Η ταφόπλακα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από τη ΝΔ

Της Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Με το σχέδιο νόμου που έχει εισάγει η Κυβέρνηση προς συζήτηση στην Βουλή, θεσμοθετείται η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Ταυτόχρονα, ιδιώτες γιατροί μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία. Κατά συνέπεια, καταργείται νομοθετικά η εργασιακή σχέση των γιατρών, που αποτελούσε την δομή του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ. Δηλαδή, ακυρώνεται στην πράξη το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με συντονισμό και προμελέτη η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει το σχέδιό της για άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Από τον δημόσιο γιατρό που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, πάμε σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, οι ήδη ταλαιπωρημένοι ασθενείς, που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, θα οδηγηθούν στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.
Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνουμε:
Πρώτιστη προτεραιότητα, αποτελεί η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χωρίς γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.
• Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, με διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων , με επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ
• Και η τρίτη προτεραιότητα, είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΠΙ).
Με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης απαξιώνεται η δημόσια περίθαλψη αλλά και το ίδιο το ιατρικό έργο. Αυτό είναι ο ορισμός της διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης. Πρόκειται για βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κεκτημένου των τελευταίων 40 χρόνων στον τομέα της Υγείας . Ας σκεφτεί λογικά και ανθρώπινα η κυβέρνηση επιτέλους…


Kentavros