Χωρίς σχέδιο για το αεροδρόμιο της Αγχιάλου – Τώρα θέλουν να το κάνουν CARGO”!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας , με καλεσμένο τον πρόεδρο του Υπεραταμείου κ. Ζηλιασκόπουλο , ο οποίος πρότεινε να “τρέξει” και ως Cargo, θέση με την οποία δεν διαφώνησε, αντίθετα την στήριξε και ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής κ. Τριαντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δέχτηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μπουκώρο. Ο βουλευτής εξέφρασε με ένταση την ανησυχία του για τις προτάσεις που ακούστηκαν, που όπως είναι αδύνατον να ακυρωθεί ο τουριστικός χαρακτήρας του αεροδρομίου.

“Η κατάσταση στο αεροδρόμιο παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια . Δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε χωροταξικά το αεροδρόμιο, που ονομάστηκε Αγχιάλου , ενώ στον διεθνή χάρτη φαίνεται αεροδρόμιο Βόλου. Δεν έχει καν… ονομα, δεν είναι κανείς αρμόδιος για την ανάπτυξη που έγινε με δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος υποστήριξε πως η ένταξη του τομέα CARGO , δηλαδή η εμπορευματική κίνηση, θα φέρει γρηγορότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα και παρουσίασε παραδείγματα μεγάλων διαμετακομιστικών κέντρων της Ευρώπης , αλλά ο Βόλος δεν σχετίζεται με αυτά καθώς δεν διαθέτει υποδομές.  Η απαίτηση εν τω μεταξύ όλων των φορέων είναι να αναπτύξει πτήσεις , καθώς εξαγωγές μεγάλες για να στηρίξουν εμπορευματική κίνηση δεν υπάρχουν.  Ο κ. Ζηλιασκόπουλος δήλωσε πως η Περιφέρεια δεν γνωρίζει ότι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ασχολούνται με τα logistics  προσπαθώντας να ενισχύσει την θέση για την ανάπτυξη cargo και ο κ. Αγοραστός απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί τοξικό κλίμα.

Ο κ. Τριαντόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματισθεί για να συνδεθεί το αεροδρόμιο με τον σιδηρόδρομο, ενώ η κ. Θέκλα Καμμένου ανέπτυξε το προφίλ του αεροδρόμου και κατέθεσε πρόταση για την προσέλκυση πτήσεων.

 Οι  τουρίστες μαθαίνουν την ύπαρξή του αεροδρομίου από στόμα σε στόμα, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός τον έναν τελευταίο χρόνο και στηρίζει οικονομικά μελέτες, ενώ θα στηρίξει και την διαφήμιση. Ο κ. Αγοραστός ζήτησε για μια ακόμη φορά να αναλάβει το αεροδρόμιο η Περιφέρεια.

“Το αεροδρόμιο, λοιπόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση. Cargo αεροδρόμιο, που δεν υπάρχει άλλο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Cargo αεροδρόμιο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση, το δίκτυο μεταφορικών διαύλων (λιμάνι, σιδηρόδρομο, εθνική οδός) και την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Cargo αεροδρόμιο, συνδεδεμένο με τους μεγάλους διεθνείς κόμβους, σε Ευρώπη και Ανατολή”, είπε ο Χτήστος Τριαντόπουλος.

 Αυτό, άλλωστε, συζητήσαμε τον Νοέμβριο του 2021 και με τον επικεφαλής και στελέχη του Υπερταμείου, κατά την επίσκεψή τους στο αεροδρόμιο, με την παρουσία και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην ενδεχόμενη δυνατότητα ανάπτυξης και του εμπορευματικού χαρακτήρα του αεροδρομίου.

 Η αξιοποίηση του αεροδρομίου δεν προσεγγίζεται ως μία μεμονωμένη κίνηση, αλλά ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των υποδομών και συνθηκών που θα επιτρέψουν τη Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου έρχεται να συσχετιστεί και να συνδυαστεί με τις άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται και προωθούνται αυτή την τριετία”, δηλωσε ο Τριαντόπουλος. 

“Οταν το ΤΑΙΠΕΔ έχει ένα αεροδρόμιο πρέπει να το αξιοποιήσει εδω και τώρα. Δεν μπορεί το αεροδρόμιο να έχει ακριβότερη κιροζίνη από τα άλλα.”, δήλωσε με την σειρα του ο κ. Αγοραστός.

Ο κ. Μεϊκόπουλος δήλωσε από την πλευρά του πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά.

Ολες οι τοποθετήσεις: