Καυγάς Μπέου με τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής – Τι θα πληρώσουν οι πολίτες (video)

«Αμα σας αρέσει, κουράστηκα» δήλωσε ο Α. Μπέος σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για την Πράξη Εφαρμογής και την πολεοδόμηση της Αγίας Παρασκευής, όπου οι κάτοικοι δεν θέλουν να καταθέσουν εισφορά σε γη και χρήμα και διαμαρτύρονται με την συγκέντρωση 600 υπογραφών.

Επιτροπή τους μετείχε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου γιατί θα ανατεθεί η ανασύνταξη της γ΄φάσης με 180.000 ευρώ.

Ο Α. Μπέος διαπληκτίστηκε με τους κατοίκους, που υποστήριζαν πως ο Νόμος έχει αλλάξει, αλλά η διευθύντρια Πολεοδομίας κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως ο Νόμος δεν αλλάζει από το 2014, ενώ έχει γίνει ερώτημα 5 φορές στα Υπουργεία.

«Δεν θα είναι η Αγία Παρασκευή έρμαιο 20 οικογενειών. Αμα σας αρέσει, κουράστηκα. Μην με ψηφίσετε, δεν θέλω να με ψηφίσετε. Το τζάμπα πέθανε » δήλωσε ο Α. Μπέος και διαπληκτίστηκε με κατοίκους.

Η επικεφαλής της παράταξης «Έξυπνη Πόλη» και πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Καπούλα δήλωσε πως είναι υπέρ της πολεοδόμησης της Αγίας Παρασκευής, ενώ ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως είναι κοινή πεποίθηση ότι η Πράξη Εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης για μην καταβολή εισφοράς σε χρήμα.

Τι προβλέπεται σήμερα
Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής: Με εισήγηση της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου αποφασίστηκε η διαδικασία πολεοδόμησης του οικισμού της Αγίας Παρασκευής να γυρίσει ένα στάδιο πίσω και συγκεκριμένα ανακαλείται η σύνταξη του κεφαλαίου Γ’ και θα ανατεθεί σε νέο μελετητή η ανασύνταξη του συγκεκριμένου τμήματος της πράξης εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο η πολεοδόμηση της περιοχής θα γίνει με βάση το νόμο 4315/2014, ο οποίος περιέχει ευνοϊκότερες διατάξεις για τους κατοίκους, προβλέποντας μικρότερες εισφορές σε γη και χρήμα, προκειμένου να γίνουν έργα κοινής ωφέλειας.

Ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως πρέπει να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που καθόρισε τα όρια των πυκνοδομημένων περιοχών διότι είναι τεχνικά λανθασμένη και περίπλοκης εφαρμογής.

Να συνεισφέρουν οι κάτοικοι την απαιτούμενη γη για την εξασφάλιση των πρόσθετων κοινόχρηστων χώρων του ρυμοτομικού σχεδίου δίχως εισφορά σε χρήμα. Ήδη έχει αποφασιστεί η ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4315/2014.

Όπως είπε ο ίδιος, η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε ειδικές συσκέψεις με τους κατοίκους ότι θα εξαντλήσει τις προσπάθειες ένταξης της Συνοικίας στην ανωτέρω διάταξη του Νόμου. Ωστόσο περιορίστηκε σε άψυχη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Υπηρεσιών του Δήμου και του Υπουργείου αποφεύγοντας συστηματικά να τονίσει την επιλογή του Δήμου υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης, δίχως δηλαδή εισφορά σε χρήμα.

Τι θα πρέπει να αποδώσουν οι κάτοικοι σε γη και χρήμα
Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4 του νόμου 1337/1983, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4315/2014 και ισχύει η εισφορά σε γη υπολογίζεται πλέον κατά τον ακόλουθο τρόπο:
α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τμ ποσοστό 10%.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τμ μέχρι 1000 τμ ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1000 τμ μέχρι 2000 τμ ποσοστό 30%.
δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2000 τμ μέχρι 10000 τμ ποσοστό 40%.
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10000 τμ ποσοστό 50%.
Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3β «… η οφειλόμενη εισφορά σε
χρήμα καταβάλλεται εντός προθεσμίας εννέα (9) ετών από την πράξη επιβολής της, σε εκατόν οκτώ (108) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε τριάντα έξι (36) ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή σε δεκαοκτώ (18) ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.». Επομένως δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να εξοφλήσουν τις εισφορές τους σε χρήμα σε δόσεις για εννέα αντί για έξι χρόνια.

Η Πολεοδόμηση της Αγίας Παρασκευής και ο Νόμος
Η Πράξη Εφαρμογής είναι το εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού με την αμεσότερη επίδραση στους κατοίκους της υπό ένταξη ή επέκτασης περιοχής και στις ιδιοκτησίες τους, και γι’ αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία αλλά και προσοχή στα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που έχει. Για ποιο λόγο όμως έχει τέτοια επίδραση;

Η Πράξη Εφαρμογής είναι το σύνολο των ενεργειών προκειμένου να αποκτηθεί γη και να διατεθεί για κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς χρήσεις και σκοπούς καθώς και να υλοποιηθεί ο σχηματισμός των οικοδομικών
τετραγώνων (ιδιοκτησιών).

Η απόκτηση κοινόχρηστων χώρων επιτυγχάνεται με τον θεσμό της αναγκαστικής συμμετοχή των ιδιοκτητών στην πολεοδομική ενεργοποίηση της περιοχής με την εισφορά σε γη και χρήμα καθώς και με τις απαιτούμενες τακτοποιήσεις και προσκυρώσεις οικοπέδων και ρυμοτομήσεις ακινήτων. Δηλαδή η πράξη εφαρμογής περιλαμβάνει το περιεχόμενο των πράξεων ρυμοτομίας, προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης , ενώ η εισφορά σε γη, αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό της εισφοράς σε χρήμα και προσδιορίζει τις εδαφικές εκτάσεις που καταλαμβάνονται από κοινωφελείς χώρους.

Ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής είναι δομημένος με έναν τρόπο που έχει παραμείνει εξαιρετικά ήπιος, χαρακτηρίζεται από μονοκατοικίες (με συντελεστή δόμησης 0,80), με παλαιότατες λιθόκτιστες πεζούλες, με κήπους, με παλιούς αρδευτικούς αύλακες.

Δεν ήθελαν μεγάλους δρόμους
Τον Απρίλιο του 2009, παραδόθηκε στον Δήμο Βόλου η μελέτη και αναρτήθηκε για την υποβολή ενστάσεων, από τους ενδιαφερόμενους. Υποβλήθηκαν συνολικά 214 ενστάσεις, από τις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 80%) καταφερόταν κατά του νόμου 1337/83 και της συνταγματικότητας του, ενώ οι υπόλοιπες κατά του καθεστώτος εισφορών σε γη και χρήμα και άλλων πιο εστιασμένων θεμάτων. Πέραν από την αντίδραση στο καθεστώς της εισφοράς σε γη και χρήμα, προβάλλονται οι ισχυρισμοί ότι καταστρέφεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και ότι σχεδιάζονται πολύ μεγάλοι δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, τους οποίους δεν χρειάζεται η περιοχή.

Ο Δήμος Βόλου απευθύνθηκε επανειλημμένως προς το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ), το οποίο κοινοποίησε στο Δήμο έγγραφα όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Των υποχρεώσεων αυτών (εισφορές σε γη και χρήμα) εξαιρούνται οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του 1923, όπως αυτό καθορίστηκε με την 3551/781/98 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό (πυκνοδομημένο) έχει εξαιρεθεί από τις διατάξεις του νόμου 1337/83».
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής συνεχίστηκαν για τον λόγο, ότι το όριο
των πυκνοδομημένων δεν συμπίπτει με το όριο οικισμού (προ του 1923), αλλά είναι
κατά πολύ μικρότερο. Συνεπώς, με την παραπάνω ρύθμιση, παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μικροϊδιοκτητών, που ήταν μέσα στα όρια οικισμού, αλλά με βάση την πολεοδομική μελέτη, φαίνονται ότι βρίσκονται σε αραιοδομημένη περιοχή, με υψηλές υποχρεώσεις εισφορών και με ένα δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας απέναντι σε άλλους κατοίκους της περιοχής.

Μηδενισμός εισφορών
Εν συνεχεία η μελέτη επανυποβλήθηκε από τους μελετητές το μήνα Ιούνιο του
έτους 2012, διορθωμένη ως προς τις εισφορές σε χρήμα, για τους κατοίκους του
πυκνοδομημένου τμήματος του παραδοσιακού οικισμού (συγκεκριμένα μηδενίστηκαν).

Φυσικά οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίστηκαν, με κύριο αίτημα (απαίτηση) την
τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τα πυκνοδομημένα τμήματα, την κατάργηση των εισφορών σε χρήμα, ακόμη και στα αραιοδομημένα τμήματα, έως ακόμη και την κατάργηση της αρχικής πολεοδομικής μελέτης και την επαναφορά στο προηγούμενο
καθεστώς του οικισμού.

Τα αιτήματα, λογικά τη βάσει τους, αναδείκνυαν με κάθε τρόπο την ανισότητα που προκαλούσε η πράξη εφαρμογής ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής με τα υψηλότατα ποσά εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν από μερικούς από αυτούς, σε μία εποχή οικονομικά ζοφερή, αλλά και το γεγονός ότι από το χρόνο καθορισμού των πυκνοδομημένων και αραιοκατοικημένων τμημάτων του οικισμού που έγινε με τη με αριθμό 3551/781/10.2.98 ΥΑ, είχαν περάσει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια και είναι απόλυτα λογικό, η πραγματική ¨πολεοδομική¨ κατάσταση στον οικισμό να έχει αλλάξει σημαντικά με νέα κτήρια, με τεμαχισμό ιδιοκτησιών με το σύστημα της καθέτου ιδιοκτησίας κλπ.

“Σήκωναν” οικοδομές χωρίς κτηματολογικό υπόβαθρο
Επίσης δυνάμει της εφαρμογής του Διατάγματος για την κατ’ αρχήν αναγνώριση πυκνοδομημένης περιοχής, το κάθε κτίριο πρέπει να απέχει από ένα τουλάχιστον κτίριο άλλης ιδιοκτησίας το πολύ 40 μέτρα. Σ’ όλο αυτό το διάστημα χορηγούνταν οικοδομικές άδειες, ανεγείρονταν νέες οικοδομές, οι οποίες φυσικά δεν αποτυπώνονταν στο κτηματολογικό υπόβαθρο του διατάγματος έγκρισης.

Αποτέλεσμα ήταν το όριο των πυκνοδομημένων να είναι ξεπερασμένο με χαρακτηριστικές περιπτώσεις, να τέμνει όμορες δομημένες ιδιοκτησίες.