Σκληρή διαμάχη Κολυνδρίνη -Περιβαλλοντικής: Ανταλλαγές “πυρών” για την ρύπανση

Σκληρή κόντρα Κολυνδρίνη -Περιβαλλοντικής . Η διαμάχη συνεχίζεται και εκτός δικαστικών αιθουσών με την αντιπεριφερειάρχη να δηλώνει μετά την καταδίκη του Στέλιου Λημνιού σε 15 μηνες για την εισβολή στο γραφείο της, πως η δικαστική απόφαση δεν αποτελεί προσωπική δικαίωση ή νίκη, αλλά αναδεικνύει όμως τη σημασία του κράτους δικαίου, την αξία της δικαιοσύνης και της οργανωμένης κοινωνίας, καθώς και την αίσθηση ασφάλειας που οφείλουμε να διαφυλάττουμε και να προασπίζουμε.

Η ήδια δήλωσε -γεγονός που εξόργισε την περιβαλλοντική- ότι “από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη έχω όλα αυτά τα χρόνια αποδείξει ότι είμαι δίπλα σας και το γραφείο είναι ανοικτό για όλους τους πολίτες από τη Μαγνησία και τις Σποράδες, και όχι μόνο. Tρανή απόδειξη και οι συνεχείς συζητήσεις και συναντήσεις με τους εν λόγω πολίτες / κατηγορούμενους. Όμως αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μίας ευνομούμενης κοινωνίας, αλλά τουναντίον διαταράσσουν την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είναι απόλυτα καταδικαστέες και κατακριτέες.

Τέλος, οφείλουν επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι που αυτοχρίζονται ως υπερασπιστές των πάντων, ότι το περιβάλλον και η προστασία του δεν αποτελεί δική τους αποκλειστική ευαισθησία αλλά όλων μας και δη ημών που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης.
Ενδεικτικά, για τη διερεύνηση της ποιότητας του αέρα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει οι ακόλουθες ενέργειες, πέραν των άλλων μεγάλων περιβαλλοντικών έργων:
– Σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό επικίνδυνων για την υγεία συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, πραγματοποιήθηκαν εκατό (100) λήψεις δειγμάτων αιωρούμενων σωματιδίων, συνολικού προϋπολογισμού 170.000,00€.
– Υπεγράφη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00€.
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την εκπόνηση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
– Συνάψαμε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ
– Δεσμεύθηκε ένα ποσό της τάξης των 100.000€ για την μελέτη ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου
– Πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένη έρευνα, που ονομάζεται ολφακτομετρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πέριξ του Π.Σ Βόλου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρότυπη διαδικασία προσέγγισης παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, διότι τα προβλήματα αυτά των δυσοσμιών από άγνωστες χημικές ουσίες και πηγές ανέκαθεν έμεναν άλυτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της έρευνας είναι περίπου 70.000,00€.
– Στην περιοχή του Βόλου καταγράφεται καθημερινώς η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο μέσω δύο σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όλα τα δεδομένα που εξάγονται από τις μετρήσεις είναι στη διάθεση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον βρίσκονται υπογράψαμε προσφάτως σύμβαση για την προμήθεια ενός νέο μετρητή ενώ βρίσκεται στην τελική φάση διαγωνισμού η προμήθεια ακόμη δύο σταθμών μέτρησης”.

Δεν «μασάμε» τα «παραμύθια» της κ. Κολυνδρίνη
Η Περιβαλλοντική απαντά πως η  αντιπεριφερειάρχης λέει «παραμύθια» που απευθύνονται σε λωτοφάγους τα οποία ούτε η ίδια δεν τα πιστεύει”

Η Περιβαλλοντικη τονίζει πως “η ίδια απαριθεί ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου αλλά παρέλειψε να πει ότι οι περισσότερες ήταν ενέργειες χωρίς αποτελέσματα. Οι αναβολές για τα αποτελέσματα αυτά διαδέχονται η μία την άλλη και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα”.
Ρωτήσαμε την κ. Κολυνδρίνη γιατί επί πέντε χρόνια τώρα, δεν έχουν τοποθετηθεί άλλοι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρά τις υποσχέσεις. Γιατί δεν μετρούνται όλοι οι ρύποι που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία; Γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί πέντε χρόνια τώρα, δεν έχει κάνει μετρήσεις επί του εδάφους για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα πέριξ της ΑΓΕΤ και άλλων βιομηχανιών; Σε αυτές τις ερωτήσεις έχει απάντηση;
Μιλάει όμως και για κράτος δικαίου η κ. Κολυνδρίνη, το οποίο όφειλε να καταδικάσει το Στέλιο Λημνιό για το σπάσιμο μιας κλειδαριάς ευτελούς αξίας (50 ευρώ). Πού είναι όμως το κράτος δικαίου για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών από τη δολοφονική ατμοσφαιρική ρύπανση (400.000 θάνατοι το χρόνο στην Ε.Ε., ο Βόλος πρωταθλητής στον καρκίνο); Που είναι κ. Κολυνδρίνη το κράτος δικαίου;
Μιλάει ακόμα για «εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» που παρεμποδίστηκε από το σπάσιμο μιας κλειδαριάς. Μάλλον ως ανέκδοτο θα το είπε αφού δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει το ίδιο. Άκου «εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία»…
Τέλος επαίρεται γιατί έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεται. Ας απαντήσει στα τρία παραπάνω ερωτήματα για να αντιληφθεί όλη η πόλη την ανύπαρκτη ευαισθησία της”