Εγκαινιάστηκε το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου»

Εγκαινιάστηκε το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Η εκδήλωση εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας.
Ο Νίκος Μαγγίτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς τη μαγική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου και να ανακαλύψει τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του, είναι να συνδυάσει και με τις διαδρομές του άλλου μεγάλου έργου που τούτη την εποχή υλοποιείται από τους τρείς Δήμους, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, το PELION ROUTES και να διατρέξει όλο το εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορίας που προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης. Τέλος, ευχήθηκε το Πήλιο να αποτελέσει έναν παγκόσμιο προορισμό περιπατητικού τουρισμού, με άξονα όλα τα στοιχεία υπεροχής που διαθέτει.

Εκ μέρους των ομίλων πεζοπορίας της Μαγνησίας, χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Κυριάκος Σταθάκης, γιατρός Νευρολόγος – Έφορος Μονοπατιών του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΣ Βόλου και διαχειριστής του ιστοτόπου «Περπατώντας στο Πήλιο». Ο κ. Σταθάκης, ο οποίος συνέβαλε ιδιαίτερα στη χάραξη της διαδρομής, εστίασε την παρέμβασή του στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια για έχει διάρκεια το έργο, αξιοπιστία και επισκεψιμότητα. Και δεν είναι άλλο από την φροντίδα που πρέπει να έχει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ό,τι αφορά στη διατήρησή του απαλλαγμένο από την εποχιακή βλάστηση και τα πεσμένα δένδρα, να είναι καθαρό, με ικανοποιητική σήμανση και συνεχή τροφοδότηση πληροφοριών στον ιστότοπο του.

Την εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρέδωσε στους συμμετέχοντες το αναμνηστικό των εγκαινίων, μια γκλίτσα από κρανιά.

Τέλος, υλοποιήθηκε προαιρετική πεζοπορία στη διαδρομή Μακρινίτσα – Κουκουράβα – Άγιος Ονούφριος, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί από τους παρισταμένους. Οι καλεσμένοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν πρώτοι ένα μέρος της διαδρομής, από την Μακρινίτσα μέχρι τον Άγιο Ονούφριο, απολαμβάνοντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής και τα μοναδικά αρχοντικά και τις Εκκλησιές, περπατώντας σε ιστορικά μονοπάτια και καλοδιατηρημένα καλντερίμια. Επέστρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πλατεία της Μακρινίτσας, για να ακολουθήσει λιτό γεύμα, προσφορά της Ενοριακής Επιτροπής του Ι.Ν. της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας, όπου οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά πιάτα.