Αρτηριακή πίεση: Πέντε σημάδια ότι βρίσκεται «εκτός ελέγχου»

Είναι η αρτηριακή σας πίεση εκτός ελέγχου; Η υπέρταση είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι επίμονα υψηλότερη από 130/80 mm Hg. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές φορές τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτά είναι πέντε σημάδια που δείχνουν ότι η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να είναι εκτός ελέγχου.

1. Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αν έχετε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο που είναι σημαντικά χειρότερος από το συνηθισμένο και η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τους πονοκεφάλους και την αρτηριακή πίεση είναι ότι δεν είναι πάντα η αρτηριακή πίεση που προκαλεί πονοκέφαλο. Θα μπορούσε να είναι το αντίστροφο.

2. Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πνευμονικής υπέρτασης. Οφείλεται στο γεγονός ότι η δεξιά πλευρά της καρδιάς δυσκολεύεται να ωθήσει τη ροή του αίματος μέσω των πνευμόνων — και δεν φτάνει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και του σώματος. Επιβαρύνει τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, η οποία δεν έχει συνηθίζει να πιέζει ενάντια στην υψηλή πίεση».

3. Άγχος

Το άγχος και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέονται, λένε οι ειδικοί. Το άγχος δεν προκαλεί μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Αλλά τα επεισόδια άγχους μπορεί να προκαλέσουν δραματικές, προσωρινές αιχμές στην αρτηριακή πίεση. Εάν αυτές οι προσωρινές αιχμές συμβαίνουν συχνά, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά, όπως και η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Αιμορραγία από τη μύτη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι συνήθως άμεση αιτία ρινορραγίας, αλλά ορισμένες έρευνες συνδέουν αυτά τα δύο

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρινορραγίας που μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η υπέρταση δεν είναι συνήθως η αιτία μιας ματωμένης μύτης, αλλά μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

5. Ναυτία και έμετος

Η ναυτία και ο έμετος μπορεί να είναι σύμπτωμα αύξησης της αρτηριακής πίεσης, λένε οι γιατροί.

Αν μετράτε πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση στο σπίτι και δεν έχετε συμπτώματα, χαλαρώστε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ελέγξτε ξανά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, ζητήστε ιατρική φροντίδα. Καλέστε τις επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι 180/120 mm Hg ή μεγαλύτερη και έχετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή συμπτώματα εγκεφαλικού Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, προβλήματα στην ομιλία ή αλλαγές στην όραση.

ΠΗΓΗ: eatthis