Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας αφιερωμένη στον Βόλο

Η έκπληξη για τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας έρχεται από τη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος συνθέτης Damien Aribert ετοίμασε ένα νέο μουσικό έργο – έκπληξη για την ημέρα αυτή, το οποίο είναι επίσης αφιερωμένο στην Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου και στο οποίο θα συμμετέχει η αρχαία Κίθαρις, το έμβλημα πλέον της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας !
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το μουσικό έργο έχει τον εξαιρετικό τίτλο «Fly me to Volos» και αναμένεται να γίνει το μουσικό έργο της χρονιάς, και όχι μόνο, αφού ήδη γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τους εκατοντάδες Partners ανά τον κόσμο και αποκτάει έναν οικουμενικό χαρακτήρα.
Είναι ένας Ύμνος για τον Βόλο, την πόλη που ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας και ο συνθέτης ήδη διανέμει την παρτιτούρα δωρεάν στους Partners των 112 χωρών, έτσι ώστε το έργο να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο στις 18 Οκτωβρίου ! Οι στίχοι του ύμνου θα μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Στο τέλος του ποιήματος υπάρχει χώρος ώστε κάθε συνεργαζόμενη πόλη να βάλει το δικό της όνομα. Επίσης, ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Eric Penicaud ετοίμασε ένα νέο μουσικό έργο με τίτλο «The Gallop of Chiron Centaur» («Ο καλπασμός του Χείρωνος Κένταυρου»), με το οποίο θα προκηρυχθεί η Αναβίωση των Αρχαίων Κιθαριστικών Αγώνων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Κιθάρας, με έδρα τον Βόλο και με την υποστήριξη 112 χωρών.
Οδεύουμε ολοταχώς προς τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας και το Γραφείο Συντονισμού στο Βόλο ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της επικράτειας, προκειμένου να ενημερωθούν και να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις με θέμα την Κιθάρα.
Στον Βόλο, η «Παγκόσμια Ημέρας Κιθάρας 2022» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO και του Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), του Hellenic Spirit Organization, της International Art Academy, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, και δεκάδων περιφερειακών και διεθνών Φορέων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας ιδρύθηκε και καθιερώθηκε το 2021, με έμπνευση και πρωτοβουλία του κιθαρίστα – συνθέτη – καθηγητή Γιώργου Φουντούλη, υπό την αιγίδα της UNESCO και της «Μαγνήτων Κιβωτού», με τη συμμετοχή 107 χωρών, 435 πόλεων, καθώς και δεκάδων διεθνών Φορέων υψηλού κύρους και μεγάλης εμβέλειας, με έδρα και Κέντρο Συντονισμού τον Βόλο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας κοινοποιήθηκε στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και θα εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 22 Οκτωβρίου).
Το 2022, στη 2η μεγάλη Γιορτή της Κιθάρας, συμμετέχουν επίσημα 112 Χώρες, 630 Πόλεις (μέχρι στιγμής) και προετοιμάζουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού, θετικής ενέργειας, με σύμβολο το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, την ΚΙΘΑΡΑ, που έχει καταγεγραμμένη ιστορία 4.000 χρόνων και κατάγεται από την αρχαιοελληνική εποχή με πρώτους κιθαριστές τον μυθικό θεό Απόλλων, τον μεγάλο δάσκαλο Χείρων Κένταυρο, τον Ορφέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή, κα.
Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, ως έδρα και Κέντρο Συντονισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, παραμένει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να εμψυχώνει τον θεσμό και να καταγράφει την ιστορία του, για να υποδέχεται επίσημα πρόσωπα, επισκέπτες του καλλιτεχνικού χώρου και φιλότεχνους, και να επιδεικνύει και να προβάλλει τον πλούσιο πολιτισμό της.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 22 Οκτωβρίου), με τη συμμετοχή 112 Χωρών, 630 Πόλεων (μέχρι στιγμής). Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού, με πρωτοβουλία του Γιώργου Φουντούλη σχεδιάζει και υλοποιεί πολλαπλές δράσεις, όπως:
1. World Guitar Schools στις περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν μαθήματα κιθάρας
2. Εικαστικοί καλλιτέχνες για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
3. Ιστορικό Μουσείο της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας στο Βόλο
4. Ποίηση και Λογοτεχνία για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
5. Υγεία & Θεραπεία Χεριών & Δακτύλων
6. Αφιερώματα σε μεγάλους Κιθαρίστες και Συνθέτες
7. Υπέροχες Συνθέσεις και Ύμνοι για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
8. Ιστορικές Εκδόσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
9. Προσκλήσεις στο Κεντρικό Γραφείο Συντονισμού στον Βόλο, Ελλάδα
10. Πρεσβεία Διασύνδεσης Χωρών και Πόλεων α.
Παράλληλα γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε όλους ανεξαιρέτως τους απανταχού κιθαρίστες να προετοιμάζονται για να συμμετέχουν στη μεγάλη Γιορτή της Κιθάρας στις 18 Οκτωβρίου. Προσκαλούνται Ορχήστρες Κιθάρας, Κιθαριστικά Σύνολα και Χορωδίες για να πλαισιώσουν τον Εορτασμό με τα δικά τους σύμβολα, την ταυτότητα και την επωνυμία τους. Όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν στο Βόλο για να πλαισιώσουν την πανηγυρική συναυλία σε ανοιχτό χώρο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη κιθαριστική ορχήστρα και χορωδία που έγινε ποτέ, παρουσία εκπροσώπων επίσημων Φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο φιλόδοξος στόχος είναι να παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο Βόλο, στις 18 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι φορέων κιθάρας από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες μαζί με τις πρεσβείες τους. Οι εργασίες και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει επιτυχώς.
Προσκαλούνται επίσης όλοι οι επίσημοι Πολιτιστικοί Φορείς και Οργανισμοί της επικράτειας, να θέσουν υπό την αιγίδα τους την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας ή να γίνουν υποστηρικτές της. Για οποιαδήποτε ερώτηση – πληροφορία – επικοινωνία: e-mail [email protected] & [email protected]

Για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης για τις Δράσεις του Γραφείου Συντονισμού, από τη σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας
https://www.facebook.com/worldguitardayofficial