Στο δρόμο οικογένειες και επαγγελματίες στη Μαγνησία-120 ακίνητα στο σφυρί

Ακίνητα σε όλο το Νομό  βγαίνουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα κκαι δεκάδες  οικογένειες και επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού βρισκόμαστε εν’ όψει μπαράζ πλειστηριασμών κυρίως από ιδιωτικά funds και τράπεζες, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας ούτε καν για την πρώτη κατοικία.

Γραφεία, μονοκατοικίες, διαμερίσματα , μεζονέτες  αγροτεμάχια, ξενοδοχεία σε Πήλιο και Σποράδες και βιοτεχνικές μονάδες βγαίνουν στο σφυρί. Συνολικά από σήμερα και μέσα σε ένα μηνα βγαίνουν σε πλειστηριασμό 120 ακίνητα σε όλο το Νομό.

Το 70%-80% των οφειλετών χρωστάει σε ιδιώτες αλλά και προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατάσχονται ακίνητα και χρήματα ή μισθοί από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται σε σημαντικό βαθμό από τους πλειστηριασμούς που διενεργεί το Δημόσιο. Τα ιδιωτικά funds είναι ενυπόθηκοι δανειστές και πρώτοι στη σειρά είσπραξης χρημάτων, οπότε, για να μη χάσουν χρήματα από τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, προχωρούν  και τα ίδια σε άμεσους πλειστηριασμούς. Γι΄αυτό και ξεκίνησε  ένα ντόμινο δεκάδων  πλειστηριασμών και κατασχέσεων ακόμα και για μικροποσά. Διαμερίσματα 100 τετραγωνικών βγαίνουν στον Αναυρο σε πλειστηριασμό για 50.000 ευρώ , ενώ στην περιοχή της Αγχιάλου για 30.000 ευρώ.

Στη ΒΙΠΕ,  βιοτεχνικά κτίρια βγαίνουν στον πλειστηριασμό με τιμή 670.000 ευρώ και σε Σκόπελο και Σκιαθο ξενοδοχεία με 500.000 ευρώ, μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας και αποτελεί μεγάλη πλάνη το γεγονός ότι αυτή δεν μπορεί να εκπλειστηριαστεί. Ουσιαστικά από το Φεβρουάριο του 2018 μπήκε οριστικά ‘’ταφόπλακα’’ στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Ξηλώθηκε οριστικά το δίχτυ προστασίας και είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός χρεών προς το Δημόσιο και τα ιδιωτικά funds ταυτόχρονα γι΄αυτό και δεκάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο μέχρι το τέλος του 2024, όταν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών.