Σενάρια για κραχ ενώ ο Nord Stream βρίσκεται στον «αέρα» – Ανησυχία ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε οικονομικό κραχ ανάλογο με αυτό του 2009, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg που βλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 5% αν ο χειμώνας είναι βαρύς και υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η στήριξη των νοικοκυριών θα συνεχιστεί και ζητά εκ νέου κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση. «Κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει την ακρίβεια. Χρειάζονται και ευρωπαϊκές λύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα νοικοκυριά κατεβάζουν τους διακόπτες με την κατανάλωση ρεύματος να σημειώνει βουτιά περίπου 14% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Η ενεργειακή ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους και να κατηγορεί την κυβέρνηση για στήριξη της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. «Από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Να παίρνει δηλαδή χρήματα από τις τσέπες των φορολογουμένων μέσα από τα δημόσια ταμεία και τους λογαριασμούς και να τα δίνει στις τσέπες των παρόχων ενέργειας», σημείωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα εντείνεται η πίεση προς την Κομισιόν για πλαφόν σε όλη την αγορά αερίου ενόψει της κρίσιμης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας, με την Επιτροπή να επιμένει για ανώτατο όριο μόνο στο ρωσικό αέριο.  Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε πρόταση για την επιβολή φόρου 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και τη δημιουργία κοινού ευρωπαΊκού ταμείου όπου θα διοχετεύονται τα έσοδα για τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση από το ειδικό τέλος θα εισπράττονται  ετησίως περίπου 9 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο τέλος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Υπόνοιες για σαμποτάζ στον Nord Stream

Στο μεταξύ η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην περιοχή της βαλτικής ενώ η Δανία χθες εντόπισε διαρροή στον Nord Stream 2 με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό κάνει λόγο για ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

«Ξέρουμε ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν ταυτοχρόνως. Είδαμε την πίεση να πέφτει και στους δύο αγωγούς, στον Nord Stream 1 και στον Nord Stream 2», ανέφερε η συντάκτρια ενέργειας του πρακτορείου Bloomberg, Βανέσα Ντεζέμ. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό κάνει λόγο για διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές, ενώ διατυπώνει υπόνοιες για σαμποτάζ.

 

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανές επιθέσεις

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση». Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

«Σκόπιμη ενέργεια και όχι ατύχημα», εκτιμά η πρωθυπουργός της Δανίας

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε. Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δε λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο. Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream

 

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

 

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα. «Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

Πηγή: ethnos.gr