7 πράγματα που έχει θεωρηθεί πως προκαλούν καρκίνο και οι επιστημονικές απαντήσεις

Πόσες φορές στη ζωή σου έχεις ακούσει τη φράση “μην κάνεις αυτό” γιατί μπορεί να πάθεις καρκίνο; Πολλά ακούγονται -κυρίως μεταφέρονται από στόμα σε στόμα- για το πώς μπορεί να προκληθεί ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο πολλές φορές οι εικασίες αυτές δεν “πατάνε” στην πραγματικότητα. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες που έχουν – σχεδόν για όλα!- μια εμπεριστατωμένη απάντηση. Ποιες είναι οι γνωστότερες “πιθανές αιτίες καρκίνου” όπως προκύπτει από όσα συζητάμε μεταξύ μας και τι έχει βρει μέχρι στιγμή η επιστήμη σχετικά με το εάν υπάρχει όντως πιθανός συσχετισμός ή όχι;

Αν και τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν και εκπέμπουν ακτινοβολία όπως αυτή των φούρνων μικροκυμάτων, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστημονικές έρευνες που να τα έχουν συνδέσει με κάποια μορφή καρκίνου. Σίγουρα, όμως, το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε να μιλάμε για αρκετές ώρες στο κινητό, ενώ αν χρειάζεται, το προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε ακουστικά. Ο λόγος δεν είναι μόνο για να μην είναι το κινητό κολλημένο στο αφτί μας αλλά για έχουμε πιο σωστή στάση σώματος και να αποφύγουμε τους πόνους στον αυχένα και τους ώμους.

2. Τεχνητά γλυκαντικά και καρκίνος

Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα γλυκαντικά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο. Αν και μία μελέτη είχε αποδείξει πως η ζαχαρίνη είχε δημιουργήσει καρκίνο στα ποντίκια, η αλήθεια είναι πως ο οργανισμός μας δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, όπως των τρωκτικών. Επομένως, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τη ζαχαρίνη με τον καρκίνο στους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για την ασπαρτάμη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr