Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022

Χρονιά πλούσια σε εξελίξεις, το 2022 είχε απ’ όλα: πανδημίες και πολέμους, κρίσεις και επιτεύγματα, πολιτικές ανατροπές και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Με το βλέμμα στραμμένο σε όσα προηγήθηκαν, οι Financial Times παρουσίασαν μια λίστα με τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες στον κόσμο για το 2022.

Ολεξάντρα Ματβιτσούκ, Δικηγόρος / ακτιβίστρια, Ουκρανία

Η 39χρονη – δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ολεξάντρα Ματβιτσούκ ηγείται του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών (Center for Civil Liberties) που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο που έχει φέρει σε πέρας στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-1
Ολεξάντρα Ματβιτσούκ Maja Suslin /TT News Agency/via REUTERS

Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον – Δικαστής, ΗΠΑ

Η 52χρονη «έγραψε ιστορία» όταν έγινε φέτος η πρώτη στα αμερικανικά χρονικά μαύρη γυναίκα που αποκτά θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-2
Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Φραντσέσκα Μπελετίνι – CEO της Saint Laurent, Ιταλία / Γαλλία

Διευθύνουσα σύμβουλος του οίκου Saint Laurent, η Ιταλίδα μπορεί να καυχιέται καθώς ο γαλλικός όμιλος τον οποίο διευθύνει είχε μια εντυπωσιακή πορεία φέτος αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδά του.

Τζέιν Φρέιζερ – CEO της Citigroup, ΗΠΑ

Διευθύνουσα σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η 55χρονη Σκοτσέζα/Αμερικανίδα λέγεται πως έχει φέρει αναζωογονητικό αέρα «ενσυναίσθησης» στο εν λόγω διοικητικό πόστο και αλλαγές στη νοοτροπία έναντι των υπαλλήλων που ειδικά στην περίπτωση της Citigroup ανέρχονται σε πάνω από 200.000.

Κάρεν Λιντς – CEO της CVS Health, ΗΠΑ

Η 58χρονη παρουσιάζεται ως το πρόσωπο που επαναπροσδιόρισε την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, από το τιμόνι του ομίλου CVS Health που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πως; Προωθώντας τον εμβολιασμό κατά της Covid και προσφέροντας νέες υπηρεσίες προς όφελος των ασθενών.

Σάνα Μάριν – Πρωθυπουργός, Φινλανδία

Αν και μόλις 37 ετών, μετρά ήδη τρία χρόνια στην πρωθυπουργία της Φινλανδίας. Τρία δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων εκείνη κλήθηκε να χειριστεί μια πανδημία αλλά και έναν πόλεμο. «Ατρόμητη ηγέτιδα» την αποκαλούν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι ύψωσε ανάστημα στον Πούτιν προωθώντας την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-3
Σάνα Μάριν (Michael Craig/New Zealand Herald via AP)

Σερένα Γουίλιαμς – Τενίστρια, ΗΠΑ

«Πρωταθλήτρια, μητέρα, απλώς η κορυφαία», «μια σπουδαία αθλήτρια, μια μεγάλη προσωπικότητα», η 41χρονη θρυλική Αμερικανίδα τενίστρια ανακοίνωσε φέτος ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-4
Σερένα Γουίλιαμς (AP Photo/Seth Wenig)

Αμάντα Μπλανκ – CEO της Aviva, Βρετανία

Μία από τις λίγες γυναίκες CEO στον FTSE 100, η 55χρονη Μπλανκ δίνει τον δικό της αγώνα υπέρ της παρουσίας περισσοτέρων γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.

Τζέιμι Φιόρι Χίγκινς – Συγγραφέας, ΗΠΑ

Συγγραφέας του βιβλίου «Bully Market» που κυκλοφόρησε φέτος, η Χίγκινς περιγράφει όσα αρνητικά (ρατσιστικά, σεξιστικά) είχε ζήσει στο επαγγελματικό της περιβάλλον τα χρόνια που εργαζόταν ως τραπεζίτης στην Goldman Sachs.

Ρεμπέκα Γκόμπερτς – Ιατρός, Ολλανδία

Αγωνίζεται εδώ και χρόνια υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φροντίζοντας μάλιστα ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες άμβλωσης. Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε φέτος το σχετικό δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Γκόμπερτς άρχισε να στέλνει μέσω ταχυδρομείου χάπια άμβλωσης σε γυναίκες στο Τέξας μέσω της εταιρείας της, Aid Access.

Rina Gonoi – Στρατιώτης, Ιαπωνία

Με θάρρος και αποφασιστικότητα, η 23χρονη ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία το φετινό καλοκαίρι, ζητώντας επίσημη συγγνώμη από τον στρατό της Ιαπωνίας για τη σεξουαλική επίθεση που είχε δεχθεί από μεθυσμένους άνδρες αξιωματικούς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της πέρυσι. Αφού αντιμετώπισε απειλές και συκοφαντικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο τον εκφοβισμό της, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ιαπωνίας αναγνώρισαν τελικώς τον Σεπτέμβριο ότι οι ισχυρισμοί της Rina ήταν ακριβείς και τέσσερις άνδρες αξιωματικοί της ζήτησαν συγγνώμη αυτοπροσώπως.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-5
(AP Photo/Vahid Salemi)

Οι γυναίκες του Ιράν

Στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της στην Τεχεράνη τον περασμένο Σεπτέμβριο αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε αρκετά σφιχτά την ισλαμική της μαντίλα, χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν σε πολλές ιρανικές πόλεις αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής. Οι γυναίκες του Ιράν «πήραν αυτήν την τραγωδία (σ.σ. του θανάτου της 22χρονης) και την μετέτρεψαν σε κάτι πρωτοφανές», γράφει η Κριστιάν Αμανπούρ στους FT, και συνεχίζει: Οι Ιρανές ζητούν «αξιοπρέπεια, προσωπική σωματική αυτονομία και την ελευθερία να ζουν με ασφάλεια στη χώρα τους». «Η μαντίλα δεν είναι θεμελιώδης πυλώνας του Ισλάμ. Όταν επιβάλλεται στις γυναίκες, είναι μηχανισμός ελέγχου», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αμανπούρ.

Paula Kahumbu – Οικολόγος, Κένυα

Γυναίκα με εντυπωσιακή οικολογική δράση στην περιοχή της Αφρικής και ιδιαίτερα στην Κένυα, με αιχμή την προστασία των ελεφάντων.

ΜακΚένζι Σκοτ – Συγγραφέας με φιλανθρωπική δράση, ΗΠΑ

Πολλοί την γνωρίζουν ως την πρώην σύζυγο του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος. Όσοι την γνωρίζουν καλύτερα ωστόσο, μιλούν κυρίως για τη φιλανθρωπική της δράση.

Σαρίνα Βίγκμαν – Προπονήτρια ποδοσφαίρου, Αγγλία / Ολλανδία

Η 53χρονη από την Ολλανδία οδήγησε φέτος, από την θέση του προπονητή, την εθνική ομάδα γυναικών της Αγγλίας στην κατάκτηση του UEFA Women’s Euro.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-6
Σαρίνα Βίγκμαν (AP Photo/Leila Coker)

Μισέλ Γιο – Ηθοποιός, Μαλαισία

Η Τζέιμι Λι Κέρτις της πλέκει το εγκώμιο μέσα από τις σελίδες των FT. «Είναι ένας κυκλώνας ταλέντων που επιτέλους αναγνωρίζεται», γράφει η Τζέιμι Λι Κέρτις για την Γιο.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-7
Μισέλ Γιο (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα – Συγγραφέας / ακτιβίστρια, Ζιμπάμπουε

«Είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου μαύρης γυναίκας από τη Ζιμπάμπουε που εκδόθηκε στα αγγλικά και το τελευταίο της μυθιστόρημα, This Mournable Body, προκρίθηκε για το Βραβείο Booker το 2020», γράφει για αυτήν η Τουρκάλα συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ, υπογραμμίζοντας ότι Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα έχει δεχθεί διώξεις πίσω στην πατρίδα επειδή τόλμησε να μιλήσει υπέρ πολιτικών μεταρρυθμίσεων. «Εμένα, που προέρχονται από την Τουρκία, αυτός ο αγώνας με αγγίζει», γράφει η Σαφάκ.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-8
Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα Vianney Le Caer/Invision/AP

Μπίλι Αϊλις – Μουσικός / τραγουδίστρια, ΗΠΑ

Φέτος, δύο από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, το Glastonbury και το Coachella, είχαν ως headliner μια γυναίκα…

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-9
Μπίλι Αϊλις (AP Photo/Allison Dinner)

Ανι Ερνό – Συγγραφέας, Γαλλία

Τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το θάρρος και την κλινική οξυδέρκεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-10
Ανι Ερνό (AP Photo/Domenico Stinellis)

Αννε Ιμχοφ – Καλλιτέχνιδα, Γερμανία

«Έφυγα από εκεί νιώθοντας ότι μόλις είχα δει κάτι σημαντικό», γράφει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ανατρέχοντας στο σόλο σόου της Αννε Ιμχοφ που είχε βιώσει πριν χρόνια στο Άμστερνταμ.

Μέγκαν Μαρκλ – Ηθοποιός, ΗΠΑ / Βρετανία

Η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι βρέθηκε να πρωταγωνιστεί τα περασμένα χρόνια στις σελίδες των σκανδαλοθηρικών εντύπων. Ωστόσο, φέτος παρουσίασε τη σειρά podcast «Archetypes» στο Spotify μέσα από την οποία εστίασε κυρίως σε ζητήματα ισότητας των φύλων.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-11
Μέγκαν Μαρκλ (AP Photo/Peter Dejong)

Ντόμι Σι – Σκηνοθέτης, Καναδάς / Κίνα

Σκηνοθέτης της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Turning Red» («Πάντα στο Κόκκινο»), και συνάμα η πρώτη στα χρονικά γυναίκα που σκηνοθετεί ταινία της Pixar Animation Studios.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022-12
Η Ντόμι Σι στα δεξιά (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Francia Elena Márquez Mina – Αντιπρόεδρος, Κολομβία

Δικηγόρος, ακτιβίστρια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος (στο πλευρό του Γκουστάβο Πέτρο), η 40χρονη Αφροκολομβιανή εκπροσωπεί όσους επί αιώνες καταπιέζονταν στη Λατινική Αμερική.

Mia Mottley – Πρωθυπουργός, Μπαρμπάντος

Πρωθυπουργός από το 2018, η 57χρονη χαρακτηρίζεται μια από τις πιο επιβλητικές ηγέτιδες της γενιάς της.

Sherry Rehman – Υπουργός για το Κλίμα, Πακιστάν

Η 61χρονη ξεχώρισε στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αίγυπτο, χάρη στις διαπραγματευτικές της ικανότητες και στον πραγματισμό της. Η συμφωνία που επετεύχθη για τη σύσταση ενός ταμείου υπέρ των φτωχών χωρών λέγεται πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Rehman.

Πηγή: FT