Μέχρι την Αυστρία οι υιοθεσίες από το κολαστήριο του Αλμυρού (video)

Τον “γύρο του κόσμου” κάνει βίντεο από το κολαστήριο του Αλμυρού σε όλους τους φιλόζωους και τις οργανώσεις. Ήρωες χαρακτηρίζονται οι εθελοντές που μπήκαν μέσα μετά τον θάνατο της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου -καταφυγίου και αντίκρισαν εκατοντάδες άρρωστα σκυλιά.

Φιλόζωοι από την Γερμανία από τον Οργανισμό friedenfuerpfoten.org μιλούν για τους ακτιβιστές εθελοντές στον Βόλο:

Φεβρουάριος 2021, ένα καταφύγιο με περίπου 300 σκυλιά σε μια απομακρυσμένη περιοχή των οποίων ο ιδιοκτήτης πέθανε ξαφνικά και  τα σκυλιά έμειναν χωρίς φροντίδα, όλα άρρωστα, πεινασμένα, αδυνατισμένα και πιο κοντά στο θάνατο από τη ζωή. Πιθανότατα, τα κονδύλια για τροφή και ιατρική περίθαλψη για αυτόν τον τεράστιο αριθμό σκύλων, τα οποία λίγο-πολύ κρατούνταν μόνο στους στρατώνες ηταν λίγα. Μόνο το απελπισμένο δυνατό γαύγισμα , που έγινε αντιληπτό από τους περαστικούς, έφερε στην προσοχή της δραματικής κατάστασης ιδιώτες ακτιβιστές ζώων. Ίσως θυμάστε ακόμα το πρώτο συγκλονιστικό βίντεο που μας έστειλε η Έρη τον Μάρτιο του 2021, στο οποίο περιέγραψε τις τρομερές συνθήκες εκεί με μια φωνή γεμάτη δάκρυα. Η σκληροτράχηλη Έρη, ήταν σε κατάσταση σοκ όπως όλοι οι άλλοι βοηθοί και αμέσως πήρε σπίτι ένα από τα σκυλιά, που ζύγιζε μόνο 7 κιλά ως μεσαίου μεγέθους σκυλί και δεν θα επιβίωνε τις επόμενες μέρες.

Μέσα από επαφές και δίκτυα και καλά συντονισμένη συνεργασία, καταφέραμε να εξαπολύσουμε ένα κύμα βοηθητικότητας και υποστήριξης που μας κατέκλυσε και κατέστησε δυνατή την αντιμετώπιση των γιγαντιαίων προκλήσεων αυτού του έργου .
Η VETO – Tierschutz έδωσε αμέσως 6 παλέτες τροφίμων από τα αποθέματά της και πολλοί άνθρωποι δώρισαν επιπλέον τρόφιμα μέσω VETO. Ετσι ένα τεράστιο φορτηγό με 15 παλέτες τροφίμων εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα. Οι εκκλήσεις μας έφεραν αρκετές δωρεές για να προμηθευτούν και τα 300 σκυλιά φάρμακα για διάφορες ασθένειες όπως λεϊσμανίαση, μπαμπεσίωση, διροφιλαρία και σκουλήκια καρδιάς. Οι τοπικοί εθελοντές έκαναν καλή δουλειά μαζί με τους κτηνιάτρους για μήνες και τα σκυλιά ανάρρωναν.

Απόγνωση για τις υιοθεσίες 
Η μεγάλη πρόκληση ήταν να βρεθούν υιοθεσίες ή προσωρινά καταλύματα για όλα τα σκυλιά σε άλλα  καταφύγια. Ο κληρονόμος του οικοπέδου διεκδίκησε την περιουσία. Τα πρώτα σκυλιά βρήκαν οικογένειες στην Ελλάδα, άλλα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικά καταφύγια και αργότερα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Κάθε σκυλί που μπόρεσε να φύγει από αυτό το φρικτό μέρος έκανε πάλι τις καρδιές των τοπικών εθελοντών λίγο πιο ανάλαφρες. Το καλοκαίρι του 2021 όλα φαίνονταν να είναι σε καλό δρόμο. Υπήρχαν ακόμα 110 σκυλιά στον Αλμυρό και οι υιοθεσίες συνέχιζαν  επιμελώς και με επιτυχία.
Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι ο μικρός σύλλογος δεν μπορούσε να αναλάβει ένα μακροπρόθεσμο έργο  οπότε οι ίδιοι οι εθελοντές αναζήτησαν περαιτέρω υποστηρικτές και δωρητές. Η επαφή έγινε σποραδική, το τελευταίο που ακούσαμε ήταν ότι το καταφύγιο μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μετά από αυτό όλα τα σκυλιά θα έπρεπε να επιστρέψουν στους δρόμους.


Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επαφής με την Ακριβη Αλμπανίδου  μέλος της εθελοντικής ομάδας, ρωτήσαμε πώς έχουν τα πράγματα και η  πραγματικότητα στον Αλμυρό. Έχουν στειρωθεί όλα τα σκυλιά;  Αυτό το απαίσιο μέρος έκλεισε εν τω μεταξύ; Μας έδωσε έναν απολογισμό των εξελίξεων που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο μάλλον στα παρασκήνια. Τον Οκτώβριο του 2021, μέσω μιας οργάνωσης, είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν  σκυλιά στην Αγγλία. Οι υιοθεσίες στην Ελλάδα απέτυχαν γιατί τα μεγαλύτερα σκυλιά έμειναν όλο και περισσότερο πίσω στο καταφύγιοκαι οι άνθρωποι στην Ελλάδα προτίμησαν τα μικρότερα σκυλιά.  Η υιοθεσία στο εξωτερικό όμως συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερη προσπάθεια και κόστος. Τα σκυλιά έπρεπε να δείξουν πλήρεις αιματολογικές εξετάσεις, εμβόλια και θεραπείες, ακτινογραφίες και οδοντιατρικές εξετάσεις , εκπαίδευση με λουρί και να μάθουν να ζουν με ανθρώπους σε ένα σπίτι αφού ήταν στο σκοτάδι για χρόνια. Εκτός από τα δικά τους ζώα, οι εθελοντές υιοθέτησαν αυτά τα σκυλιά για κάποιο χρονικό διάστημα στο σπίτι τους ή πλήρωσαν από τις τσέπες τους για τον σκοπό αυτό. Τότε έπρεπε να αποφασιστεί  το κόστος μεταφοράς για Αθήνα και εξωτερικό. Σε αυτό το ένα χρόνο, μόνο το χρέος που είχε συσσωρευτεί για έξοδα κτηνιάτρου ήταν άνω των 1800 ευρώ, γεγονός που παρείχε άγρυπνες νύχτες σε όλους τους συμμετέχεοντες.  Και η Ακριβή και οι συμπαίκτες της στάθηκαν  όχι μόνο βράχος , αλλά ολόκληρο βουνό και τότε έγινε μεγαλύτερη δωρεά από τη  veto.tierschutz και  ο σύλλογος μπόρεσε να καλύψει πλήρως το κόστος. Ναι, ναι.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα 
Ποια είναι η κατάσταση στον Αλμυρό σήμερα; Τον Ιούνιο, τα υπόλοιπα σκυλιά, είχαν μείνει 43 και  θα ‘επρεπε να ξαναβγούν στους δρόμους. Η κ. Αλμπανίδου  συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εντυπωσιάστηκαν πολύ με τη μέχρι τώρα δουλειά και τις ακούραστες προσπάθειες των εθελοντών και ως εκ τούτου έχουν παρατείνει το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται ακόμα να χρησιμοποιηθεί το ακίνητο για έναν ακόμη χρόνο έως τον Ιούνιο του 2023. Ο δήμος  πλέον παρέχει ακόμη και τροφή για το έργο και πληρώνει τα μικροτσίπ για τα σκυλιά. Πρόσφατα δόθηκαν  άλλα 6 σκυλιά, οπότε σε αυτό το σημείο υπάρχουν ακόμα 37 σκυλιά στον Αλμυρό. Δυστυχώς, αυτές είναι οι δύσκολες περιπτώσεις –  τραυματισμένες, φοβικές ή επιθετικές. Με 20 σκυλιά υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα με πολλή δουλειά να κοινωνικοποιηθούν καλύτερα και να μεταφερθούν σε έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων. Γυναίκα από την Αυστρία υιοθέτησε δύο σκυλιά του Αλμυρού, το ένα ήταν εξαιρετικά φοβικό, αλλά είναι καλή εκπαιδευτής σκύλων και μπόρεσε να δουλέψει μαζί του. Σχεδιάζει να επιστρέψει στον Αλμυρό από τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα και να εκπαιδεύσει όσα περισσότερα σκυλιά μπορεί για να βελτιώσει τις πιθανότητες υιοθεσίας τους. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή τη μιζέρια, πάντα υπάρχουν ματιές φωτός και σταυρώνονται τα δάχτυλα μας ότι θα βρεθεί λύση για τα σκυλιά που είναι ακόμα στον Αλμυρό.
Είναι αδύνατον, είπε το μυαλό, το να κοιτάζει αλλού δεν γίνεται, είπε η καρδιά, και όλοι λογικά σήκωσαν τα μανίκια και μόλις άρχισαν.  Οι ήρωες και οι ηρωίδες μας είναι όλοι οι τοπικοί εθελοντές, οι βοηθοί, οι κτηνίατροι που δεν έχουν εγκαταλείψει τους 20 μήνες αποστολής και συνεχίζουν να μην εγκαταλείπουν.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με όλες τις απίστευτες ιστορίες και δραστηριότητες, εικόνες και βίντεο στο https://www.friedenfuerpfoten.org/notfall-shelteralmyros