Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο “τραμπισμός” στον Βόλο

“Δηλώνουν αδυναμία, να συνεννοηθούν με τον συγκεκριμένο δήμαρχο οι βουλευτές και οι υφυπουργοί” δήλωσε ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν εισφορές σε χρήμα οι κάτοικοι, μέσω της Πράξης Εφαρμογής.
Οι βουλευτές της ΝΔ και οι δύο υφυπουργοί δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα είναι η τελευταία . Επίσημα ο Κ. Μητσοτάκης αγκάλιασε τον Α. Μπέο με τις δικές τους προτροπές και πιέσεις. Είναι γνωστό το, διαχρονικής ισχύος, απόφθεγμα του αθυρόστομου Λ. Τζόνσον: «καλύτερα να έχεις τον σκύλο μέσα και να κατουρά έξω, παρά να τον έχεις έξω και να κατουρά μέσα». Με αυτό το επιχείρημα “έδεσαν” επίσημα τον τοπικό τραμπισμό με το κόμμα τους.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν όμως οι ίδιοι με τις συμπεριφορές του δημάρχου που καθημερινά εκτρέπεται , μετατρέπει τον δικό τους πολιτικό αγώνα σε “εφιάλτη”. Κάθε ημέρα και ένα νέο “μέτωπο”.

Ενας δήμαρχος που τροφοδοτεί την επικαιρότητα με ύβρεις, απειλές και διαλυτικές συμπεριφορές, δείχνει στους βουλευτές, στη Νομαρχιακή και στους επίδοξους βουλευτές της ΝΔ ποιος κάνει το κουμάντο. Τον φοβούνται, τον τρέμουν, γιατί το “κόμμα” Μπέου μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί εναντίον τους.
Οι σύμμαχοι του Α. Μπέου μέσα στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο έχουν επενδύσει πολλά σε αυτό το “κόμμα” για την εκλογή τους και επιδίδονται σε ανερμάτιστες δικαιολογίες , για να καλύψουν το έλλειμμα πολιτικής τους, απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, είτε αυτές έχουν δίκαιο είτε άδικο στις διεκδικήσεις τους.

Ο Μπέος -τον οποίο ατυχώς πολλοί ανόητοι αντιμετωπίζουν ως… μασκότ- ανήκει στον χώρο της ΝΔ που προσπαθεί να κρατήσει στις τάξεις της την πλειοψηφία του απογοητευμένου εκλογικού σώματος.

Αυτό το κόμμα μπορεί να έχει πολιτικές θέσεις, πρόγραμμα, στελέχη, αναγνωρίσιμο ύφος στη δημόσια παρουσία του προβάλλοντας την θεσμικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μεγάλο “ατού”, ταυτόχρονα όμως έχει αγκαλιάσει με φόβο ένα πρόσωπο που διχάζει και δυναμιτίζει την κοινωνία. Δηλαδή παρουσιάζει ένα προφίλ Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, παραπλανώντας τους πολίτες στον κόσμο των επιδιώξεων επιβίωσής της.

Ο Α. Μπέος κουμαντάρει ένα συνονθύλευμα «αντισυστημικών» τύπων, που διψούν για αίμα στην αρένα και βρισιές στην πλατεία. Πολλοί εξ αυτών με την ίδια άνεση που ψηφίζουν Μπέο θα ψήφιζαν και Κασιδιάρη και η θεσμική ΝΔ θέλει απεγνωσμένα να κρατήσει αυτό το κοινό.
Οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι του Κατηχητικού ούτε «προσκοπάκια». Είναι μετρ στην εσωκομματική ίντριγκα… αλλά μέχρι εκεί.
Εάν ήθελαν, θα αδρανοποιούσαν ή θα εξουδετέρωναν πολιτικά τον Μπέο, αλλά φοβούνται γιατί εκφράζει ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του κόμματος Είναι η ψυχή και η φωνή τους. Ταυτίζονται με τα όσα λέει και κυρίως με το πώς τα λέει. Και είναι τόσο “μικροί” πολιτικά, που όχι μόνο τον θέλουν δίπλα τους οι βουλευτές, αλλά τον θέλουν και κομματάρχη τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ


Kentavros