Η πολιτική της από-γνωσης

Του Κώστα Μανωλίδη 

Χτες το βράδυ, οι σιδερόφραχτες λεγεώνες του Μητσοτάκη μετέτρεψαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε εμπόλεμη ζώνη για να πατάξουν τον νέο εσωτερικό εχθρό: την σκεπτόμενη νεολαία της χώρας. Το Α.Π.Θ. στραγγαλίζεται από έναν άτυπο στρατιωτικό νόμο και μετατρέπεται από την Κυβέρνηση σε ένα πείραμα ερντογανοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Διαλύοντας τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου και κυνηγώντας νέα παιδιά στους δρόμους της πόλης η Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα την αρρωστημένη ιδεοληψία της. Το μόνο που τη νοιάζει είναι να εξαφανίσει θύλακες ελευθερίας και δημιουργικότητας στις πόλεις, να παραλύσει κάθε πνευματική αντίσταση, και να κάνει τα Πανεπιστήμια έναν άβουλο συνεργάτη στον μηχανισμό κυριαρχίας και κοινωνικής εξόντωσης που κατ’ ευφημισμό ονομάζει Αγορά.
Όσοι, μετά από όλα αυτά, οχυρώνονται ακόμα πίσω από την δικαιολογία της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια, πρέπει να κρύβουν μέσα τους ένα είδος κοινωνικής υποχονδρίας που δεν ανέχεται την ίδια τη νεολαία, την απείθαρχη ζωτικότητά της, και την τάση της να αμφισβητεί και να διαφωνεί.
Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών των ΑΕΙ είναι απορροφημένοι στις δουλίτσες τους, στις έρευνες τους, στις δικτυώσεις και στα παιχνίδια εξουσίας τους, οι φοιτήτριες και φοιτητές, για άλλη μια φορά στη Ιστορία, σώζουν την τιμή του Πανεπιστημίου.

*Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας