Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους – Τι αναφέρει επιστήμονας

Λύθηκε πιθανότατα το μυστήριο με τα δεκάδες πρόβατα που έκαναν κύκλους επί ολόκληρες ημέρες σε φάρμα της βόρειας Κίνας. Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που έφταναν στο σημείο να ισχυριστούν ότι… έρχεται το τέλος του κόσμου, επιστήμονες εκτιμούν ότι η περίεργη αυτή συμπεριφορά οφείλεται στο… στρες. Κι όμως! ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ, εξήγησε σχετικά: «Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά βρίσκονται στη συγκεκριμένη στάνη για μεγάλες περιόδους και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τούς έχει δημιουργήσει ο μακροχρόνιος περιορισμός τους».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου παγκοσμίως και είχε γίνει viral έδειχνε δεκάδες πρόβατα σε φάρμα στην Κίνα να κάνει κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες. Ο ιδιοκτήτης είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο τα ζώα του είχαν αναπτύξει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Το κινέζικο κανάλι People’s Daily ανέφερε τότε ότι τα πρόβατα ήταν υγιή.

Πιθανές εξηγήσεις όμως όπως τα πρόβατα να προσβλήθηκαν από λιστερίωση άρχισαν να προβάλλονται από ειδικούς. Όμως η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται αλλού. «Αφού ξεκίνησαν ορισμένα πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα, καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Ματ Μπελ.

Πηγή: reader.gr