Ο Α. Μπέος παρέλαβε Δήμο και θα παραδώσει χάος

Του Πάνου Σκοτινιώτη 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Α. Μπέος, στον ένατο πια χρόνο της θητείας του, υποδύθηκε για μία ακόμη φορά, ανερυθρίαστα, τον μεσσία που δήθεν έσωσε τον Δήμο από το χάος που υποτίθεται ότι παρέλαβε το 2014. Είναι φανερό ότι οι συνεχείς «βουτιές» του σε ένα παρελθόν που ο ίδιος παρουσιάζει όπως τον βολεύει, είναι το άλλοθι που αναζητά για το πραγματικό χάος που θα παραδώσει στην επόμενη δημοτική αρχή.
Το ψέμα έχει, όμως, «κοντά ποδάρια». Και καλύτερη απόδειξη είναι τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ισολογισμού έτους 2014 του Δήμου Βόλου, που «έκλεισε» τη θητεία της δικής μας διοίκησης και που εγκρίθηκε από τη δημοτική αρχή Μπέου χωρίς την οποιαδήποτε παρατήρηση ή σημείωση ή επιφύλαξη εκ μέρους της.
Τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, τεκμηριώνουν πως παρά τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 62% (μιλάμε για την εποχή των μνημονίων), παρά τα ταμειακά ελλείμματα των πρώην Δήμων Βόλου, Αγριάς και Αισωνίας και παρά τη συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των συμπολιτών μας, το διάστημα από 1.1.2011 έως και 31.8.2014 η δημοτική μας αρχή, η πρώτη του «καλλικρατικού» Δήμου Βόλου, όχι μόνο δεν επιβάρυνε ούτε κατ’ ελάχιστο τον Δήμο, αλλά μείωσε δραστικά το μεγάλο χρέος που παρέλαβε από τους συνενωθέντες Δήμους, κατά 18 εκατ. ευρώ – και αυτό, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς.
Ενδεικτικά, το διάστημα αυτό, εξοφλήθηκαν:
– 12,1 εκατ. ευρώ (-67%) βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, από τις οποίες 8,6 εκατ. ευρώ (-77%) προς προμηθευτές,
– 2,2 εκατ. ευρώ (-21%) τοκοχρεολύσια των δανείων των πρώην Δήμων,
– 1,5 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία,
– 1,2 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια των δανείων των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, στα οποία οι πρώην Δήμοι ήταν εγγυητές.
Επίσης:
– δεν δημιουργήθηκε στον Δήμο καμία νέα δανειακή υποχρέωση και παραδόθηκε ταμείο 6.776.621,78 ευρώ.
Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι με το που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 η δημοτική αρχή Μπέου, είχε την πολυτέλεια να ξοδεύει ασυστόλως δημοτικό χρήμα για πολυδάπανες φιέστες, λαμπιόνια και λουλουδάκια. Και όλα αυτά, όταν πολλοί δήμοι δεν μπορούσαν καν να συντάξουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς!
Η πολύτιμη «προίκα», λοιπόν, που παρέλαβε η δημοτική αρχή Μπέου ήταν ένας Δήμος οικονομικά νοικοκυρεμένος, με μικρές βραχυπρόθεσμες και απολύτως διαχειρίσιμες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, με χρηστή διοίκηση, καλά δομημένες υπηρεσίες και υψηλή επιχειρησιακή και προγραμματική ετοιμότητα, ώστε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το τι θα παραδώσει; Ούτε ψύλλος στον κόρφο της επόμενης δημοτικής αρχής