Φλόριντα: «Κατηγορίας 5» ο τυφώνας Ίαν που σαρώνει απ’ όπου περνάει – Δείτε live

Αναμένονται έντονα φαινόμενα στο πέρασμά του όπως καταστροφικές καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και πλημμύρες, για αυτό το Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για «τυφώνα απειλητικό για τη ζωή με καταστροφικούς ανέμους, προκαλώντας πλημμύρες στη Φλόριντα», με εκατομμύρια να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν είναι ακόμα σαφές πού ακριβώς θα «χτυπήσει» ο Ίαν, αλλά ο κυβερνήτης Ron DeSantis είπε νωρίς την Τετάρτη ότι- σύμφωνα με την πρόβλεψη- χτυπά- ήδη- την κομητεία Σάρλοτ, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ήταν πολύ αργά για να εκκενώσουν την περιοχή, τονίζοντας πως έχουν κλείσει γέφυρες και έχουν καταγραφεί διακοπές ρεύματος.

Ο τυφώνας «Ίαν» στη Φλόριντα αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5, ο οποίος κινείται με περίπου 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Πολλές επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν κλείσει και οι αξιωματούχοι διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν ενώ οι τοπικές αρχές έλαβαν όποια μέτρα προστασίας ήταν εφικτό για να περιορίσουν την καταστροφή.

Δείτε live:

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον τυφώνα «Ίαν»:

typhoon-1
typhoon-2









Ολόκληρη η Κούβα χωρίς ρεύμα μετά το «χτύπημα» του τυφώνα Ίαν

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας κατέρρευσε αργά το βράδυ της Τρίτης και ολόκληρη η νήσος της Καραϊβικής Θάλασσας έμεινε χωρίς ρεύμα μετά το πέρασμα του «Ίαν», που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δυτικό τμήμα της χώρας, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ο Λάσαρο Γκέρα, τεχνικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κούβας, εξήγησε ότι βλάβη στο εθνικό σύστημα διανομής, που εν μέρει οφείλεται στο ακραίο καιρικό φαινόμενο, οδήγησε στη διακοπή της παροχής, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως ο τυφώνας σάρωσε χθες δυτικές επαρχίες της Κούβας, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι μεν, αλλά πολλοί κάτοικοι και οι αρχές τόνισαν πως έσπειρε την καταστροφή, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.

Τι σημαίνει «τυφώνας κατηγορίας 4» και τι «κατηγορία 5»

Κατηγορία 4: Ταχύτητα σταθερού ανέμου από 130 έως 156 mph (209 έως 251 χλμ./ώρα). Οι ζημιές είναι καταστροφικές, με σοβαρές επιπτώσεις στις στέγες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών. Ορισμένες περιοχές μπορεί να γίνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή μήνες.

Κατηγορία 5: Ταχύτητα σταθερού ανέμου 157 mph (252 χλμ./ώρα) ή μεγαλύτερη. Πολλά σπίτια μπορεί να καταστραφούν, με κατάρρευση στέγης και τοίχων. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που πλήττεται θα είναι ακατοίκητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: protothema.gr