“Walk For Freedom”: “Δυνατό” μήνυμα ενάντια στο trafficking έστειλε ο Βόλος (video-φωτογραφίες)

Εθελοντές και πολίτες του Βόλου έδωσαν το «παρών» σήμερα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο Δημαρχείο Βόλου, προκειμένου να περπατήσουν για την ελευθερία ως ένδειξη αλληλεγγύης σε εκείνους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη σύγχρονη μορφή δουλείας.
Με αποφασιστικότητα και με την ελπίδα για ένα μέλλον ελευθερίας και ανεξαρτησίας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης, οι πολίτες του Βόλου συμμετείχαν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης πόρων για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως.

Hταν ένα “περπάτημα για την ελευθερία, ένα περπάτημα για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας και πάλι ότι είναι χρέος μας σαν κοινωνία να αντιδράσουμε, να σταθούμε απέναντι, να σταματήσουμε την εμπορία ανθρώπων. Μόνο με την ενεργό μας δράση θα αλλάξουμε τις στατιστικές που θέλουν το trafficking να ανθεί και να θεριεύσει. Μόνο με την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση θα το πετύχουμε. Η σημερινή δράση υπηρετεί ακριβώς αυτήν την ανάγκη””, δήλωσε στα gegonota, το μέλος της οργάνωσης Α21 κ. Νένα Ζήση.

 

Η κ. Μαρκέλλα Βαλσάμη, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια στο Job Center της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου και εθελόντρια στην Α21 από το 2018, τόνισε σε δηλώσεις της ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση για το ανθρώπινο εμπόριο παγκοσμίως. Είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία στην οποία συμμετέχουν την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι σε 50 περίπου χώρες.

“Η 12χρονη στον Κολωνό ήταν η κορυφή σε ένα παγόβουνο. Το έχω συναντήσει ως κοινωνική λειτουργός και στα σημεία εισόδου της χώρας, το βλέπουμε σε διπλανές πόρτες και πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι υπάρχει η γραμμή 1109 για καταγγελίες, όπου μπορεί να τηλεφωνήσει κάποιος ανώνυμα 24 ώρες το 24ωρο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 40 εκατομμύρια σκλάβοι παγκοσμίως, σε μια εποχή που η σκλαβιά αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Βόλος αποτελεί πέρασμα για κυκλώματα trafficking ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των Σποράδων. Πολλοί διακινητές χρησιμοποιούν τον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου για να στέλνουν άτομα στα νησιά των Σποράδων. Όπως είπε η κ. Βαλσάμη, η σωματεμπορία, η επαιτεία, η εξαναγκαστική εργασία και η οικιακή καταναγκαστική εργασία, είναι τα πιο συνηθισμένα είδη trafficking στην Ελλάδα.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κ. Κων/νος Βαγιάτης έστειλε το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε περίεργες συμπεριφορές και να καταγγέλλουμε τέτοια γεγονότα: