“Η ασύμμετρη υπονόμευση”

Του Αλέξανδρου Κασίδη*

Δεν χωρά αμφιβολία πως μια από τις πρώτες και καίριες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η διαχείριση του ζητήματος της λαθραίας μετανάστευσης, τόσο σε επίπεδο ροών από χερσαία και θαλάσσια σύνορα όσο και επίπεδο διευθέτησης των προβληματικών δομών φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να χάσει χρόνο έδωσε ήδη από τους πρώτους μήνες ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης το ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεών της. Προθέσεις που στόχευαν αφενός να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα –που η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου φρόντισε να τα κάνει ‘’σουρωτήρι’’- όσο και στην ουσιώδη αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, που επί ημερών του ‘’προοδευτικού’ ΣΥΡΙΖΑ είχαν τη μορφή και τη λειτουργία σύγχρονων κολαστηρίων απειλώντας ζωές ανθρώπων και παραβιάζοντας κάθε αρχή σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκθέτοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τέλειωσε στηριζόμενη στην αγαστή συνεργασία του λιμενικού και του στρατού ακυρώνοντας τις απειλές Ερντογάν στον Έβρο και τα σχέδια των ΜΚΟ (που οι περισσότερες φέρουν τον ρόλο του στυγνού διακινητή και όχι του ανθρωπιστή διασώστη). Παράλληλα, η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι κατάφερε να αφυπνίσει την Ευρώπη και να λάβει την ισχυρή υποστήριξή της υποστηρικτικά ψηφίσματα, επιπλέον χρηματοδότηση, ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής κα) σε ένα φλέγον θέμα που δεν άπτεται μόνο των εθνικών συνόρων αλλά και ουσιαστικά της διαφύλαξης των συνόρων της Ευρώπης.

Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα βάζοντας τέλος στους εκβιασμούς και απειλές που συνήθιζε να εκτοξεύει ο Ερντογάν (και ο μηχανισμός του) έβγαλε έξω από τα νερά τους τους τουρκικούς σχεδιασμούς που ήθελαν να πατάνε πάνω στο λαθρομεταναστευτικό αφενός για να ασκούν πίεση στην Ελλάδα και αφετέρου να ‘’κατευθύνουν’’ εκεί που ήθελαν την Ευρώπη  επιπλέον χρηματοδότηση, ευνοϊκή μεταχείριση). Αυτά όμως με τον Μητσοτάκη τέλειωσαν καθώς επανήλθε σε ισχύ το δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά για απροσπέλαστα σύνορα και άμεσες επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών (πάντα στη βάση του αναγκαίου διαχωρισμού προσφύγων και λαθρομεταναστών).

Ωστόσο, το πιο οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι νερό στον μύλο του Ερντογάν βάζει και ένα μέρος της ελληνικής αντιπολίτευσης συντασσόμενη εν πολλοίς με τη χυδαία προπαγάνδα του, ότι δήθεν στον Έβρο διαπράττονται εγκλήματα με ευθύνη ή συνενοχή των ελληνικών αρχών. Είναι πράγματι οδυνηρό ότι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με τα βρόμικα, έωλα και αμιγώς επικίνδυνα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς στην απέλπιδα προσπάθεια του να ‘’ροκανίσει’’ μια κυβέρνηση που εντούτοις –σύμφωνα με όλα τα ποιοτικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων- απολαμβάνει της σταθερής εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος. Είναι τραγική η εξέλιξη ότι υπάρχουν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαπράττουν επί σειρά μηνών επιμελή και στοχευμένη επίθεση στη χώρα τους αναμασώντας τα μυθεύματα Ερντογάν μόνο και μόνο για να υπονομεύσουν την προσπάθεια ανάσχεσης των ροών και παράλληλα να φανούν αρεστοί στα μάτια των ΜΚΟ που βλέπουν τη ‘’μπίζνα’’ τους να βαλτώνει καθώς είχαν μάθει να καπηλεύονται οικονομικά αλλά και μικροπολιτικά τον ανθρώπινο πόνο.

Είναι πλέον σαφές πως τη κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση τις χωρίζει (μάλλον για ακόμη φορά) χάος στο πως αντιλαμβάνεται η κάθε μια πλευρά την έννοια και την ουσία της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι κρυφό πως για ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η έννοια της πατρίδας τελεί υπό αμφισβήτηση στον βωμό διάφορων αναλύσεων που εκπορεύονται από δεξαμενές σκέψης της διεθνιστικής αριστεράς. Αλλά είτε αρέσει είτε όχι στον κ. Τσίπρα και στο συνονθύλευμά των πολλών συνιστωσών του και η θάλασσα έχει σύνορα και ο Έβρος έχει φράχτη. Γιατί η εθνική κυριαρχία δεν είναι απλά μια έννοια αλλά μια ζωτικής σημασία αναγκαιότητα για έναν λαό που θέλει να διατηρήσει τη γεωγραφική και κατ’ επέκταση γεωστρατηγική υπόσταση του, και ιδιαίτερα σήμερα που στο διεθνές σκηνικό ο επεκτατισμός και η ρευστότητα των συνόρων λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Όσο επομένως ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα κραυγάζουν και θα λειτουργούν ως άτυπο κέντρο τύπου του Ερντογάν εντός Ελλάδας τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τους υπενθυμίζει –εντός αλλά και εκτός συνόρων- πως η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να είναι ξέφραγο αμπέλι και πως κανείς δεν δικαιούνται να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος της εθνικής συνοχής και επιβεβλημένης κοινωνικής συνοχής των πολιτών.

* Ο Αλέξανδρος Κασίδης είναι πτυχιούχος της Κοινωνικής Πολιτικής Διοίκησης (ΔΠΘ) και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Μαγνησίας