Πρότυπο δημάρχου προς μίμηση ή προς αποφυγή;

*Του Αργύρη Χαδούλη

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο, στο οποίο θα παρευρεθεί μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτικών Φορέων της Χώρας, ας απαντήσει ο Δήμαρχος, κ. Μπέος, στους πολίτες του Βόλου, από ποιες πηγές διαθέτει ταμειακό πλεόνασμα 21.041.604,22€, όπως και δήλωσε στον απολογισμό δράσης του Δήμου στο Αχίλλειο, πριν λίγες μέρες.
Οι παρακάτω εκτιμήσεις προκύπτουν από την ανάλυση της εκτέλεσης προϋπολογισμού του Δήμου έως 30/09/2022, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.
Από ποια πηγή προέρχονται τα χρήματα τού ταμειακού του πλεονάσματος των 21.041.604,22€, τη στιγμή πού το επίσημο αποθεματικό του Δήμου εμφανίζεται να είναι 25.872,65€.
Δηλαδή ο Δήμος, την 30/09/2022, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του διαθέτει 25.872,65€ ενώ όταν παρέλαβε τη Δημοτική Αρχή ήταν 1.379.216,18€.
Μήπως προέρχονται από Τακτικά έσοδα τού Δήμου;
Αν ναι, γιατί επιβάλλει δημοτικούς φόρους και τέλη και κατηγορεί τους πολίτες ότι δεν πληρώνουν χρήματα, έτσι ώστε αυτός να εκτελεί έργα, όπως δήλωσε σε συγκέντρωση πολιτών του Δ.Δ. Ανακασιάς;
Από Έκτακτα έσοδα; Από Κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ; Από Έσοδα τού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; Από τυχόν άλλες πηγές;
Αν ναι, γιατί δεν εκτελεί γρήγορα τα έργα, έτσι ώστε τη χρησιμότητα αυτών να καρπωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο πολίτης του Βόλου; Μήπως στην πραγματικότητα είναι αναποτελεσματικός ως Δήμαρχος και εκτός από τα λίγα έργα προβολής που πραγματοποιεί, που μερικά εξ’ αυτών είναι ικανοποιητικά, είναι ανίκανος να προχωρήσει στα μεγάλα;
Αφού έχει τόσο μεγάλο ταμειακό πλεόνασμα, γιατί δηλώνει ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα και για το λόγο αυτό προχωρεί σε άρση ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων στερώντας από την πόλη κοινόχρηστους χώρους;
Ή μήπως γίνεται εσκεμμένα για να δείχνει θεωρητικά μεγάλο ταμείο και να κλείνουν τα στόματα;
Γιατί στην πραγματικότητα ο Δήμος πράγματι έχει αυτό το ταμειακό υπόλοιπο αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για καμία δαπάνη του, εκτός από αυτές για τις οποίες του έχουν δοθεί τα χρήματα και δεν μπορεί να καυχιέται για την ύπαρξή του. Αντίθετα, πρέπει να κάνει αυτοκριτική για την αναποτελεσματικότητά του.
Ουσιαστικά, το αποθεματικό – πλεόνασμα από το ποσό των 1.379.216,18€ που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή το μείωσε στο ποσό των 25.872,65€.
Ευχαριστούμε για όλα Δήμαρχε. Είσαι πρότυπο προς αποφυγή!
Θα επανέλθουμε!

*Οικονομολόγος-Λογιστής