Ο σκοταδισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη

Η Μαχσά Αμινί στο Ιράν συνελήφθη από την αστυνομία ηθών καθώς δεν φορούσε όπως «έπρεπε» το χιτζάμπ της. Η 22χρονη κοπέλα πέθανε κατά τη σύλληψή της και ένα κύμα εξέγερσης με γυναίκες στην πρώτη γραμμή αλλά και πολλούς άντρες πλημμυρίζει τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας και χτυπιέται από την αστυνομία. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 31 άνθρωποι.

Το ξέσπασμα οργής στο Ιράν με τις γυναίκες να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και στην ελευθερία των επιλογών τους κόντρα σε μία σεξιστική εξουσία, γκρεμίζει το αφήγημα που ακούγεται συχνά στη Δύση, ότι οι γυναίκες στον μουσουλμανικό κόσμο είναι λίγο πολύ υποταγμένες και εξοικειωμένες με την καταπίεσή τους σε τέτοιο βαθμό που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν ή δεν θα ήθελαν να αντιδράσουν σε ένα καταπιεστικό σύστημα.

Ποιες χώρες εφαρμόζουν dress code στις γυναίκες

Αυτό το αφήγημα έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς μέχρι και για να δικαιολογήσει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με το πρόσχημα της απελευθέρωσης των γυναικών, που το μόνο που φυσικά έφεραν ήταν θάνατο, φτώχεια και δυστυχία πρώτα από όλα στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας στις γυναίκες και στα παιδιά.

Η επιβολή στις γυναίκες ενός ενδυματολογικού κώδικα, είναι σαφώς ένδειξη της καταπίεσης από τα πάνω και της ανισότητας μιας κοινωνίας. Σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη τα κράτη είναι αυτά που αποφασίζουν τι είναι σωστό και τι δεν είναι σωστό να φοράει μια γυναίκα, στερώντας από τα άτομα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και ενισχύοντας μια σειρά προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Σαφώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο γιατί κράτη ή κυβερνήσεις επιλέγουν τέτοιου είδους περιορισμούς. Οι ισλαμικές κυβερνήσεις για παράδειγμα επιβάλλουν στις γυναίκες ένα ντύσιμο που πρέπει να είναι σεμνό και να συμβαδίζει με τον υποτιθέμενο ρόλο της γυναίκας που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα στην κοινωνική ζωή.

Σε ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη η απαγόρευση κατά κύριο λόγο σε μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν χιτζάμπ ή μπούργκα δικαιολογείται στο όνομα της απελευθέρωσης της γυναίκας -που καταπιέζεται από το θρησκευτικό σύμβολο- και της κοσμικότητας του κράτους.

Το Firstpost συγκέντρωσε τους κανόνες που ισχύουν σε μια σειρά από κράτη σε σχέση με την επιβολή dress code.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τις γυναίκες να ντύνονται «σεμνά» και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπονται τα στενά ρούχα, τα αμάνικα πουκάμισα, τα κοντά φορέματα και τα διαφανή υλικά.

Το έντονο μακιγιάζ αποδοκιμάζεται επίσης, σημειώνει το The Week.

Η παραδοσιακή αβάγια (ένα μακρύ, φαρδύ ένδυμα που φέρει μαύρη μαντίλα ή νικάμπ) φοριέται από τις γυναίκες δημοσίως.

Δεν υπάρχει τέτοια εντολή για την ενδυμασία των Σαουδαράβων ανδρών, οι οποίοι συνήθως φορούν θόμπα (χιτώνας μέχρι τον αστράγαλο που καλύπτει τα χέρια τους). Οι άνδρες μπορούν να επιλέγουν τα ρούχα τους, αρκεί να κρύβουν τον κορμό και τα γόνατά τους.

Αφγανιστάν

Η μπούργκα στο Αφγανιστάν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες που κυκλοφορούν έξω από το σπίτι. Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν επανέφερε τη συγκεκριμένη απαγόρευση.

Βόρεια Κορέα

Ανάμεσα στους πολλούς παράξενους κανόνες της Βόρειας Κορέας, όπως η απαγόρευση παρακολούθησης ξένων ταινιών, ρυθμίζονται και οι ενδυματολογικές επιλογές των πολιτών της.

Οι γυναίκες που φορούν φούστες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα γόνατά τους καλύπτονται. Όπως αναφέρει το Insider, το έθνος αύξησε την καταστολή του για τα στενά τζιν, τα βαμμένα μαλλιά και άλλα στυλ, τα οποία απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες.

Η Σοσιαλιστική Πατριωτική Ένωση Νεολαίας της χώρας σταματά ανθρώπους στους δρόμους, τους πηγαίνει στο γραφείο της και τους αφήνει ελεύθερους μόνο αφού κάποιος φέρει «αποδεκτά» ρούχα, δήλωσε πηγή στο Radio Free Asia.

Η Βόρεια Κορέα εγκρίνει έναν κατάλογο με χτενίσματα για τους πολίτες της- 18 για τις γυναίκες και 10 για τους άνδρες, αναφέρει το Times Now.

Γαλλία

Η Γαλλία απαγορεύει στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν πλήρη ισλαμική μαντίλα (μπούρκα και νικάμπ) σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, καταστήματα, και νοσοκομεία μεταξύ άλλων.

Το χιτζάμπ δεν επιτρέπεται σε δημόσια σχολεία, γυμνάσια και λύκεια.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας δεν επιτρέπει στις γυναίκες που φορούν χιτζάμπ να αγωνίζονται στο άθλημα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουμε αποδεκτοί όπως είμαστε, να εφαρμόσουμε αυτά τα μεγάλα συνθήματα της διαφορετικότητας, της ενσωμάτωσης», δήλωσε ο Founé Diawara, πρόεδρος των Les Hijabeuses, μιας ομάδας νεαρών ποδοσφαιριστριών που φορούν χιτζάμπ.

«Η μόνη μας επιθυμία είναι να παίζουμε ποδόσφαιρο», ανέφερε ο Diawara σύμφωνα με τους New York Times.

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κατηγορίες εναντίον του κράτους ότι διαχωρίζει τους πολίτες του και λειτουργεί με ισλαμοφοβικά κριτήρια στοχοποιώντας τις μουσουλμάνες γυναίκες.

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου, έχουν απαγορεύσει την ολόσωμη μαντίλα που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες.

Στην Ολλανδία, η απαγόρευση ισχύει επίσης για τα κράνη full face και τις μπαλακλάβες, εκτός από τις μπούργκες, αναφέρει η Deutsche Welle.

Το Σορέντο της Ιταλίας

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο διάσημος τουριστικός προορισμός Σορέντο της Ιταλίας απαγόρευσε τα μπικίνι επικαλούμενος ότι οι ντόπιοι αισθάνονται «δυσφορία και ανησυχία».

Αν και τα μπικίνι επιτρέπονται στις πισίνες ή στα κλαμπ της παραλίας, οι άνθρωποι τιμωρούνται με πρόστιμο αν τους δουν να κυκλοφορούν με μαγιό σε άλλα μέρη, όπως καταστήματα ή εστιατόρια, αναφέρει η Mirror.

Ορισμένες χώρες που έπληξαν αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες

Η Ουγκάντα είχε καταργήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά της πορνογραφίας το 2021, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονταν οι μίνι φούστες.

Ποιες χώρες καταργούν ενδυματολογικούς κώδικες

Η Ουγκάντα είχε καταργήσει το 2021 τον αμφιλεγόμενο αντιπορνογραφικό νόμο της, βάσει του οποίου απαγορεύονταν οι μίνι φούστες.

Το 2019, το Σουδάν είχε καταργήσει τον νόμο περί «δημόσιας τάξης» – ο οποίος υπαγόρευε πώς ντύνονται και συμπεριφέρονται οι γυναίκες δημοσίως.

Ο νόμος επέτρεπε στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν γυναίκες για «τους πιο ασήμαντους λόγους», όπως το να φορούν παντελόνια, να μην φορούν χιτζάμπ δημοσίως ή να συναναστρέφονται με άνδρες, αναφέρει το Egyptian Streets.

Πηγή: in.gr