“Αναστοχάσου τη Νύχτα” – Η Τσαγκαράδα στον Αστερισμό των Ταξιαρχών

Με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιστορικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1746μ.Χ.) στην Τσαγκαράδα Πηλίου φιλοξενείται ήδη το 9ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού – ΔΣΠΦ που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού, διαπιστευμένο εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού – CIE υπό τον τίτλο «Αναστοχάσου τη Νύχτα! – Rethink the Night!».

Το Σεμινάριο υποστηρίζεται από εκλεκτούς επιστημονικούς φορείς, στους οποίους συγκαταλέγονται, το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στον Σχεδιασμό Φωτισμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του γερμανικού πανεπιστημίου του Wismar, η Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σκηνοθεσίας και Τεχνολογίας του Novi Sad της Σερβίας, το Αστεροσκοπείο Kuffner της Βιέννης και από κορυφαίους χορηγούς τεχνολογικής πρωτοπορίας, όπως η Signify, η Acuity Brands/ Hydrel, η Luminit, η Madrix και ο ΔΕΔΔΗΕ που θα επιμεληθεί την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων πειραματικού φωτισμού.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το βράδυ ο πρόεδρος του αστεροσκοπείου Βιέννης θα ξεναγήσει τους επισκέπτες της Τσαγκαράδας στον έναστρο ουρανό της, στον χώρο θέασης Πλατανάκια.

Αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίαση αποτελεσμάτων των εργασιών ομάδων που συμμετέχουν στο Σεμινάριο για την ανάπλαση του νυκτερινού τοπίου στην περιοχή παρέμβασης στην πλατεία του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο σταυροδρόμι συνάντησης των ευεργετών, στην μοναδική τετράκρηνη σταυροειδή βρύση (1766 μ.Χ.) και στον γιγάντιο κορμό του γεροπλάτανου των Ταξιαρχών.

Έτσι η Τσαγκαράδα, υποδεχόμενη συμβατές με την ποιότητα του νυκτερινού ουρανού της προσεγγίσεις εικαστικού φωτισμού σε αρμονία με το φυσικό νυκτερινό της τοπίο, για πρώτη φορά στην ιστορία της ,θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τις δυνατότητές της να εξελιχθεί σε πρότυπο εθνικό προορισμό αστρονομικού τουρισμού και να αναδειχθεί σε εθνικό περιβαλλοντικό παράδειγμα δημόσιου φωτισμού και προ παντός νυκτερινού αστικού τοπίου, απαντώντας με εικαστική ευαισθησία και εγκρατή παρεμβατικότητα στην ενεργειακή πρόκληση της εποχής μας.

Αξιέπαινη είναι και η γενναιόδωρη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Τσαγκαράδας που συμβάλει ενεργά στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή του Σεμιναρίου με τη φιλοξενία των συντελεστών και των συμμετεχόντων του.
Kentavros