Ρωσία: Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης και κύμα φυγής

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η προσπάθεια των ρωσικών αρχών να επιστρατεύσουν 300.000 εφέδρους για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία βάσει του προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε μία ημέρα νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στις εκκλήσεις αντιπολεμικών οργανώσεων και κατέβηκαν στους δρόμους 38 πόλεων, ζητώντας ακύρωση της επιστράτευσης, άμεσο τερματισμό του πολέμου και απομάκρυνση του Ρώσου προέδρου από την εξουσία. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν, κατά κύριο λόγο στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, ενώ νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, Σάββατο.

Ρωσία: Παρουσιάστηκαν ήδη 10.000 εθελοντές, σύμφωνα με τη Μόσχα
Παράλληλα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για κύμα φυγής από τη Ρωσία, κατά κύριο λόγο από άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης που θέλουν να την αποφύγουν. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το αδιαχώρητο σημειώνεται στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία και τη Γεωργία, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια άνευ επιστροφής με αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μόσχας εξαντλήθηκαν για τις προσεχείς ημέρες, παρότι πωλούνταν σε τιμές της τάξης των 5.000 ευρώ.

Τους έστειλαν στο μέτωπο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο, χαρακτήρισε υπερβολικές τις πληροφορίες περί κύματος μαζικής εξόδου από τη χώρα, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ρεπορτάζ της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta Europe, κατά το οποίο το διάταγμα Πούτιν περιέχει μυστική διάταξη που επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να επιστρατεύσει μέχρι και ένα εκατομμύριο εφέδρους. Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι φήμες ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις κλήθηκαν στη συνέχεια από τον στρατό με προορισμό το μέτωπο, αρκέστηκε να απαντήσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία. Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν για την επιστράτευση, που συνοδευόταν από την απειλή ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα εάν απειληθούν ρωσικά εδάφη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στηλίτευσε τη ρωσική εισβολή στο μήνυμα που έστειλε, μέσω βίντεο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη Νέα Υόρκη. «Ενα έγκλημα διαπράττεται στην Ουκρανία και ζητάμε τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αξιώνοντας διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, πολεμικές αποζημιώσεις και διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων
Λίγο αργότερα, ο Ζελένσκι, με μήνυμα που απευθυνόταν αυτή τη φορά στον ουκρανικό λαό, χαρακτήρισε «υπερήρωες» τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών του Τάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη, που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας-έκπληξη με τη Ρωσία, την Τετάρτη. Η συμφωνία, που επετεύχθη με τουρκική μεσολάβηση, προβλέπει την απελευθέρωση 215 Ουκρανών και 55 Ρώσων, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Βίκτορ Μεντβετσούκ, προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μαζί με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου απελευθερώθηκαν και δύο Βρετανοί που πολεμούσαν στο πλάι τους και είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από στρατοδικείο στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ.

Στη Μόσχα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέχισε την προσπάθεια πίεσης Κιέβου και Δύσης με την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε ο Πούτιν μία ημέρα νωρίτερα. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να υπερασπιστεί τα σημερινά εδάφη της ή και εκείνα που θα προστεθούν σύντομα στη Ρωσική Ομοσπονδία, ύστερα από τα δημοψηφίσματα που αρχίζουν σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας υπό ολικό ή μερικό ρωσικό έλεγχο (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Σαμποτάζ
Τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, που έχουν προκαλέσει κατακραυγή από την Ουκρανία, τη Δύση και τους συμμάχους της, απειλούν να εκτροχιάσουν οι εχθροπραξίες και τα σαμποτάζ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη της επαρχίας Ζαπορίζια, έκρηξη στην κεντρική αγορά σκόρπισε το χάος και σκότωσε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ενώ έξι άμαχοι μεταξύ των οποίων ένας έφηβος σκοτώθηκαν από πύραυλο στο κέντρο του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, να προετοιμάσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ύστερα από τα δημοψηφίσματα που οργανώνουν οι Ρώσοι για να προσαρτήσουν κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει πρόσθετες απαγορεύσεις για εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και επιβολή «οροφής» στην τιμή αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Μέχρι χθες παρέμενε αμφίβολο, όμως, κατά πόσο θα υπάρξει ομοφωνία στην έγκριση αυτού του πακέτου. Η Γερμανία φαίνεται διστακτική, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ζήτησε χθες την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν έως σήμερα επιβληθεί, θεωρώντας ότι βλάπτουν τους Ευρωπαίους περισσότερο από τη Ρωσία.

Σύσκεψη στην Αγκυρα
Οι οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλεί στην Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων. Η Τουρκία έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δύση να αλλάξει πορεία ύστερα από τις τελευταίες αποφάσεις του Πούτιν. Ηδη, δύο τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Ενδεικτική για την εντεινόμενη αποστασιοποίηση ακόμη και των πιο στενών συμμάχων της Ρωσίας ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, πως δεν έχει παραδώσει όπλα ή εκρηκτικά στη Μόσχα ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.
Πηγή: www.kathimerini.gr