Ποιες είναι οι περιφέρειες – κλειδιά που… βγάζουν κυβέρνηση

Υπάρχουν κάποιες περιφέρειες που έχουν ειδική σημασία για τις πολιτικές δυνάμεις. Για λόγους στρατηγικούς ή για λόγους συμβολικούς, οι χάρτες των επιτελείων πάντα γυρνούν εκεί στον δρόμο προς τις κάλπες. Για τη ΝΔ είτε θα ενισχύσουν την επιτυχία της το βράδυ των εκλογών είτε εκεί θα ακουστεί πρώτα το καμπανάκι του κινδύνου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτές οι περιφέρειες μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο το πανελλαδικό τους ποσοστό, αλλά και τη μεταξύ τους διαφορά, που θα είναι το δεδομένο που θα ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα στον προοδευτικό χώρο.

A’ Αθήνας
Είναι η Α’ Αθήνας, που σύμφωνα με την απογραφή είναι μια από τις περιφέρειες που κινδυνεύουν να χάσουν μια έδρα, «δεξιά»; Το 2019 η ΝΔ έδειξε τη δύναμή της τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις περιφερειακές, κερδίζοντας κατά κράτος τους αντιπάλους της – σχεδόν 25.000 ψήφους απόσταση ήταν η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στο κέντρο της πόλης και αυτό είναι εμφανές, γιατί ένα από τα πρώτα ονόματα που δόθηκε στη δημοσιότητα για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο ήταν η πασοκικών καταβολών Αννα Ροκοφύλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας εκλέγει μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη της Ομπρέλας, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτός από το φαβορί Κώστα Σκανδαλίδη, θέλει να βάλει στο ψηφοδέλτιο και πρόσωπα της νέας γενιάς που θα «τρέξουν» για να ενισχύσουν το ποσοστό του κόμματος, που είναι μικρότερο του πανελλαδικού, βάζοντας και θεμέλια για το μέλλον.

Β’ Πειραιά
Η αξία της συγκεκριμένης περιφέρειας είναι πάνω απ’ όλα συμβολική – κάποτε ιδιαίτερα σημαντική για το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια «βγάζει» ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στις τελευταίες εκλογές με την επικράτηση της ΝΔ. Για να την ενισχύσει το 2019, τη διάλεξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μπορεί στο τέλος να μην την κράτησε, όμως φρόντισε ο ίδιος να βρεθεί στα εγκαίνια των δύο σταθμών μετρό, πριν από μερικές εβδομάδες. Ολη η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να κερδίσει μια έδρα – και το ΠΑΣΟΚ, που με τα ανεβασμένα ποσοστά ενδεχομένως το καταφέρει -, όμως ειδικό ενδιαφέρον θα έχει η ανταπόκριση που θα έχει η Β’ Πειραιά, το σπίτι του Παύλου Φύσσα, στο κόμμα Κασιδιάρη. Στις εκλογές του 2019, η δύναμη της Χρυσής Αυγής μειώθηκε στο μισό από το ποσοστό του 2015.

Κοζάνη
Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, την οποία στη θεωρία επικροτεί κάθε κόμμα με περιβαλλοντική ατζέντα, έχει μάλλον θορυβήσει τους παράγοντες της Κοζάνης, που γκρινιάζουν για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, την έλλειψη κινήτρων και τη βίαιη μετάβαση – κι αυτό παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου που έφερε η κατάσταση στην Ουκρανία. Πόσο αντίκτυπο θα έχει αυτή η αντίδραση στις εκλογές που έρχονται; Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να διατηρούν ενεργή την παρουσία τους στην περιοχή, με περιοδείες γνωστών ονομάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ξεδιπλώσει μια ατζέντα ενεργειακής μετάβασης που ενδεχομένως θα συμπληρώσει κενά – και, εκ του αποτελέσματος, ενισχύσει το 10% που πήρε στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με την τελευταία απογραφή, και η Κοζάνη κινδυνεύει να χάσει μια έδρα.

Α’ Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη τραβάει την προσοχή στα κεντροαριστερά, γιατί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει σημάδια ανόδου στην περιοχή και αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, με πολλούς από τη γενιά του Νίκου Ανδρουλάκη μαζί με τον Χάρη Καστανίδη, αλλά και στα δεξιά της ΝΔ: ο Κυριάκος Βελόπουλος το 2019 πέρασε το ποσοστό του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ η λαβωμένη Χρυσή Αυγή, λίγο πριν πάρει και επίσημα τη βούλα της εγκληματικής οργάνωσης, κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3%. Εναν χρόνο πριν, μετά τα γεγονότα στη Σταυρούπολη, αποκαλύφθηκε η δράση αρκετών μικρών ακροδεξιών ομάδων στην περιοχή, που μεταξύ άλλων αποτελούσαν και κορμό του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Αχαΐα
Στην Αχαΐα το 2019 βρέθηκαν υποψήφιοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου και εξελέγησαν και οι τρεις. Πόσο πιθανό είναι να επαναληφθεί το σκηνικό; Οσο πιο μεγάλο ποσοστό πάρει η ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια, που έχει διαχρονικά ειδική σημασία για τη δημοκρατική παράταξη, τόσο καλύτερα θα τα έχει πάει πανελλαδικά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω «πράσινης» ιστορίας, η περιφέρεια έχει διπλή αξία, ενώ το όνομα Παπανδρέου δημιουργεί συγκεκριμένα αντανακλαστικά που θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη κάλπη. Τα μπλοκ της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν πρέπει να παίρνουν ως δεδομένη την επιτυχία τους, γιατί η διείσδυση της ΝΔ στο κεντρώο ακροατήριο ήταν η αιτία που βάφτηκε γαλάζια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το 2019.

Ηράκλειο
Περιοχή που αντέχει στη γαλάζια πίεση, με πολύ καλά ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση και τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη, το Ηράκλειο είναι ένα από τα «κάστρα» της αντιπολίτευσης, που με συστηματική προσπάθεια επιχειρεί να αλώσει η ΝΔ, με δυνατό ψηφοδέλτιο και πιθανή παρουσία του ίδιου του Μητσοτάκη. Με δεδομένη τη σύγκρουση που θα υπάρξει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το Ηράκλειο έχει ενδιαφέρον γιατί, εκτός του ότι μπορεί να προσελκύσει ακόμα και τρεις πολιτικούς αρχηγούς στα ψηφοδέλτιά του, μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για τη διαφορά ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο. Για το ΠΑΣΟΚ η συζήτηση «ανάβει» μετά την απόσυρση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Δήμο Μίνωα-Πεδιάδας, καθώς κανένας από όσους θέλουν να τον αντικαταστήσουν στη Βουλή δεν έχει ακόμα πάρει προβάδισμα.
Πηγή: www.in.gr