχείς ρυθμούς. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει περίπου 3.200 δορυφόρους. Η Κίνα σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός αστερισμού 13.000 δορυφόρων με την ονομασία Guowang, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκτοξεύσει περίπου 250 έως το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ