Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

H πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει απόψε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού ζήτησε ο ίδιος να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητηθούν τα νέα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι θα μιλήσει στις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 23:00 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα ό ίδιος ανέφερε μέσω του Twitter ότι «έδωσε οδηγίες» στον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σέρχι Κισλίτσια να ζητήσει την κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κισλίτσια γράφει ότι η Ρωσία «διέπραξε μια νέα τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ουκρανικού λαού».

Λόγω των ρωσικών πληγμάτων διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στο Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές, μέχρι και στη γειτονική Μολδαβία. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 70 πυραύλους, οι 51 εκ των οποίων καταρρίφθηκαν, ενώ χρησιμοποίησε και πέντε δρόνους-καμικάζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ