Στα πορτοκαλί θα “ντυθεί” το Ηρώο για την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Με δύο εκδηλώσεις τιμούν τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις», στο πλαίσιο των Orange Days που διαρκούν 16 ημέρες και διοργανώνονται σε όλους τους Ομίλους της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου, την 25η Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα, με πορτοκαλί χρώμα θα «ντυθεί» το Ηρώο στην παραλία του Βόλου και στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των δύο Φύλων του Δήμου Βόλου, οι δύο Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι Βόλου θα προβάλλουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO (2022) της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, όπου παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ιταλία, από τον Βορρά έως το Νότο. Ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία, αλλά όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με την ψυχολόγο- σύμβουλο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου κ. Φ. Κουλούμπαρδου και τους αστυνομικούς του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας κ. Α. Θάνο (Αστυνόμο Β΄) και κ. Μ. Τσαμοπούλου (Υπαστυνόμο Β΄), σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Orange Days, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην άσκηση και εκδήλωση βίας κατά των γυναικών, όλων των ηλικιών σε όλον τον κόσμο.
Στον Βόλο η κοινή δράση αποσκοπεί στην όσο τη δυνατόν εντονότερη εγρήγορση μελών και φίλων του Σοροπτιμισμού που δραστηριοποιείται παγκόσμια με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.

Η ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θεσπίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1999 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο τη διεθνή ανάδειξη του θέματος προκειμένου να λάβει παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλιο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας στο πλαίσιο των λεγόμενων Orange Days διοργανώνει 16ημερες εκδηλώσεις με φωταγώγηση κεντρικών κτιρίων και χαρακτηριστικών σημείων κάθε πόλης ενώ τα μέλη της θα φορούν πορτοκαλί μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό καθώς και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί φιογκάκι δηλώνοντας την ενεργή στάση για συνεχή εγρήγορση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και φέτος την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στο Βόλο θα δοθεί το έναυσμα παράλληλα με τη φωταγώγηση στις 7 το απόγευμα και στις 8 το βράδυ την προβολή από το CineDoc του ντοκυμκαντέρ και για άλλες δράσεις όπως διαδικτυακές ενημερωτικές διασκέψεις, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχετικές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι στον Βόλο λειτουργούν δύο Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι πιστοποιώντας τον ενεργό εθελοντισμό σε δράσεις που αφορούν τις γυναίκες σε κάθε τομέα που προσδιορίζει την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική της ανέλιξη.