Μικροί πρωθυπουργοί και Αγοραστός -Δεν είναι μόνο ο Πέτσας και οι θλιβερές λίστες “εξαγοράς” ….

“Να πας στους Πλατανιώτες να πάρεις διαφήμιση. Να μιλήσεις με τον Διευθυντή σου”
(Κ. Αγοραστός κατά δημοσιογράφου)

Μ’ αυτό το ιταμό ύφος απάντησε ο Περιφερειάρχης σε δημοσιογράφο τοπικού καναλιού (Γ. Λαμπράκη, ΤRΤ), σε “ενοχλητική” ερώτηση για το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά του Ν. Πηλίου.
Είχε το “θράσος”, ο καλός δημοσιογράφος, να μιλήσει με διαμαρτυρόμενους πολίτες του Πλατανιά και να του μεταφέρει τους προβληματισμούς τους για το σχεδιαζόμενο έργο.
Μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά που έδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο για το πως διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα της Περιφέρειας και πως “οργανώνει” το προστατευμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται.
Περιμέναμε για το περιστατικό να υπάρξει μια καθολική καταδίκη και ενδεχόμενη παρέμβαση αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
Περιμέναμε μια διάψευση ή μια ανασκευή των δηλώσεων από τον ίδιο τον Κ. Αγοραστό, που με τόσο προκλητικό τρόπο αποκάλυψε, με οργισμένο ύφος και οίηση, το πως παρεμβαίνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (“να μιλήσεις με το διευθυντή σου”)
Δυστυχώς, η αντίδραση (με εξαιρέσεις) δεν ήταν ανάλογη της σοβαρότητας του θέματος κι αναρωτιέται κανείς αν ο μιθριδατισμός της κοινωνίας είναι τέτοιος που αδιαφορεί για όλα ή θεωρεί ότι αυτό είναι η κανονικότητα.
Όταν το 2010 ψηφιζόταν ο νόμος για την ίδρυση εκλεγμένων Περιφερειών (πρόγραμμα Καλλικράτης), πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τους 13 “μικρούς πρωθυπουργούς” (νέοι περιφερειάρχες), λόγω του μεγέθους των αρμοδιοτήτων και των πόρων που μεταβιβαζόταν σ’ αυτούς.
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες Περιφέρειες, αλλά ο άρχων της Θεσσαλίας με την 12ετή συνεχή θητεία του, δικαιώνει απόλυτα το δημοσιογραφικό χαρακτηρισμό των μικρών πρωθυπουργών στη χειρότερη όμως εκδοχή του.
Ελπίζαμε και ελπίζουμε ότι η νέα Αυτοδιοίκηση, με τις ισχυρές Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους (που η παράταξη Αγοραστού δεν ψήφισε) θα μπορούσε να είναι μοχλός αναγέννησης και μεταρρύθμισης του συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους που κρατάει τη χώρα καθηλωμένη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό τον ευτελισμό, που απαξιώνει την πολιτική λειτουργία, τον έλεγχο και τη δημόσια λογοδοσία.
Εύγε κ. Περιφερειάρχη. Είναι, πράγματι, “προστιθέμενη αξία” η διαχείριση των πόρων της περιφέρειας και η “μόχλευση” με τους ιδιωτικούς κι ιδιαίτερα αυτών για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ιδιαίτερα, όταν πορεύεσαι από σύμπτωση, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση για μια 12ετία.
Ηλίας Ξηρακιάς τ Αντινομάρχης Μαγνησίας