Ποιος κυβερνά στην Μαγνησία;

Του Γιώργου Πετρουλάκη

*Στην Μαγνησία, απουσία κυβέρνησης, αναγκαζόμαστε να υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την αλφαβήτα των επενδύσεων για μια τοπική κοινωνία: Κανείς δεν λέει όχι σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο. Ειδικά εκείνες που συνδέονται με εθνικής εμβέλειας ζητούμενα όπως η ενεργειακή αυτονομία. Αρκεί όλα να γίνονται με διαφάνεια και διαβούλευση ώστε η τοπική κοινωνία να πειστεί εξαρχής για το εγχείρημα και να γίνει συμμέτοχος σε αυτό – απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε μεγαλόπνοης επένδυσης.

Αυτά που ΔΕΝ γίνονται δηλαδή στην υπόθεση δημιουργίας ολόκληρης πλωτής μονάδας αποθήκευσης/αεριοποίησης LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βόλου.

Καμία πραγματική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Καμία διαβούλευση με τους φορείς της πριν και κατά την επεξεργασία της επενδυτικής πρότασης. Καμία προσπάθεια οικοδόμησης συμμαχιών. Μόνο παρουσιάσεις για το θεαθήναι, σε προστατευμένα από δύσκολες ερωτήσεις περιβάλλοντα ή σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Αθήνα μήπως και θαμπωθούν από την χλιδή οι ιθαγενείς της Μαγνησίας – γιατί έτσι μας αντιμετωπίζουν. Και κάθε λίγο και λιγάκι και μία νέα διαρροή για το πού θα τοποθετηθεί η πλατφόρμα, χθες ήταν στα Πευκάκια, σήμερα στον Σωρό, αύριο ποιος ξέρει πού, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, κοντά σε οικιστικές ζώνες, τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, λες και ο Παγασητικός είναι τσιφλίκι της εταιρείας. Ε δεν είναι. Για αυτό και το κύμα αντίδρασης στην κοινωνία του Βόλου διογκώνεται.

Η κυβέρνηση όμως πού είναι; Γιατί κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες, πίσω από την ΡΑΕ, πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ; Ποιος θα υποχρεώσει την εταιρεία να σεβαστεί την τοπική κοινωνία, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος θα πιέσει να απαντηθούν άμεσα όλες οι υπαρκτές περιβαλλοντικές ανησυχίες; Ποιος θα μας πει αν το έργο είναι συμβατό με τον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Μαγνησίας που εκ των πραγμάτων ρίχνει το βάρος σε όλες τις εκφάνσεις του τουριστικού προϊόντος; Ποιος είναι αλήθεια ο επιχειρησιακός και χωροταξικός σχεδιασμός επενδύσεων στην Μαγνησία; «Ό,τι και όπου κάτσει»; Και πόσα ακόμα μέλη της κυβέρνησης θα παρελάσουν από την Μαγνησία και δεν θα πουν τίποτα για την ταμπακιέρα; Γιατί ολόκληρη κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτους ακόμα και δικούς της τοπικούς βουλευτές που ανησυχούν; Γιατί αφήνουν ακάλυπτη ολόκληρη την κοινωνία;

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» λέγεται ότι αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963.

Στην Μαγνησία, εν έτει 2022, η υπόθεση της πλατφόρμας LNG δημιουργεί συχνά την ίδια δραματική απορία. Ας γνωρίζουν όμως όσοι εκμεταλλεύονται την κυβερνητική απάθεια και αφωνία και προχωράνε τους σχεδιασμούς τους αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα ότι ματαιοπονούν. Είμαστε πολλοί, από το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα, που μαζί με την κοινωνία της Μαγνησίας δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δεν θα μας νικήσουν, ας το γνωρίζουν.

*Διεθνολόγος, πρώην Γ.Γ. Επικοινωνίας, μέλος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής