Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός στους σεισμολόγους για το άγνωστο ρήγμα

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια, μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Αττική, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι

Πιο αναλυτικά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας. Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός, δεδομένου, όπως είπε, ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 35 μετασεισμοί, πολλοί πάνω από τα 4 Ρίχτερ. Σημείωσε ότι η δραστηριότητα είχε ξεκινήσει προ διμήνου με μικρά γεγονότα, ενώ το ρήγμα ήταν άγνωστο, δεν έδινε σεισμούς και δεν είχε αποτυπωθεί. «Πιστεύω, από το μέγεθος του κυρίου σεισμού, αν ήταν ο κύριος, ότι έχει μικρές διαστάσεις», σημείωσε. Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίτερα το πρωί, όταν ακόμη η εικόνα των μετασεισμών ήταν πενιχρή, ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.

Ακόμα ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι η περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και ως εκ τούτου δεν είχε απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα τους σεισμολόγους. «Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ έχει μια ακολουθία που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, ενώ προηγήθηκε μια προσεισμική ακολουθία δύο εβδομάδες πριν», συμπλήρωσε.

Αναστάτωση στην Εύβοια – Κλειστά τα σχολεία

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, στο νησί της Εύβοιας επικράτησε αναστάτωση από τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί στις 6:32. Στις 7:23 σημειώθηκε νέα δόνηση 4,1 Ρίχτερ, ενώ μετά από μόλις ένα λεπτό, νέος σεισμός 4,2 βαθμών αποτέλεσε το δεύτερο σκο για τους κατοίκους. Προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερες ζημιές στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Τόσο στην Κάρυστο όσο και στα Στύρα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ενώ στους Ζάρακες ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του. «Σε κάποια σπίτια μόνο έχουμε δει ρωγμές, δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ βρέχει, ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια του, δεν έχουμε ανησυχήσει πάντως. Προσπαθώ να ενημερωθώ από τις γειτονιές στα σπίτια και αισθάνομαι τους μετασεισμούς και στο αυτοκίνητο» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, Χρήστος Τρανός στον ΑΝΤ1.

Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας οι Δήμοι Καρύστου αλλά και Κύμης – Αλιβερίου (που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος στα κεντρικά και νότια του νησιού) αποφάσισαν τουλάχιστον για σήμερα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό άλλωστε είχε προτείνει και οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή, καθαρά για προληπτικούς λόγους μέχρι να περάσει και το χρονικό διάστημα που είναι σε… επιφυλακή.


Kentavros