Εκδήλωση του ΚΚΕ την Κυριακή για τον ερχομό των προσφύγων στον Βόλο

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., στο κλειστό δημοτικό θέατρο Νέας Ιωνίας, με θέμα “100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία – Ο ερχομός των προσφύγων στον Βόλο – Εκτιμήσεις και συμπεράσματα”.

Θα μιλήσουν:
ΚΑΠΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία»
ΦΑΤΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής Νίκης Βόλου
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Μουσικός, Συνθέτης, Παραγωγός, Ιδρυτής της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας: «Ο ρόλος της μουσικής στην κοινωνία της Σμύρνης»

Θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Μαζί με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα συμμετέχουν οι συνεργάτες μουσικοί της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας:
Στο τραγούδι η Ελεάνα Βαρελά και ο Κώστας Ζεμπίλας
Στο Μπουζούκι και στη Λάφτα ο Κώστας Γεδίκης
Στο Βιολί ο Χρήστος Δασκαλόπουλος
Στο Πιάνο ο Φίλιππος Ρέτσιος
και στο Κοντραμπάσο ο Χρήστος Θωμαΐδης

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
Μετά την ολοκλήρωση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το δέλεαρ της απόσπασης μεριδίων από την εξαιρετικά πλούσια Μικρά Ασία «ανοίγει την όρεξη των θεριών». Η ελληνική αστική τάξη δε χάνει την «ευκαιρία»! Ο λαός για τα συμφέροντά της σέρνεται σε μια ακόμη θυσία. Χιλιάδες νέοι παρελαύνουν ως απελευθερωτές στην παραλία της Σμύρνης, από την οποία 3 χρόνια αργότερα θα αποχωρήσουν μαζί με τον διωκόμενο ελληνικό πληθυσμό. Στον κόλπο της Σμύρνης πνίγεται η «Μεγάλη Ιδέα», αλλά και οι αυταπάτες για τους διεθνείς «συμμάχους». Νεκροί χιλιάδες! Πάνω από 1.500.000 πρόσφυγες! Πάνω από 13.000 έρχονται στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία.

Το νεαρό τότε ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις προσπαθεί να οργανώσει το λαό ώστε να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καταγγέλλει τις στερήσεις και τη φτώχεια που μαστίζουν τις λαϊκές οικογένειες, συνέπεια της πολεμικής κατάστασης. Τον Φλεβάρη του 1921, στον Βόλο, πρωτοστατεί στην εξέγερση ενάντια στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη φτώχεια. Αναπτύσσει ακόμη και παράνομη δράση στον στρατό, οργανώνει το κίνημα πριν και μετά την καταστροφή. Έχει καθοριστική συμβολή στην οργάνωση των προσφύγων, στην αλληλεγγύη και στην ένταξή τους στο εργατικό κίνημα της πόλης για τους μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν.

Σήμερα ζούμε το ξέσπασμα ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι «ορέξεις» και οι σχεδιασμοί των αστικών τάξεων για νέα «μοιρασιά» και κυρίως οι αλλαγές ισχύος ανάμεσα στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, προμηνύουν την καταστροφική γενίκευσή του. Σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς μπλέκονται και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Ζούμε σε μια περίοδο που είναι πολύ επίκαιρα τα συμπεράσματα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφική Μικρασιατική Εκστρατεία. Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, καταθέτει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για εκείνη την περίοδο, την άμεση εμπειρία που είχε το Κόμμα μας, που έζησε τα γεγονότα σε πρώτο πρόσωπο, στην προσπάθεια οργάνωσης και αντεπίθεσης του λαού. Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας, ιδιαίτερα τις οικογένειες που προέρχονται από τα προσφυγικά κύματα, να παραβρεθούν στην εκδήλωση.